Scriam anul trecut despre septembrie, cum că ar fi anotimpul meu preferat. Întotdeauna septembrie a fost o sărbătoare petru mine. În septembrie plimbările la piață cu bunica mea erau mai aromate, începeam școala și înflorea grădina de acasă în culorile mele preferate. În septembrie e născută mama și, dacă mi s-ar fi dat de ales o altă lună decât martie, la alegerea venirii în lume, aș fi ales fără doar și poate, tot septembrie.

Usa / Moarte SubitaCărțile lui Septembrie

Cărțile alese pentru Septembrie sunt speciale. Fiecare, în felul ei, vorbește despre început, într-o altă formă. Fiecare roman privește schimbarea, transformarea inevitabilă de care de multe ori ne ferim, în loc să o îmbrățișăm. Vi le recomand pe toate trei, cu toată inima.

1. Agatha Christie – Autobiografia

Ce-i drept are 750 de pagini, dar vă pot mărturisi că nu le veți simți. De la copilăria la Ashfield, la primele flirturi și până la căsătoria cu Archie Christie, de la victimele primului război mondial de care se îngrijea și până la divorțul dureros prin care a trebui să treacă Agatha întocmește un soi de jurnal fabulos al vieții ei. O biografie pe cât de extraordinară, pe atât de sensibilă și de aproape de fiecare dintre noi.

2. J.K. Rowling – Moarte subită 

The Casual Vacancy în original, Moarte subită este romanul celei mai populare autoare din întreaga lume. O frescă originală a unui mini-univers britanic, care se dezvăluie prin intermediul personajelor față de care n-ai cum să nu începi să te poziționezi. E posibil să o compătimești pe Tessa, să nu înțelegi exact ce simte Krystal sau de ce reacționează Sukhvinder așa cum o face. Dar vă avertizez: e genul de carte pe care nu o veți lăsa din mână până nu o veți termina.

3. Magda Szabó – Ușa

Cartea asta nu seamănă cu nici o altă carte pe care am citit-o până acum. Intensă și puternică, vocea autoarei descrie o relație cel puțin neobișnuită. Mi-au rămas câteva pagini și revin cu un articol complet despre un roman dureros de memorabil.

Filmele lui Septembrie

Septembrie e lună de ploi subțiri și de filme extraordinare. Iar dacă aveți completări pentru lista de mai jos, aștept cu nerăbdare să văd ce-mi propuneți.
1. Hachiko: A dog’s story (2009) – Povestea reală care stă la baza filmului mă face să cred cu tărie în iubire necondiționată, fidelitate și vine ca un argument solid în dorința mea de a-mi lua un câine.

2. The Best Exotic Marigold Hotel (2011) – Judi Dench, Maggie Smith, Tom Wilkinson si Bill Nighy. Astea sunt numele pe care le folosesc pentru a vă ispiti să vedeți cum pot câțiva pensionari britanici să-și transforme viețile, undeva în inima Indiei.

3. The Best Offer (2013) – unul dintre cele mai frumoase filme amărui pe care le-am văzut în ultimul an. Geoffrey Rush joacă un rol excepțional într-o poveste incomodă despre… vă las să descoperiți.

4. The Queen (2006) – Un film cu feblețea mea, Helen Mirren despre unica și inconfundabila, Regina Elisabeta a II-a, în momentul de după moartea Prințesei Diana. O dramă emoționantă despre compromisuri, despre puterea de a te reinventa, despre libertate și despre eticheta reacțiilor.

5. The Man from U.N.C.L.E. (2015) – Aaaah, cât mi-a plăcut filmul ăsta! Și n-am să spun nimic în afara faptului că trebuie să-l aveți pe lista de MUST SEE pentru toamna asta!

6. Self/Less (2015) – Ales inițial pentru a-l revedea pe Ben Kingsley, dezamăgită rapid pentru că el nu apare decât în primele 10 minute. Cu toate astea, e un film care dă naștere unor întrebări delicate și inconfortabile. E unul dintre filmele pe care nu le vezi pentru relaxare ci pentru preview-uri indecente despre viitor. Zic.

 

Nisa, FrantaLocul lui Septembrie

Riviera Franceză. Într-o ordine aproape de sufletul meu: Grasse, Eze, Nisa, Monte Carlo și Cannes. Despre toate vă povestesc pe îndelete, imediat ce-mi revin din jet-lag-ul specific vacanțelor.

Eze, Franta
Muzica lui Septembrie

Nu-s lămurită încă. Septembrie trebuie gustată așa cum simte fiecare. De exemplu, în ritmuri de JUNGLE (Busy Earnin’ este o variantă) pentru zilele cu exces de energie.  Nina Simone e perfectă pentru după-amiezele de plumb.

Eu rămân însă la Indie/ Indie-Folk, pentru zilele de lucru, drumul spre birou sau diminețile de duminică.

Un septembrie care să vă adore, vă doresc!

4 Comments

 1. Ioana says:

  Să te uiţi şi la The Second Best Exotic Marigold Hotel. :)

  • Georgiana Ciofoaia says:

   Ioana, am vazut chiar dupa ce l-am vazut pe primul. Daca e cel putin la fel de frumos ca primul, ma uit, neaparat! 😀

 2. Dana Dumitru says:

  The Man from U.N.C.L.E. l-am văzut şi eu, e foarte tare, dar coloana sonoră e bestială (mai ales melodiile italiene şi Solomon Burke – Cry To Me). Mi se pare că avea chiar şi o melodie de Nina Simone.

  • Georgiana Ciofoaia says:

   Daaa, de-acolo mi-am si luat inspiratia cu Nina Simone. Cat despre film, cred ca e unul vazut cu ochii mari, asa cum n-am mai vazut de mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>