„Oare e cu putință să te bucuri de ceva pe deplin când știi că e posibil să dispară?” Vera Stanhope

Am terminat încă o carte de Ann Cleeves.

Nu. Ar fi trebuit să încep cu „Bună, eu sunt Georgiana și-mi plac romanele cu detectivi.” Iar Ann Cleeves este revelația în materie de „detectiveli” descoperită de Delia, de la editura Crime Scene Press (despre care știam înainte prin romanele lui George Arion). Prima carte pe care am citit-o a fost „Negru de corb”, prin vara anului trecut. Și nu, nu cred că Ann Cleeves este noua Agatha Christie. Cred că Ann Cleeves este Ann Cleeves.

Secretele din strada portului (în original, Harbour Street) este o carte pe care o „mănânci” foarte repede. Nu e chiar cea mai ușoară investigație de digerat, dar e una pe care o urmărești de parcă ai simți la propriu frigul de pe străzile din Mardle, orașul în care se petrece acțiunea.

40875454   40765588   28220998   18743339

Ce-mi place la cărțile semnate de Ann Cleeves?

Atipicul. Cărțile ei fac (evident!) parte din același gen, însă nu seamănă una cu cealaltă. Nu respectă nici o rețetă, nici un șablon.

Să o luăm de exemplu pe Vera Stanhope. Un personaj care nu se încadrează în nici un tipar: supraponderală, greoaie, plină de remușcări, cu frustrări scormonite la fiecare pas, într-o continuă luptă cu ea însăși. Detectivul cazului și personajul care conduce ancheta cu metode nu tocmai din cărțile oficiale.

Să continuăm exemplul cu victima: Margaret Krukowski, o femeie care ascunde câteva secrete bine acoperite de ani și de faptele de binefacere. Un personaj care, deși nu mai trăiește, ajunge să fie mai viu decât multe personaje „rămase în cursă”.

Locul: orășelul Mardle, în Northumberland. O comunitate închegată, dar plină de taine. Un loc de altfel idilic, pe coasta Mării de Nord, cu un trecut incitant și câteva personalități interesante.

Toate aceste elemente, plus altele câteva transformă toată ecuația cărții într-o aventură pe care am parcurs-o cot la cot cu personajele. Asta îmi place cel mai mult la cărțile lui Ann Cleeves: faptul că nu există un narator omniscient, ci, pe măsură ce dai pagina, afli ce se întâmpă. Povestea e solidă, cu tușe britanice accentuate, bine porționată cinematografic și amuzantă pe alocuri.

Sursa foto: culturepk.org.uk

Sursa foto: culturepk.org.uk

P.S.: pe Ann Cleeves am cunoscut-o anul trecut, la Gaudeamus și, în strângerea de mână de care m-am bucurat, am simțit toată iubirea aceea pentru carte și scris. Am avut câteva emoții bune pentru că habar nu aveam ce referință isteață să fac vis-a-vis de romanele ei. Dar, până la urmă, am vorbit. Și am căpătat și un autograf cu dedicație, chiar pe această carte. 

Voi ați citit ceva de Cleeves?

Editura: Crime Scene Press

Traducere: Raluca Ștefan

Pagini: 279

Nota: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>