Decembrie e un soi de rapsodie pe ritmuri de jazz din ‘€˜40 pe care o redescoperi altfel, în fiecare an. Decembrie începe și se termină în sărbătoare – de pe 1 pe 31, Decembrie e un dans continuu, de care ar trebui să ne bucurăm. Mai mult. Decembrie începe dis-de-dimineață, pe ger, în drum spre birou, continuă cu o cafea caldă și task-uri asortate, se prelungește într-un cinema, la o piesă de teatru sau într-o companie avantajoasă, într-un pub cu geamuri aburite. Decembrie înseamnă vin fiert, parfum de scorțișoară, bere cu compot de piersici, familie, Moș Crăciun, zăpadă, iubire, călătorii spre acasă, castane coapte, piețe de Crăciun, reni, marțipan, Harry Potter, șosete cu reni.

Cărțile lui Decembrie

1. Gabriel Garcia MarquezDouăsprezece povestiri călătoare

Cel mai mult la Gabriel Garcia Marquez îmi plac concluziile. Cuvintele de dinaintea punctului. Îi ador vocea care mă domolește și mă așează în vârful patului să-i urmăresc poveștile.

E autorul al cărui timp se dilată într-o magie consecventă de imagini delicioase. Lectura lui e una asumată, dar necesară.

2. Păsările și alte povestiri – Daphne du Maurier

Pe Daphne du Maurier am descoperit-o din aproape în aproape, câte puțin în fiecare povestioară. Pendulând cu succes între rațional și emoțional, toată cutia asta cu personaje constituie un adevărat ospăț de imaginație. Recomandarea asta face parte dintr-o serie de “trebuie să gustați”.

3. Andrew NicollDacă citești asta înseamnă că am murit

După ce v-am povestit cum l-am cunoscut pe Andrew Nicoll, a venit și vremea recomandărilor. De astă dată, o lectură-complice, una din acelea care ți se întipăresc în minte. Nu fac rezumate (cred că vă tot repet asta) pentru că review-uri tot puteți găsi. Ceea ce vreau eu e un soi de “primă cunoștință” cu autorul sau cu volumul său. Nicoll e unul dintre cei mai dezghețați la minte autori. E curios, sincer, amuzant, relaxat și-mi tot vine să-i spun, pe românește, “foarte mișto”. Cartea asta se citește cu o ciocolată fierbinte în dreapta și cu șervețele pentru lacrimi de râs, alături.

Filmele lui Decembrie

1. Nostalgia copilărieiHarry Potter – toată seria. Harry Potter e povestea pe care o urmăresc în fiecare decembrie, fără doar și poate. Și nu, nu mă plictisesc.

Arome franțuzești

1. Tai-toi! – o comedioară simpatică pentru o seara de joi, în care m-am reîndrăgostit de mimica lui Gérard Depardieu.

2. Aimer, boire et chanter – Yorkshire. 4 personaje, 3 scene. Un film-teatru de artă, pentru iubitorii dramei cinematografice.

Blockbustere americane

1. Boyhood

Realizat în 12 ani și urmărind viața unei familii în banalitatea și etraordinarul ei, Boyhood e una dintre poveștile de la Hollywood care m-au impresionat cu adevărat (și da, metascore-ul ăla de 100/100 își merită poziția).

2. Interstellar

O să fiu sinceră și-o să vă spun că încă nu știu dacă mi-a plăcut sau nu. Dar se află în lista asta pentru că e unul din filmele pe care trebuie să le vezi în viața asta.

Muzica lui Decembrie

Nimic nu încălzește mai bine o casă, în Decembrie, decât vocea Ellei Fitzgerald. Și, ca să vă convingeți, ascultați The Best of Ella Fitzgerald.

Locul lui Decembrie

Acasă.

Și, dacă n-ar fi acasă aș spune piețele de Crăciun din Germania. Prietenii știu de ce.

sursa foto: pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>