De la stil… la execuţie
27 June 2012
Provocări pe stomacul gol
19 July 2012
Show all

De la stil… la execuție – partea doi, bogată in vitaminofilosofii

Teorii privind fenomenologia scrisului pe brânci s-au articulat de când am început eu să citesc. Dacă la capitolul “stil”, ecuația are câteva semne așezate vertical între paranteze și pe care le schimbă numai câteva biblioteci citite, în cazul execuției (da, acel mod de a “ucide” cuvinte în propoziții) lucrurile stau altfel. Execuția, în cazul unui copywriter, reprezintă extensia background-ului sau cultural și a sumei capitalurilor sale: axiologic, ideologic, social, psihologic, și altele cu “logic”.

Execuția, ține, în borcanul umilelor mele păreri și de cum reușește echipa de creație să stabilească un concept pentru o anume campanie sau pentru un anumit print, spre exemplu. De inventarierea tuturor acelor amănunte care se petrec în sinergia dintre copywriterul și art-ul care vizualizează sau completează emoția sau CTA-ul transmis (call-to-action).

Totul se petrece ca într-o rețetă: ești atent la detalii, pui gramajul perfect din fiecare ingredient în parte și te înscrii în competiția neoficială “Jocul de-a publicitatea”.

Hapsânismul unor agenții conduce, în mod implicit la reclame, spoturi și campanii ori fără nici cea mai mică legătură cu produsul, ori fără nici cea mai mică legătură cu realitatea. Prin realitate înțelegând parcursul natural client-agenție-mesaj-consumator, unde consumatorul își însușește mesajul, se îndrăgostește de el, cade în idilă cu brandul respectiv, știti voi: clasica poveste de iubire dintre un individ și brandul său preferat (pentru că, da, va avea (surpriză, șoc, rumoare) și branduri-amante pe care le va folosi în interese narcisiste din când în când).

Zodia copywriterilor găzduiește nativi creativi, dotați cu simț estetic și potenți din punct de vedere al lucrului în echipă. Cunoscuți și sub numele de “homo virilis”, copywriterii transformă headline-uri impotente în campanii strălucitoare și poveștile pentru copii în brief-uri pentru clienți.

Si, să nu vorbesc în gol, iată, mai jos, și exemplele (pline de sugestie):

Ex.1: Read something else – revista “The Walrus” mizează pe exclusivitate. Și aroganță. Și le merge!

Dovadă excelentă de copy gândit și targetat, The Walrus abordează în cel mai simplist mod cu putință printul, bazându-se exclusiv pe ceea ce știu să facă cel mai bine: să scrie. Execuție perfectă, dacă m-ar întreba cineva: stil minimalist, headline puternic, text convingător. Call-to-action imprevizibil dar cu efect. Ce-ți poți dori mai mult?

Ex.2: Închipuiți-vă un pătrățel roșu. Acum, dacă vi l-ați închipuit corect, puteți citi în continuare. Una dintre campaniile cele mai creative pe care le-am analizat în ultimul timp a fost cea de la Lebenslust Lümmeltüten. Deloc nesimțit, ba chiar cu o execuție atentă, seria de printuri combină partea de copy cu imaginea vizuală în maniera în care, fără îndemnuri evidente, dar cu efect garantat. Și de durată, pe deasupra.

Așadar, execuția contează. De la reviste la prezervative și de la pufuleți la bijuterii. Contează mai mult decât cel mai bun headline scris vreodată și aruncat pe un site cu design reprobabil și cu siguranță mai mult decât orice slogan genial pus pe un print care nu transmite nimic. Restul, sunt povești. Rămâne să ne citim data viitoare.

Surse foto: adsoftheworld.com

designedgecanada.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>