Septembrie e anotimpul meu preferat. Da, pentru că septembrie e un anotimp în sine, nu doar o lună. E anotimpul în care îți culegi bucuriile muncii de peste an. E mixul perfect între căldura soarelui și frigul ăla care te răcorește și te revigorează în fiecare dimineață, care-ți trezește toți porii pielii și te invită la cafeaua aburindă.

Septembrie ăsta al meu e plin de povești frumoase. Și, pentru că mare parte dintre ele mi se par o adevărată inspirație, mă gândesc să le împart cu voi. Ca de obicei, la schimb cer numai titluri.  Și, acum, daca tot “o ardem virtual”, să ne infruptăm din niste link-uri, zic.

Cărțile lui Septembrie

Oana Pellea – Jurnal

A ajuns prima dată la mine semnat de Oana Pellea, cu o dedicație pentru un om frumos. Și, cum nu m-am putut abține, cadoul a fost re-direcționat spre citire și către mine. E un jurnal care te umple. Scris simplu, în cuvinte mici dar care capătă greutate, răscolite din emoțiile Oanei. O lectură sensibilă, care te așteaptă s-o înțelegi.

Alex Ștefănescu – Un scriitor, doi scriitori

O comedie de jurnal de picanterii, în care i-am cunoscut altfel pe Ana Blandiana, Emil Brumaru, Ion Cristoiu, Mircea Dinescu, Gabriel Liiceanu, Octavian Paler, Marin Preda sau Nichita Stănescu. Așa am aflat cum Emil Brumaru a primit adeverință care atestă că nu este Andreea Marin, că Mircea Dinescu pune înainte de toate musacaua sau că Nicolae Manolescu e cu adevărat generos. E de râs pe saturate.

Eric-Emmanuel Schmitt – Visătoarea din Ostende și Cei doi domni din Bruxelles

Unul dintre scriitori mei preferați a apărut cu două volume de nuvele pe care n-am stat pe gânduri dacă să le iau cu mine. Ambele sunt scrise în același ritm impresionant al lui Schmitt -€“ o imagine latentă ce devine vizibilă prin developarea imaginației noastre. Împrumut cu drag, oricui vrea să se îndrăgostească de o poveste pentru oameni mari.

Stela Iancu – Anecdote despre femei celebre și mai puțin celebre

Asta e o carte pe care nu o găsiți în librării. Dar, dacă aveți în cale vreun anticariat, intrați și întrebați de ea. Cartea asta e o comoară care te face să te simți bogat că o ai în bibliotecă. E un soi de colecție de bomboane cu tot felul de curiozități, comicăreli sau ciudățenii despre femei celebre, din istorie, artă și literatură.

Filmele lui Septembrie

Vertigo (1958)

Capodoperă a la Hitchcock, crema filmului ăstuia trebuie savurată cu o linguriță a răbdării. Nu degeaba am tot vorbit despre puterea fantastică a regizorului de a construi povești pe scheletul unui suspans amețitor.

Război în bucătărie (2014)

Am fost la lansarea cărții de la Humanitas și gustul pe care mi l-a lasat întâlnirea asta m-a trimis direct în sală de cinema. O bucătărie bogată de arome, personaje proaspete și construcții narative care-ți lasă gură apa – un clișeu drăgălaș pentru o duminică relaxată. Aviz lecturanților, filmul diferă foarte mult de cartea omonimă. Și, ca să vă recomand un film în același ton, aveți la degustare și Chef (2014). Ciudată mi se pare explozia asta de atenție acordată scenariilor dedicate papilelor gustative, dar sunt încă în observație.

Astă-seară dansăm în familie (1972)

După o cură de filme românești (O poveste de dragoste, Lindenfeld, Kira Kiralina, Ultimul zburător) care au dezamăgit mai mult decât au construit -€“ refuz să cred că, din atâtea povești pline de potențial, școala românească de film nu reușește să extragă esența și să fascineze pe parcursul unei ore -€“ am hotărât că tot clasicele sunt cele mai bune. Și m-am delectat o zi întreagă cu sketch-uri cu marii noștri actori și, bonus, o mare oră plină de Dem Rădulescu și de talentul său.

Muzica lui Septembrie

Muzica de la începutul toamnei mele nu-l are în prim plan nici pe Nichita Stănescu, nici pe Horia Brenciu. Septembrie are propria lui coloană sonoră, un pic energizantă, un pic liniștitoare, ca un ceai pe care nu te-ai decis dacă îl bei rece sau cald.

‘Floating Away’ – Chilled Beats Mix

Sursa foto: pinterest.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>