La început a fost ideea. Egoistă, desigur, vrând să-mi fac o listă care să absoarbă inspirație de la oamenii pe care îi consider frumoși. Apoi, pentru că lista asta n-avea cum să mă bucure de una singură, am luat-o la rost, cu atât mai mult cu cât zilele acestea capitala servește drept bunătățuri, lansări noi la Gaudeamus. Eu, una, știu deja ce-mi aleg pe lista lui 2016, așa că vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați răspuns pentru bunăvoință, inspirație și alegeri. 

Carte Diana

1. Diana – Florina Cosmin, Forbes Life

Vorbind, la final de an, cu două fete extrem de smart care au ca job coolhunting-ul, adică exact identificarea acelor tendințe incipiente care vor face bum în următoarea perioadă, ele îmi explicau cum locul dietelor draconice din prezent și al obsesiei noastre pentru mâncare va fi luat, în următorii 2 ani, de “dieta mentală”. Altfel spus, tot mai multe studii încep să indice faptul că indiferent cât de sănătos am mânca și cât sport am face, gândurile și modul în care ne raportăm la situații poate înclină covârșitor balanța dintre sănătate și boală. Nu e o poveste frumoasă, ci sunt studii științifice, negru pe alb, iar varianta unui “complot” al corporațiilor iese din discuții, având în vedere că o dietă mentală nu costă, nu implică medicamente sau tratamente miraculoase. E o chestiune de reconectare la noi înșine și de redescoperire a modului în care gândurile ne pot afecta corpul și viața. Dacă acum trăim în revoluția “health & fitness”, ceea ce urmează e mult mai important și remarcabil: revoluția minții.

Pornind de la acea discuție, mi-a revenit în minte una dintre lecturile mele preferate din acest an, cartea “Mind Over Medicine”, de Dr. Lissa Rankin, care și-a dedicat cariera studiului efectului Placebo în medicină, de la alergii minore până la remisia cancerului. Este o carte ultra-documentată științific, pe care o recomand pentru calitatea argumentelor și ineditul studiilor pe care le conține. Cum ar fi faptul că efectul Placebo ține de regiunea de cortex prefrontal a creierului, responsabilă și de sentimentele noastre de credință/încredere, dar și o mulțime de exemple care nu-ți vor mai ieși din minte vreodată și care fac medicina să pară ușoară chiar și pentru un neinițiat. Este o lectură fascinantă, care n-a fost creată pentru medici sau oameni de știință, ci pentru toți cei care cred că atât sănătatea cât și boala încep din gândurile noastre și care vor să se descopere pe sine.

Nota bene, însă: o recomand în engleză, de pe Amazon. Am văzut o variantă tradusă și este dezamăgitoare atât că aspect cât și din punct de vedere calitativ.

2. Raluca Gavrilescu, Naming is believing.

Terapia lui David Lodge – e fantastică fiindcă are o fascinație și o curiozitate bolnavă față de cuvânt și față de ridicolul din fiecare dintre noi, care poate să ne mai trezească din când în când la realitate. Vara asta am citi-o la plajă, râzând cu lacrimi iar când ne-am întors în Iași i-am dat-o Monicăi. M-a sunat la 3 noaptea să-mi spună că plesnește de râs.

3. Chris Simion, regizor & scriitor

Recomand 40 DE ZILE, din trei motive. Unul pentru că ar putea fi citit ca pe o continuare a romanului CE NE SPUNEM CÂND NU NE VORBIM. Doi, pentru că poate fi citit independent de acesta, povestea oamenilor-cactuși fiind povestea celor care au îndemânarea să se mintă. Trei… pentru că este scris și trăit de mine.

4. Cristina Cojocaru, 1Mishap

Recomandarea mea este “Rendezvous at the russian tea rooms” de Paul Willetts (publicată în octombrie 2015). Aș spune că este o carte atipică, rezultatul unei documentări îndelungate cu o tehnică de detaliu incredibilă pentru perioadă descrisă 1940 – 1945. Chiar mă întreb de unde s-au adunat aceste informații? Unde le-a găsit Paul?
Este genul de lectură căreia îmi place să îi spun “doesn’t sleep on the first night” pentru că număra ceva pagini bune.
Deși nu te cucerește la început de lectură (poate doar prin lista lungă de personaje care se asemănă cu o piesă de teatru), după primele capitole nu o poți lăsa din mână.

Autorul, Paul Willetts are o legătură specială cu trecutul: Londra, al doilea război mondial… Detalii pe care nu le am regăsit în nici o altă lectură: oraș, tabieturi, simpatii de mult uitate și o poveste de spionaj (reală) cu o protagonistă faimoasă de origine rusă, designerul Anna Wolkoff. Nu îți dezvălui finalul deoarece nu îl știu… Work în progress. 😉

5. Laura Baban, scriitoare

Eu recomand cartea “A murit Luchi” de Otilia Cazimir, pentru că oricând este o idee bună să ne dăm întâlnire cu copilul din noi.

6. Dana Dumitru, Bookish Style

Recomandarea mea: Zgomotul lucrurilor în cădere – Juan Gabriel Vásquez
Literatura columbiană este un evantai mare şi colorat, care te îmbie cu aerul realismului magic, al ficţiunii istorice şi politice, dar şi al romanului psihologic. Dacă deja aţi depăşit tărâmul lui Gabriel García Márquez, vă invit într-o călătorie în epoca tumultoasă a lui Pablo Escobar, dominată de o violenţă feroce şi de asasinate politice, dar, şi într-o călătorie a căutării de sine. „Zgomotul lucrurilor în cădere” este o naraţiune istorică şi de suspans, ce reconstituie parcursul unei generaţii marcate de începutul înfloritoarei contrabande cu cocaină, dar păstrează şi izul de mister specific literaturii sud-americane. O radiografie a vieţii anilor ’70 şi ’90 în bătaia armelor şi la umbra poveştilor de dragoste.

the woman i wanted to be

7. Deea Buzdugan, designer

“The Woman I Wanted To Be” semnată Diane von Furstenberg este cartea mea preferată pe anul 2015. De ce mi-a plăcut atât de mult o carte autobiografică? Pentru că este vorba despre o poveste reală, nu ficțiune, povestea vieții unei femei extradordinare care este încă în viață și la cei aproape 70 de ani este plină de energie, putere, bucurie și iubire. Este o carte despre frumusețe și modă, despre momente extraordinare, despre încercări grele și bătălii câștigate, despre reușită și eșec, despre puterea incredibilă care se regăsește în fiecare dintre noi și trebuie doar să știm să o accesăm și, mai ales, pentru că este o carte despre iubire, în toate sensurile și formele ei.

Pentru că, așa cum sune Diana von Furstenberg : “Love is life is love” și nu există nimic mai important decât iubirea: iubirea pentru familie, iubirea pentru natură, iubirea pentru călătorii, iubirea pentru învățat. Iubirea vieții cu tot ce conține ea. Și nu este o carte doar pentru femeile pasionate de lumea modei. Este o carte care demonstrează două aspecte esențiale: că orice om, femeie sau bărbat, oricât de puternic este are și momente de slăbiciune, de decădere, care nu fac decât să îl facă și mai puternic și că nimeni nu poate reuși în viață de unul singur.

8. Ioana Penu, Mansarda cu bunătăți

Eu recomand o carte pe care o citesc acum: Ferestre din Bucureşti, construită (după cum spune chiar el) de Cătălin D. Constantin. E o carte cu fotografii impecabile şi texte scrise de oameni cu pregătiri diferite (de la scriitori şi istorici la designeri şi criminalişti) despre bucuria de a privi. Mie mi se pare că o să-i intereseze pe cei cu “vocaţie” de voyeuri, pentru cei care uită de ei privind o fereastră frumoasă dintr-un cartier şic şi care îşi imaginează cum trăiesc şi iubesc cei dinăuntru.

9. Sorin Duțoiu, ADPM PR

Ar fi multe variante, însă cred că mă rezum la Arta Fericirii, Manual de Viață – Dalai Lama și Howard C. Cutler. Cred că subiectul este binevenit pentru toți în această perioadă.

10. Luiza Naduh, Smiling Shoes

Pentru că în ultimul timp am citit cărți din zona de business și dezvoltare de brand, am să recomand una dintre cărțile lui Martin Lindstrom – Branduri Senzoriale sau o poveste despre câte simțuri sunt implicate atunci când alegem să cumpărăm un produs. Este una dintre cărțile care pe mine m-a ajutat să înțeleg cum trebuie să construiesc un brand puternic și competitiv, motivat de o experiență senzorială și mai ales emoțională. Cum să reîmprospătez viața unui brand și cum să apăs butoanele emoției în mintea consumatorului.
Am înțeles că brand-ul este mai mult decât logo, tagline și reclame. Brand-ul este despre puterea simțurilor și emoțiilor transmise. Este o carte în care găsești povești ale unor brand-uri de renume, care au reușit să trăiască decenii în mințile consumatorilor. O carte utilă, pe înțelesul tuturor, pentru cei care vor să construiască un brand care să reziste în timp.

11. Andreea Buga, ARGO design

Inés del alma mía de Isabel Allende. O poveste de iubire, de încredere și de conștientizare că nici un vis nu este imposibil și chiar dacă avem o singură viață putem să facem atât de multe lucruri. Cartea asta m-a făcut să înțeleg că majoritatea oamenilor sunt îngroziți de moarte și încearcă prin diferite mijloace să o oprească în loc, să se gândească că frica lor de viață îi face să nu facă nimic. Dacă încerci să îți împlinești măcar un vis și vei reuși asta, te va determină să îl realizezi și pe următorul. Și, în felul acesta îți dai seama că ai avut o viață împlinită și moartea nu te mai sperie. Îți mulțumesc pentru șansa de a regăsi o carte care m-a făcut într-adevăr fericită!

Vă mulțumesc mult, mult, mult tuturorși vă doresc un an plin de descoperiri frumoase!

2 Comments

  1. Jacqueline says:

    Sa stii ca toate suna tare bine. Sau cum voi mai adauga inca vreo 5 carti la lista deja interminabila de anul asta. :)

    • Georgiana Ciofoaia says:

      Sa știi că și eu sunt într-un impas din ăsta frumos, cu liste de cărți care nu se mai termină. Dar cred că suntem fericite! Să curgă cu liste bune de recomandări! Pentru orice! ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>