Am abordat-o direct, simplu, fără nici o dantelărie specifică mie. Pur şi simplu m-au impresionat ilustraţiile ei. A fost un plus faptul că începusem să le  recunosc în DOR. Iar faptul că a reuşit să personalizeze fiecare poveste din seria despartilor… ei bine, ăsta a fost punctul de fierbere al curiozității mele. Trebuia s-o cunosc, să știu cine e și ce se ascunde în spatele unor colaje imagistice atât de puternic personalizate. E clar că stilul ei este inconfundabil, iar asta e greu de găsit.

Am mai schimbat câteva mesaje cu Alina până s-o întreb iarăşi, la fel de direct dacă n-ar fi de acord să-mi răspundă la câteva întrebări. Mă gândesc că e mai bine că a fost la distanță, pentru că, dacă ne-am fi întâlnit, cel mai probabil nu ne-am mai fi ridicat de pe scaun vreo 3 zile. Așa, doar pentru că aveam multe de împărtășit. Și pentru că suntem amândouă într-o zodie sensibilă care ne consumă și ne conduce spre creativitate și dramatism. Cu voia noastră, desigur.

Alina e un om foarte frumos. La chip, însă mai ales pe dinăuntru. Şi o să vă las s-o descoperiţi singuri.

1. Alina, pentru cei care nu te cunosc: ești… ? Descrie-te în 10 cuvinte.

Optimistă, visătoare, încăpățânată, zâmbăreață, nebună, încă 5…  câteodată ca un copil mic. S-au făcut 10.

2. Să spunem că n-ai fi avut talentul de care te bucuri și cu ajutorul căruia ne bucuri și pe noi. Ce ți-ar fi plăcut să faci în lumea ta ideală?

Probabil jurnalism sau aş fi fost scriitoare… încă nu știu dacă ar fi mers. Nu mai spune nimănui dar acum 6 ani am dat admitere și la jurnalism. Bine că am intrat la arhitectură că așa ajungeam vreo Sandră Brown.

3. Care sunt sursele tale de inspirație? Ce te face să creezi? De unde îți iei gura de aer proaspăt și originalitate pe care o împărtășești cu noi?

Întrebare grea asta… Din orice cred. Câteodată și o discuție normală la mine creează adevărate povești care, deși au plecat de acolo, ajung să nu mai aibă legătură cu sursa originala decât prin lucruri închipuite de mine.

4. N-ai fi tu fără?

Pălărie!

5. Trebuie să fie cineva care te inspirăƒ, care îţi dムcuraj, pe urmele căƒruia ai vrea sムcalci. Dacムar fi sムpoți sムpoţi alege orice mentor alături de care sムlucrezi pentru un an, cine ar fi?

Mort sau viu?

Cum o fi. Cine ar fi?

Dali. Sau oricine din sutele de artişti pe care îi admir, nu ar conta atât cât aș avea ceva frumos de învățat.

6. Lucrările tale sunt un soi de colaje cu naturi filosofice și interpretabile dintr-o sută de perspective. Cum îți alegi personajele? Sau pattern-urile? Ce face din lucrările tale artă?

Artă? Așa se numește ce fac eu? Habar nu am. Lucrez numai ce îmi place, nu am reguli sau limitări și nici nu vreau să îmi impun, altfel cum aș  mai crește? Iar dacă cineva consideră ceea ce fac eu artă îi mulțumesc din suflet. Frumusețea este în ochii celui ce privește. De aceea nu condamn pe nimeni când mă critică.

7. Cel mai mare secret al tău.

Secretul de a avea multe secrete. Misterul întotdeauna ajută creaţia.

8. Cel mai frumos loc pe care l-ai văzut în viaţa ta este… Şi cel mai mult îţi doreşti să ajungi…

Cateodată îmi pun şi eu această întrebare însă nu am ajuns la nici o concluzie incă. Sunt lucruri frumoase pretutindeni. N-aş putea să aleg un singur loc. Însă cel mai mult şi cel mai mult vreau să ajung în Paris! Piticul meu franţuzit mă bate de mult timp la cap să mergem.

9. Urmează o întrebare grea, te previn. Vorbeşti despre muna ta cu o pasiune care se simte chiar şi prin taste. Care e lucrarea sau proiectul de care te simţi cel mai legată? Pe care îl simţi ca fiind al tău şi numai al tău şi care ar putea să te reprezinte oricând şi oriunde?

Dacă mă întrebai asta acum câteva luni ţi-aş fi răspuns lucrarea cu zebră din “Future is in your head“. Acum însă cred că m-am ataşat de toate şi de niciuna. Poate că cea mai dragă imi este aceea ce va urma.

10. Spune-mi trei titluri de cărţi care se află sau au fost pe noptiera ta şi pe care le-ai recomanda cuiva care ar vrea să citească doar 3 cărţi în toata viaţa asta.

Wooow, ce intrebare grea! Nu pot să răspund la ea pentru ca nu aş putea să duc o asemenea responsabilitate. Consider că trebuie să cunoşti extrem de bine o persoană pentru a-i recomanda cărţi. Dacă nu i se potriveşte, si sufletul lui se schimbă? Îţi pot spune 3 dintre cărţile ce mi-au placut mie cel mai mult: “Regina de gheaţă” de Alice Hoffman, “Lolita” lui Vladimir Nabokov şi “Cel mai iubit dintre pământeni“.

11. Apropo de titluri şi de lecturi bune, ilustrezi pentru DOR. Cum ai ajuns aici? Povesteşte-mi câte ceva despre experienţa asta.

Ilustrez pentru DOR de anul trecut de pe vremea asta însă îi cunosc de la primul număr, unde, pe copertă, a fost o fotografie cu harta României realizată din femei (Femeile conduc România). Eram şi eu printre capetele acelea. A fost foarte draguţ în ziua aceea, am fost pe scenă la Opera şi i-am ajutat să facă conturul hărţii. Echipa DOR este adorabilă şi cred că sunt la fel de încantata ca şi ei atunci când apare revista.

Un mesaj decât?

Ilustrează, cântă, povesteşte sau fotografiază-ţi visele! Nu le păstra numai pentru tine, nu vei şti niciodată dacă există cineva care visează la fel.

Alina, nu pot decât să-ţi mulţumesc. Şi să sper că mesajul tău va rezona într-un fel sau altul în fiecare. Iar data viitoare, povestim amanunte la o cafea.

Iar nouă, celor care visăm cu ochii deschişi că putem schimba lumea profitând de frumuseţea ei, nu ne rămâne decât să mai umplem un pahar cu răbdare şi să perseverăm până vom reuşi. Cine ştie, poate într-o zi, adevăratele valori vor fi puse pe raftul pe care-l merită.

Pe Alina o puteţi găsi pe Facebook, pe Behance si la Society6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>