Produse există câte în luna și în stele. Produse excepționale sunt doar câteva. Și, ca să fim sinceri, ne îndrăgostim de ele nu pentru că ar avea vreun gust grozav sau ne-ar purta pe brațe atunci când suntem obosiți. Ci pentru că au o identitate și o strategie de comunicare care se pliaza perfect pe toate denivelările inimii noastre.

Când ea vrea și el nu prea

Atunci când ai o identitate de zile mari care comunică clienților tăi exact modul în care au ei nevoie de tine, îți doresti, ca și brand, să fii iubit. Și visat noaptea, eventual. Îți dorești ca oamenii să facă sacrificii pentru tine, să te dorească cu ardoare în dulapul lor, în frigiderul lor sau în buzunarul pantalonilor.

Clar să fie că ai o identitate faină, care comunică cel puțin corect (indiferent dacă are curaj sau nu). Ce ne facem însă când brandul tău are aceasta superputere și nu are un nume puternic? Sau un nume potrivit? Situația e gravă, trebuie să te prezinți de urgență la un specialist în naming și brandul tău trebuie să intre într-o operație de schimbare de nume pentru a-ți resuscita valoarea și implict, profiturile.

În România, din păcate sunt multe astfel de “greșeli” pe care le fac în special antreprenorii care nu apeleaza la o agenție full-service sau apelează la un specialist în comunicare care se luptă sa crească compania din umbra unui nume (să-l denumim civilizat) incorect.

Arovit – “Ce faci, dulceață?”

Știți cu toții panourile alea din afara orașului. Ne-am amuzat cu toții cum o replică de agățat a fost transformată într-un slogan perfect. Însă la întrebarea: “Bine, bine, dar la ce se făcea reclama?” răspunsul e sec: “La o dulceață”. Ce fel de dulceață? Nu știu decât spiridușii Pădurii Fermecate.

Arovit pe numele ei, compania producătoare de dulcețuri, gemuri și compoturi se laudă cum că “brand-ul “Arovit” sintetizează cele cinci elemente ale lucrului bine făcut, care au rămas până azi valorile firmei noastre: tradiţia, calitatea, încrederea, consecvenţa şi corectitudinea”. Așa-i că ne-am prins că e un mare blabla? Și sincer îmi pare rău că o astfel de companie nu are namingul penetrant pe care îl merită.

Romtelecom – regula lui “Rom”

Brand vechi, cu tradiție, mai nou cu o identitate superbă și totuși… cu o bubă. Dacă ne-am obișnuit cu numele și știm de la prima strigare cu ce se ocupă, asta nu înseamnă că e cel mai bun nume pe care îl poate avea compania națională de telefonie din România.

Ați observat și voi cât de uzitat e prefixul românesc din România “rom”? Da, știu că e deranjantă repetarea lui, dar nu asta facem când folosim zilnic branduri care abuzează mai mult decât ar avea nevoie? Romtelecom, Rompetrol, Romstal, Rompharma, Romexpo, Romexterra, Romguard, Romvac și încă multe altele.

Să fim creativi, nu numai cu numele, zic, ci și cu namingul. Să punem regula lui “rom” pe raft și s-o lăsăm să se prafuiască. Variante care să ni se potrivească, să ne rezume bussines-ul și să-l facă atractiv, există.

Când el vrea, ea zice ba

După cum ați putut intui, e clar că există și cealalată variantă în care avem una bucata nume puternic și una bucată comunicare foarte slabă. Cazurile acestea sunt însa mult mai puține în raport cu prima varianta deoarece, în mod normal specialistul în naming oferă și un manual de identitate brandului respectiv, astfel încât toate strategiile de comunicare să aibă la bază același mesaj, aceeași USP (unique selling proposition).

E simplu: conduci o afacere. Ai un brand. Brandul tău are un nume și o identitate. În cazul în care și comunicarea se întamplă în același ton cu primele două atunci ești fericitul câștigător  al fanilor brandului tău, dispuși să facă aproape orice pentru produsele sau serviciile tale și, implicit, al profitului. Dar despre asta, într-un alt episod.

Până atunci vă las cu întrebarea: tu câte ai face pentru brandul tău preferat?

How far will you go for Fantastic Delites?

Spor și la bună citire, zic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>