Andreea Buga
24 / 24 cu Andreea Buga
18 February 2017
Credit foto: Ema Cojocaru, Lecturile Emei
24 / 24 cu Simona Antonescu
26 February 2017
Show all

Trei săptămâni în Himalaya – Marius Chivu

Marius Chivu - Trei Săptămâni în Himalaya

Marius Chivu - Trei Săptămâni în Himalaya

Pagini: 267

Editura: Humanitas

Nota: 10

Turiștii nu știu unde au fost, călătorii nu știu unde se duc. Paul Theroux

 

Ador jurnalele de călătorie! După Vând Kilometri scrisă de Mihai Barbu (carte pe care am făcut-o cadou cred că cel puțin către 10 prieteni buni), l-am descoperit pe Marius Chivu și-ale sale aventuri.

Ultima carte citită în 2016, terminată chiar pe 31 decembrie, spre seară, a fost jurnalul de călătorie al lui Marius Chivu în Himalaya. Coexist cu această pasiune de-a dreptul personală a jurnalelor de călătorie. 

Chivu e talentat. Povestește în cuvinte simple despre aventura lui și-a prietenului său în Himalaya, despre urcarea și primejdiile celei mai înalte trecători din lume (Thorung La), despre explorarea unui ținut cu totul nou dar și a unui sine temător, contemplativ, absorbit, curios. 

Așa că Marius, prietenul său Cătălin și cei doi șerpași, Rishi și Rajeev pornesc într-o călătorie de aproape 300 de pagini, cu râsete dar și cu spaime. 

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Suntem în anul nou hindus 2068. Sau cel puțin aici își începe autorul povestea. Marius descrie un Kathmandu pe care l-am mai întâlnit în documentare și în alte jurnale de călătorie: pestriț, sărac, haotic, murdar și totuși pur, în felul său.

Jurnalul are darul de a impregna fiecărei povestiri o aventură, un guesthouse, o aromă de mâncare, o băutură contrafăcută și marijuana cât încape, oferită ca bomboanele. Trekkeri, backpackeri, hikeri – pe toți îi întâlnești în cartea lui Chivu și pe toți îi caracterizează curiozitatea vie, spiritul de aventură, și scopul, de fiecare dată altul.

„Să călătorești încontinuu fără intenția de a ajunge undeva. Ca stil de viață. Dar nu în balon sau sub apă (Ca Jules Verne), nici în avion (ca-n filmul lui Viterberg) sau în tren (ca-n romanul lui Cătălin Pavel), ci pe jos, mergând printre oameni, traversând lumea pe propriile-ți picioare, purtând retina propriilor ochi de-a lungul drumului lumii! Să nu te oprești nicăieri mai mult de o zi, să saluți lumea din mers în timp ce-ți iei rămas bun, niciodată la revedere… Să fii curios și să te miri încontinuu, știind că dacă nu te miri, te rătăcești! Să cauți, să afli o poveste, să spui una, să mănânci aici, să dormi dincolo, mereu dinspre ceva înspre altceva și drumul să fie însăși destinația în schimbare, să nu ai un loc al tău, pe care să-l posezi și căruia să-i aparții, să nu ai datorii și responsabilități, să nu te blochezi în promisiuni […]”

Jungla, casele de oaspeți, satele, oamenii, alți călători. Vulturii, mătasea, măgarii – toate sunt elementele unei experiențe pe care Marius o pune într-o paletă largă de emoții descifrate în spatele unor cuvinte ușor de citit dar greu de avut.

Lectură cu folos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>