17554747_1609601762383387_1571535112_n
24 / 24 cu Medine Pop
27 March 2017
larisa ionesi
24 / 24 cu Larisa Ionesi
3 April 2017
Show all

Prea mândră, prea fragilă – Romanul Mariei Callas – Alfonso Signorini

Prea mândră, prea fragilă - Romanul Mariei Callas

Prea mândră, prea fragilă - Romanul Mariei Callas

Una paloma blanca…

Pagini: 246

Traducerea: Maria Magdalena Mihăilescu și Oana Clopoțel

Editura: Humanitas

Nota: 10

Am luat-o cu mine în week-endul petrecut lângă mare și-apoi am ascuns-o în bagajele pentru Colmar. Aveam să aflu povestea celei care a fost „Diva” și să mă las vizitată de ideile ei. Încă o dată, biografiile mi-au demonstrat că sunt cea mai frumoasă mostră de umanitate.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Romanul Mariei Calas începe cu memoria unei copilării tulburi și cu relația defectuoasă, rece și inertă a Mariei cu mama Litsa și sora Jackie. Condamnată la singurătate și izgonită de cei care ar trebui să-i fie aproape, destinul Mariei Callas pare pecetluit încă de la început.

Fratele Vasili, mort când ea era foarte mică, îi rămâne aproape transformat în umbra unei amintiri care o încurajează, care îi arată marile momente și care o alină. O prezență pe care o pun pe seama unei alienări afective, însă necesare. Tulburarea din copilărie continuă, vărsându-se într-o adolescență neplăcută. Ea, cea care în câțiva ani avea să devină cea mai mare voce a tuturor timpurilor era acum o tânără grasă, plină de coșuri și cu „doi butuci în loc de picioare”. Duritatea vieții o șlefuiește până la o maturizare, neîngăduindu-i Mariei decât luxul de a visa că într-o zi va fi „o femeie importantă”.

Prea mândră, prea fragilă - Romanul Mariei Callas

Se mută din New York, de lângă tatăl său și singurul ei protector, împreună cu mama și sora în Grecia, unde este obligată să cânte într-o crâșmă. Este „vândută” de mama sa pe 5 drahme și o ciorbă.

Scăldată într-o dramă care s-a întins ca un cancer toată viața ei, Maria va suferi întotdeauna din cauza lipsei de iubire. Și-a dorit marile scene ale lumii și i s-au închinat. Și-a dorit celebritate și recunoaștere și le-a avut. Și-a dorit să arate ca o divă și a slăbit înghițind ouă de tenie. 

Impertinentă, arogantă, dar cu un adevărat patrimoniu în corzile sale vocale, Maria îi dedică lui Aristotel Onassis toată dragostea ei. Madame Callas însă nu are să devină niciodată doamna Onasiss și nici mama copilului lui.

Am stat multă vreme și m-am gândit ce anume mi-a plăcut cel mai mult în carte. Poate referințele către Rosa Ponselle, poate tabloul iubirii, așa cum nu l-am mai citit nicăieri? Sau faptul că am cunoscut o parte din personalitatea răsfățată și deloc plăcută a lui Jackie Kennedy? Cred totuși că cel mai mult m-a convins ambiția fără limite și credința Mariei. În ea, în Dumnezeu, în iubire.

Prea mândră, prea fragilă - Maria Callas

Pasaje preferate

„M-am născut prea mândră, prea mândră și prea fragilă, le mărturisea prietenilor. Iar dacă regret că, atunci când sufăr, sufăr de o sută de ori mai intens decât alții, sunt sigură că, atunci când sunt fericită, sunt de o mie de ori mai fericită decât ei.”

„Deși natura nu fusese generoasă cu ea (grasă cum era și cu coșuri pe față era o fată urâtă), era extrem de hotărâtă și perseverentă. Era sigură că avea să reușească, simțea asta și doar studiul asiduu avea să-i ofere cheia pentru a deschide ușa succesului.”

„Maria cânta pentru Dimitri, cu toată disperarea ce-i cuprinsese inima. Cânta despre cruzimea vieții care n-o cruțase de dureri, își cânta singurătatea, nevoia disperată de iubire.”

Lectură cu folos! Mă’nclin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>