Sunt în parc. Când vreodată am visat eu atâta liniște în mijlocului Bucureștiului? Ici și colo o doamnă grăsună dă cu mătura pe sub bănci, fredonând o romanță veche. Un nene adormit se plimbă cu bastonul la spate, asigurând probabil liniștea asta.Un bătrânel simpatic hrănește o turmă veselă de hulubi și un cățelandru cu ADHD își caută nestingherit de joc.

Octombrie are aroma umbrelor târzii și mirosul anticariatelor tixite de cărți. Ei bine, astăzi scriu de pe una din băncile astea mici și verzi din Cișmigiu și mă minunez din când în când de gustul ciocolatei amărui, de maximul unei melodii din casca vreunui trecător sau de privirile curioase ale celor grăbiți.

Cărțile lui Octombrie

1. Richard C. Morais – Madame Mallory și micul bucătar indian

Văzut filmul, vrut să descopăr mai mult. Luat cartea, fugit acasă, citit. E o lectură ușoară, care vă face poftă de gusturi inedite. Besteseller-ul este  unul din motivele acelea pe care le invoc rar, în puține dăți când vă încurajez să vedeți mai întâi filmul, abia apoi cartea.

2. Silvian Floarea – Premiul

Cel mai șocant subiect, un ton de-a dreptul energizant și, cum ar spune Alex Ștefănescu, €œ”dinamită literară”. Silvian Floarea e unul dintre contemporanii care au o voce distinctă, care invită la răfuială cu sistemul și de care-ți vei aminti mult după ce ai închis ultima copertă.

V-am mai spus eu că nu concep recenzii, dar un imbold tot vă trezesc dacă va întreb cum ați reacționa voi dacă ați câștiga la un concurs o inseminare artificială, pe care trebuie să o acceptați obligatoriu? Trăznit? Absurd? Ei bine, vă las să descoperiți.

P.S.: voi știați de colecția de autori români contemporani de la All, din “€œLista lui Alex Ștefănescu”? Nu de alta, dar vă promit că toate cărțile astea sunt absolut descretite de clișee, vitaminizate de voci pe care aș vrea să le citesc mai des. Facem pariu că-i cum zic eu?

Filmele lui Octombrie

1. Fata cu cercelul de perlă (2003)

Un film după adaptarea romanului omonim, in care celebrul pictor Johannes Vermeer face cunoștiintă cu cea care îi va fi ucenic și inspirație în capodopera sa. Un film pictat, asemeni unui tablou, în care cadrele curg lent, precum uleiul pe pânză. De văzut când aveți răbdare sau când vă pasionează biografiile.

2. Ed Wood (1994)

Ei, bine, Tim Burton ai reușit și de data asta! Nu știu în ce univers trăiești tu sau de unde îți iei curajul ăsta dement, dar ca să reușești să faci un super film alb-negru, din biografia celui mai… slab regizor al tuturor timpurilor, ai nevoie de multă nebunie! Sunt învățată ca Johnny Depp să joace cele mai ciudate, întortocheate și imposibile roluri, dar chiar pe Ed Wood? Da. Intră la nominalizările celui mai bun film văzut anul ăsta de mine. Cu tot cu sarcasm, cu tot cu dialoguri, interpretare si realism.

3. Robot & Frank (2012)

Ah, domnule Frank Langella, cum mi-ar plăcea să vă strâng călduros mâinile. Pe amândouă. Să vă mulțumesc pentru experiența filmului ăsta, pentru talentul dumneavoastră, pentru emoțiile pe care știți atât de bine să le inoculați. Vă mai mulțumesc pentru realismul și pragmatismul rolului, pentru puterea și pentru tonusul pe care unii, nici la 20 de ani nu-l au.

Muzica lui Octombrie

Notele de mijloc aparțin ritmurilor din “And I Love Her“, iar cele de vârf piesei Across The Universe. Octombrie mă reîntoarce la clasici. La cei care creează contrastul ăsta atât de plăcut cu frigul de afară. Octombrie e cu și despre Beatles și tonurile lor arămii.

sursa foto: http://alexandra-sophie.fr/

5 Comments

 1. Silvian says:

  Mulțumesc frumos pentru comentariu la “Premiul”, si ma bucur că ți s-a părut interesant

  • Georgiana Ciofoaia says:

   @Silvian, ah, cât de mult mi-a plăcut cartea ta! Și sincer îți spun că ar avea succes și ca ecranizare, pentru că subiectul ăsta nu-i numai trăznit ci de-a dreptul șocant și… posibil. Îți mulțumesc tare mult c-ai așternut povestea pe foi și sper să o descopere cât mai mulți cititori de bine!

 2. Silvian Floarea says:

  Georgiana, uite, dacă ai timp, iți mai recomand și romanul TURNURI ȘI DAME pe care l-am publicat la Editura „Mașina de scris” tot în 2014 și tot cu o prezentare de Alex Ștefănescu.

 3. Georgiana Ciofoaia says:

  Bună, @Silvian! Cu cel mai mare drag, îl adaug listei mele de lecturi, chiar m-ai făcut curioasă! Despre „Premiul” continui și astăzi să povestesc. Spor la scris și multă inspirație! ^_^

 4. silvian says:

  Hei, ce-ai mai făcut? Ai găsit „Turnuri și dame”? Mai e puțin și termin volumul II. Aștept vești. Cele bune, Silvian!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>