You can’t run until you can walk

 Mi-am dorit întotdeauna să pot picta. Am avut prin clasa a 4-a o expoziţie cu desene culese de la toţi elevii din şcoală, pentru a le alege pe acelea 6 care aveau sa decoreze holul de la cancelarie. Al meu a fost al doilea ales. La sfârşitul clasei a 8-a era tot acolo.

V-am spus asta ca să înţelegeţi de ce am simţit o conexiune specială cu Greta. Mai multe o să înţelegeţi după ce citiţi interviul. Mersi mult, copil frumos.

 1. Cine e Iscariotteh Accesories?

Iscariotteh. E spiritul de artist care îi umple zilele cu culoare și zâmbete Elenei-Greta Apostol. Acel ceva care o face să viseze tot mai mult în fiecare zi și care o face să spere că nimic nu îi poate sta în cale atunci când crede cu adevărat în ceea ce își dorește.

2. Cam ăsta e şi crezul meu. Dar, că tot ai pomenit, cine e Elena Greta Apostol? Cum s-au întâlnit cele două personalităţi?

Elena-Greta Apostol, sunt eu. O pasionată devotată a artei, iubitoare a frumosului, iubitoare a grotescului și a celor două la un loc. Studentă la Universitatea Națională de arte din București, pentru că nu m-am putut despărți de artă după cei 8 ani de studiu în domeniu, dar și studentă la Universitatea București unde studiez Mass-Media o altă mare pasiune a mea, descoperită ce-i drept mai târziu. Ieșeancă 100% venită de un an în capitală, pe care am descoperit-o mult mai veselă și colorată decât îmi era povestită de toți cei cunoscuți.

Iscariotteh și Greta s-au întâlnit în momentul în care m-am decis să încep să promovez ceea ce fac și am început cu bijuteriile, care aveau nevoie de un nume. Şi așa a apărut Iscariotteh’s Accessories. Treptat, i s-a alăturat și Greta cu ilustrațiile sale pentru că  vroiam să împărtășesc cu cei din jur viziunea mea.

 3. Eu scriu de pe la 3 ani. Sunt tare curioasă ce şi când ai desenat tu prima oară?

Mi-ar fi greu să îmi amintesc ce am desenat prima oară, dar sigur îmi amintesc că desenam pe pereți cu creioane colorate și ruj, sau că desenam pe mine cu niște carioci imposibil de curățat. Cele mai vechi desene care îmi vin în minte sunt cele pe care le făceam pe marginea paginilor din fel de fel de cărți pe care le găseam în casă. Dar n-o să ghiceşti niciodată ce îmi plăcea să desenez. Ghici! Găini și rațe!

4. Găini? Ei bine… la asta nu m-am aşteptat. Spuneai că eşti ieşeancă 100%, dar ai plecat in București. Nu ţi-a fost teamă? Ce te-a făcut să iei decizia asta?

Da, sunt din Iaşi, acolo am trăit până la 22 de ani, acolo am crescut, acolo am învățat, acolo sunt familia mea și prietenii mei. Mi-a fost într-adevăr teamă și puțin frică de ceea ce ar putea însemna viață aici, dar a fost mult mai ușor decât mă așteptăm, m-am adaptat de îndată, am cunoscut oameni frumoși care m-au făcut să trec repede peste acest „hop”. Venisem aici cu un scop: acela de a face mai mult pentru mine, de a evolua și de a mă putea dezvolta așa cum îmi doream. Aveam nevoie de acest pas pentru a mă cunoaște pe mine cu adevărat. Și bine am făcut!

5. Apropo de temeri, care sunt fricile tale cele mai mari?

Mi-e frică să nu dezamăgesc. Nu am nici o problemă cu nimic altceva, dar nu vreau să știu că unii s-ar putea încrede în mine, iar eu să nu mă ridic la nivelul așteptările lor. Așa că mă strădui să nu fiu prea des pusă în situația asta.

6. You can’t run until you can walk zice un cântec celebru. Pentru tine care a fost cea mai „negândită” decizie, dar care ți-a făcut cel mai mult bine?

Cu siguranță venirea în București. Nu m-am gândit prea mult, am terminant facultatea și trebuia să mă înscriu la master, iar în programul din Iași simțeam că nu m-aș regăsi. Așa că am zis „de ce nu”?

7. Trebuie să fie cineva care te inspiră, care îţi dă curaj, pe urmele căruia ai vrea să calci. Dacă ar fi să poți să îți alegi orice mentor alături de care să lucrezi pentru un an, cine ar fi?

Oricine, oricine?

Chiar sunt curioasă!

John Galliano! Mi se pare o persoană inepuizabilă, este extrem de creativ și original, știe să fie el însuși și să își exploateze potențialul în orice context. Cred că poate fi cu adevărat un model pentru orice persoană care lucrează în creaţie.

8. Îmi vorbeşti de creaţie şi pot să simt cum tremuri aunci când vorbeşti despre asta. Vorbeşte-mi despre „medaliile” tale. Ce premii sau colaborări interesante ai la portofoliu?

Eu particip la fel de fel de proiecte şi concursuri nu din spirit competitiv, ci mai degrabă pentru a afla unde mă situez eu la momentul respectiv. Primul premiu l-am luat undeva prin liceu, în clasa a 9-a, premiul 1 la un concurs internațional de grafică, la care nici nu știam că participasem. Cum s-a întâmplat? Proful meu de atunci trimisese lucrarea și am aflat că am participat tot atunci când am și câștigat. Pe vremea aia, se pare că el avea mai multă încredere în ceea ce puteam să fac decât aveam eu. Şi ar trebui să îi mulțumesc pentru asta.

Am avut norocul să fiu premiată în clasa a 12-a cu o medalie de aur la Gala Olimpicilor, tot pentru grafică și de atunci m-am decis să mă implic mai mult, așa că pe toată perioada facultății am participat la expoziții de grup precum Atelier 35, Salonul Artis, Salonul de Desen sau Anuala Erotică.

În ceea ce priveşte accesoriile, fiind membră în comunitatea Romanian Fashion Bloggers, am participat cu mini-colecții de bijuterii sau accesorii în cadrul evenimentelor “Creezi sau Donezi“, care se țin anual de Crăciun sau Paște și au că scop strângerea de fonduri din vânzarea de accesorii și hăinuțe, care mai apoi sunt donate celor care au cu adevărat nevoie.

Recent, am participat la concursul de artă urbană ținut de Enel – City of Energy, am fost printre finaliști și am avut ocazia să particip la sesiunea de live-painting ținută în Skatepark Tineretului din București. Şi chiar acum câteva zile am aflat că Uman Shop va realiza o serie de stickere în ediție limitată cu design-ul pe care l-am înscris în concursul lansat de ei. Ce bucurie mai mare?

9. Felicitări! Multe. Şi colorate. Şi că tot veni vorba de proiecte. Trebuie să ai tu unul la care ţii cel mai mult. Aşa-i?

Toate-mi sunt dragi. Îmi amintesc atunci când am vândut prima lucrare că mi-a fost așa greu să mă desprind de ea… Le iubesc pe fiecare în parte, dar în timp mi-am dat seama că ceea ce fac e făcut tocmai pentru a fi împărtășit cu ceilalți.

Cel mai drag proiect, cred că ar fi Cartea Obiect „Drepturile copiilor pentru copii”. O carte în care am îmbinat tot ce îmi place mie, ilustrații și accesorii, am făcut o cutie mare umplută cu pagini colorate cu desene în acuarelă, nițel înflorite digital, portrete de copii, stropi de veselie și prăjiturele pe care le-am modelat rând pe rând din polimer. Cărticica arată la final precum o cutie de bomboane însă, odată deschisă găseai în ea cu totul altceva, pagini care ilustrau pe rând câte un drept al copiilor, adaptate într-o versiune ce ar putea fi înțeleasă chiar și de aceștia.

10. Uaaau, asta chiar trebuie să fi fost frumos. Pfaaai, şi ai început să vorbeşti de dulciuri, aşa că nu mă pot abţine să te întreb: acadele sau ciocolată? Prăjituri sau înghețată?

Acadeleeee, clar! De cola. Care îți colorează limba în albastru!

Prăjituri sau înghețată?

Înghețată cu fructe de pădure, la cornet la 1,5 lei de lângă Parcul Circului! Să nu o ratați dacă ajungeți pe acolo, zău e bună bună!

11. Da’ ştiu că te pricepi la dulciuri. Hai să văd cum stai cu ecuaţiile. (Creativitate + Imaginaţie) x Culoare. Care sunt sursele tale de inspirație?

Sursele mele de inspirație sunt peste tot și nicăieri. Nu pot spune că am o sursă, nu caut niciodată inspirație undeva anume. Nu îmi propun să caut sau să sap după idei. Ci mai degrabă las inspirația să vină la mine, atunci când trebuie, când vrea ea.

Când ascult o melodie și mi se aprinde o scânteie în minte, când mă uit la un film și o scenă îmi trezește cheful de a pune în aplicare ceva nou sau pur și simplu când merg pe stradă și ceva îmi atrage atenția. Orice poate să mă inspire la un moment dat, de la o poză văzută în trecere pe net până la privirea unei persoane căzute pe gânduri la metrou.

12. Aşa deci. Să înţeleg că atunci când muncești asculți muzică? Ce asculți?

Uneori ascult, alteori nu, e în funcție de starea de spirit. Într-un mod ciudat, cumva, gălăgia mă ajută să mă concentrez, așa că de multe ori nici nu știu ce ascult. Gusturile mele muzicale sunt extrem de variate așa că puteți găsi într-un singur playlist de la Alexandrina Hristov până la Subcarpați, de la Disturbed până la Snoop Dog sau de la  Gojira până la Joe Cocker.

13. Dar cărţi? De exemplu, ce citești ca să prinzi curaj?

Ca să prind curaj? Poveștile de succes ale celor mai inedite personaje (fie ele personaje din viața reală sau personaje fictive din fel de fel de cărți care zac pe noptiera mea). Mă gândesc mereu că dacă ei au putut, cu siguranță pot și eu!

14. Eşti toată un zâmbet. Care este rețeta fericicirii tale?

Încerc să zâmbesc și să râd cât mai mult. Să găsesc ceva frumos în orice. Fericirea e mereu în apropierea noastră dar parcă uneori ne place să alegem calea cea mai lungă și să înconjurăm până să ajungem la ea, așa că încerc să mă limitez la a vedea fericirea de lângă mine (e foarte greu dar merită!).

15. Am tot vorbit despre proiecte, despre premii, despre oameni. Hai sa vorbim despre branduri! Numește-mi 5 branduri pentru care ai face rebranding.

5 Branduri pentru care aș face rebranding… Simplu: CFR, Poștă Română şi o să râzi… Excelent –  e un brand dispărut dar mi-ar plăcea să reînvie. Alte două ar fi poate Doina şi Arctic.

Și 5 branduri după care ești „nebună”?

Aici e mai simplu: Disney, Chanel, Coca-Cola (a se înţelege că apreciez brand-ul, nu și produsul),  Kinder şi H&M. Cu toate ale lor.

16. Greta, tu faci bijuterii, aşa că întrebarea mea n-ar trebui să fie grea. Dacă ai fi o bijuterie, ai fi purtată…

… jucăuș și cu grație, în buclele roșcate ale unei puștoaice pistruiate, undeva pe la începutul secolului trecut.

Greta, îţi mulţumesc enorm. Pentru interviu, pentru culoare, pentru pasiunea pe care o pui în lucrurile pe care le faci.

Te pup şi eu şi te îmbrățișez cu drag, pentru că mi-ai dat o temă de gândire atât de frumoasă, care mă ajuta să descopăr lucruri noi chiar și acum, despre mine! A fost o onoare.

Link-uri unde puteti vedea cum și la ce lucrează Greta găsiți aici, aici, aici, aici și aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>