Ianuarie trage cu ea toate rezoluțiile, ambițiile și începuturile noastre. Ianuarie e cea mai plină de promisiuni, cea mai amăgită și cea mai mâzgălită lună din an. Pentru asta și pentru alte foarte multe, merită tot respectul meu. Și pentru că mereu începuturile vin la pachet cu zdrobituri în genunchi și căzături dorsale (din cauza gheții, evident) vă propun câteva soluții pentru “€œla caldul” timpului vostru prețios.

Cărțile lui Ianuarie

1. Mihaela Nicola – Cu mănuși

I-am scris Mihaelei Nicola și i-am mulțumit pentru manualul acesta de atitudine pe care ar trebui să-l citească orice femeie are în repertoriul său de cuvinte precum eleganță, rafinament, delicatețe, subtilitate și bun-gust. I-am scris sincer exact după ce-am închis coperta volumului pe care l-am simțit și l-am gustat după bunul plac, într-un timp record. Ceea ce vă îndemn cu mare drag să faceți și voi!

2. Audrey Hepburn – A Photographic Journey of a Beautiful Star’s Rise to Silver Screen Icon

Un mix de album biografic și coffee table book, călătoria asta fotografică este una dintre cele mai delicate și pline de luna aceasta. Și e o recomandare dedicată celor care iubesc acest personaj cu de-amănuntul. Cronologic, am luat parte la fiecare film care a înălțat-o pe Audrey, am cunoscut cele mai bune postere ale ei și i-am studiat pe oamenii care i-au fost alături de-a lungul și de-a latul vieții. Mi-nu-nat!

3. Ray Bradbury – Fahrenheit 451

Scrisesem eu la un moment dat despre călătoria înspre tine și despre cărțile care te ajută să faci asta. Comoara lui Bradbury este una dintre cele două distopii pe care le recomand oricui și oricând. Cealaltă e 1984. E una din lecturile care ți se vâră în minte și care-ți imprimă înverșunare și iubire într-o lume care renunță la cea mai mare putere a ei: cărțile.

Filmele lui ianuarie

1. Gone Girl (2014)

O nebunie de film. La propriu. Și-mi pare rău dar nu pot să vă dau mai multe detalii de teamă dezgolirii poveștii. Dar da, merită fiecare minut.

2. Paddington (2014)

Filmul asta e croit exact pentru mintea unui copil de 7 ani. Și poate tocmai de asta mi s-a părut și amuzant și emoționant. Printre celelalte motive se numără Peru, povestea unui proces complex de naming (numele unei stații londoneze) și pofta de gem de portocale.

3. The Rainmaker (1997)

Unul dintre filmele alea. Cum care? Alea de-ți provoacă întrebări despre cine ești. Sau, mai mult, despre auto-mentorat și conjuncturi aparent nefavorabile. Și despre dreptate. Alte motive: Francis Ford Coppola, John Grisham, stereotipii tipărite frumos.

4. Sabrina (1954)

În acord delicios cu jurnalul fotografic de care am vorbit mai sus, Sabrina e unul dintre filmele care mi-au făcut savoarea lunii ianuarie. Și vi l-aș administra drept tratament de relaxare după My Fair Lady, Breakfast at Tiffany’s sau Roman Holiday.

Muzica lui Ianuarie

Las loc liber aici. Ianuarie e luna în care-mi place să-mi ascult în șoaptă gândurile. Luna vocilor oamenilor pe care îi îmbrățișez. E luna mea de liniște în tot vacarmul rezoluțiilor, planurilor, planificărilor și strategiilor de început. Luna în care ascult mâzgăliturile pe care le fac în agendă.

Locul lui Ianuarie

Iași. 4 litere în al căror perimetru mi-am petrecut toata studenția. Prima luna a anului e dedicată orașului ăsta superb, cu străduțe vechi și umblate care se transformăa de la un an la altul asemeni unui vin bun care-și sedimentează aromele pe portativul timpului.

De aveți alte recomandări pașnice sau efervescente, cu dragă inimă abia aștept să le încerc! Cu voia dumneavoastră mulțumesc anticipat și mă retrag pentru poveștile care mă așteaptă. Mă’nclin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>