Aprilie. O convenție a limbajului, îngrămădită în 30 de zile. Abreviere a primăverii, cu amintiri picturale, ieșiri din zonele confortabile și pahare de lapte băute noaptea. Timp al suvenirurilor, al primelor plimbări lungi și al telefoanelor care sună a ieșiri. Bine-ai ajuns, Aprilie!

Cărțile lui Aprilie

1. Sissi. Biografia Împărătesei Elisabeta de Austro-Ungaria – Angeles Caso

Elisabeta, una dintre personalitățile care au marcat istoria și una dintre femeile care nu s-au potrivit epocii care a născut-o are parte de cea mai sinceră și defensivă frescă, desenată minuțios de Angeles Caso. Una dintre biografiile alea care sapă remușcări și deschid libertăți. 

2. Chris Simion – 40 de zile

Chris este unul dintre oamenii despre care poți să scrii intens. Prima dată când ne-am vazut s-a dezvăluit ca un tezaur de gesturi și de credințe, pline de grația și modestia unui Om cu adevărat mare. Am avut emoții până la găsirea unei cafenele primitoare, tăcute și gata să ne adăpostească întrebările și răspunsurile. Iar Chris a descoperit-o într-o casă veche, din spatele bulevardului Magheru: un alt tezaur, cu pereții plini de povești. 40 de zile e o carte care trebuie citită. E un exercițiu pe care îl poți face tu cu tine însuți. Pentru curioși, am scris despre cea mai recentă carte a ei și în ediția Forbes Life  de martie.

3. Alain de Botton – Eseuri de îndrăgostit

Andreea, mulțam’ pentru recomandare. Și acum, 3 argumente pentru care ar trebui s-o citiți:

1. “€œSocietatea, ca un bun magazin de papetărie, m-a echipat cu un set de etichete pe care să le lipesc pe palpitațiile inimii.”

2. “€œInexplicabil din punct de vedere semantic, mi s-a părut brusc clar că ceea ce simțeam pentru Chloe nu era atât dragoste, cât …bezea.”

3. E la pagina 137.

Filmele lui Aprilie

1. It Happened One Night (1934) – recomandat pentru alungarea demonilor moderni. 5 Oscaruri cred că vă conving, nu?

2. I love you Phillip Morris (2009) – recomandat pentru umanii care se ascund de ei înșiși. Și pentru cei pasionați de psihologia sociopaților.

3. Escobar: Paradise Lost (2014) – recomandat și atât.

Muzica lui Aprilie

L-am descoperit pe 1 Aprilie și de atunci trăiesc printre notele lui muzicale. Mi-a “€œîntins” Aida o felie de Jazz-blues-optimist și de atunci nu mă mai satur. Ritmurile lui Klaus Waldeck sunt un fior care îmi răvășește părul și mă face să dansez cu patimă pe scenele filmelor alb-negru. Inspirația vine din oricare dintre cele 6 albume, suvenire prețioase pentru cei care caută o liniște gălăgios de frumoasă.

Locul lui Aprilie

Nürenberg. M-am amorezat teribil și conștient de cel mai frumos oraș din Germania. Concluzia, trasă după 12 ore trecute de mers la pas prin toate coltloanele lui istorice, s-a dovedit a fi una pe care mi-o păstrez pentru zilele închise la culoare. Ne-am îmbogățit cu micul dejun la Bar Celona, cu prânz tradițional la Bratwursthausle și cu o cină nordică la Stockholm. Au un calm și-o frumusețe oamenii de aici încât nu-ți mai vine să mai pleci.

Mi-aduc aminte de Ziua Îndrăgostiților, atipică precum noi: începută cu o cafea pe malul râului Pegnitz și continuată cu o excursie la “căminul” nazismului. Centrul în care Hitler își naște propaganda antisemită și ororile proceselor de la Nürenberg trezesc în tine un amar care te face să-i cauți vindecare. Salvarea, romantică desigur, are loc într-unul dintre cele mai frumoase grădini Zoo din Europa. Mă declar împlinită cu toate zebrele, girafele și maimuțele care mi-au zâmbit la cerere. Firesc, tot în miezul grădinii se servesc prăjituri tradiționale care te fac să mulțumești cerului că exiști. Ziua continuă la Castelul Imperial cu o porție zdravănă de istorie compensată de un prânz bavarez în cel mai mare restaurant de cârnați din lume.

Tot in Nürenberg faci cunoștintă cu Fasching, versiunea bavareză a carnavalului Mardi Gras – una dintre cele mai efervescente petreceri stradale din lume. Unde mai pun și zecile de kilograme de bomboane aruncate pe stradă? Danke shon, Nürenberg!

surse foto: pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>