“Mai puțin înseamnă mai mult” Ludwig Mies van der Rohe

Noiembrie e un personaj simpatic, căruia îi place ceaiul de salvie. Cocoțat când pe noptieră, când pe masa de lucru, bâlbâit și amuzant, noiembrie e pretențios cu timpul lui. Noiembrie nu trăiește în epoca “getting dream”, ci mai mult într-o estetică personală, rafinată, elaborată în jurul frumosului și a dragostei de lucruri mărunte. Noiembrie are cărți preferate, muzici, filme, dar și locuri. Și pe toate vi le povestește, doar pentru inspirație.

Cărțile lui Noiembrie

1. Viața face toți banii – Vlad A. Popescu

N-am mai citit proză scurtă atât de amuzantă de la Radu Paraschivescu încoace€™. Recomandări cu toată inima nu prea fac eu dar de data asta vă invit să vă bucurați, cu toți ochii, de cartea lui Vlad Popescu! Trebuie s-o citiți! O cumpărați, o împrumutați, îmi spuneți și v-o fac cadou dar zău că trebuie să vă distrați cu volumul ăsta. Să stea el cocoțat la margine de raft și să-și aștepte cititorii.

Cartea asta e un film bun, un reality show și-o emisiune curativă în 260 de pagini. E o carte-terapie care, citez din autor “dacă nu vă schimbă viață, cel puțin v-o lasă la fel“. Ce găsiți în cele 22 de povestioare? Un umor fin de tot, urcat la rang de artă. Situații normale privite din perspective total noi. Fire epice coerente, croite pe un calapod perfect și pentru întrebări existențiale dar și pentru divertisment din ăla bun.

Deci, da. De citit când vreți să ajungeți la performanța unei lecturi demențiale. Și n-o zic numai eu, o zice și mai-marele șef de trib, Alex Ștefănescu.

2. Siddhartha – Hermann Hesse

O carte cu o scriitură specială, ușor robustă. Pe scurt, ilustrează povestea unui fiu de brahman care caută să exerseze abandonarea de sine. Filosofic, la un moment dat, în lectură, o să descoperiți că de fapt toată viață noastră este o căutare continuă a acestui lucru. Pe parcursul căutării sale, o mulțime de imagini or să vă încânte imaginația: păduri de bambuși, sate vechi, obiceiuri budiste. Călătoria spirituală către propriul eu.

E o carte frumoasă și plină de conținut, recomandată de citit în vreme de pace, când vă doriți o retrospectivă care nu seamănă cu nimic din aroganța vieții cotidiene. Mi-au plăcut mult de tot 2 fraze din carte, pe care mi le-am notat să nu le uit: exclamația lui Siddhartta când ajunge în oraș “€œCe copii sunt oamenii!” și pilda lui Budha atunci când Siddharta îl refuză ca mentor, pentru a-și continua călătoria: “Ferește-te de prea multă înțelepciune!“. Da. De gândit.

3. Arta esenței – Dominique Loreau

Sunt cărți pe care le citești și-ți schimbă viața. Sunt cărți pe care le citești, nu te schimbă radical îmsă își câștigă dreptul de a închiria un loc permanent pe noptiera ta. Din a doua categorie face parte și cartea despre care vă vorbesc: un elogiu la adresa esenței și a simplității. Autoarea vorbește despre un preaplin care ne golește, despre atât de multul de care ne înconjurăm dar care ne oferă atât de puțin. Tot autoarea mi-a făcut cunoștință cu un concept zen, denumit mujo – care se referă la estetica lejerității, la mișcarea fluidă, ușoară a vieții.

Carte de savurat încet și pe îndelete.

Filmele lui Noiembrie

 1. Q.E.D. (2014)

Să mergeți să-l vedeți. Nu pentru că e un film bun românesc, în care Florin Piersic Jr. face cel mai bun rol al lui. Nu pentru că are o poveste reală, transpusă atât de bine în regie. Nu pentru că e posibil să vă evoce amintiri sau povești pe care vi le repetă bunicii. Nici măcar pentru tehnica artistică de filmare sau pentru că e alb negru. Nu. Să mergeți să-l vedeți pentru totul lui și pentru că e cel mai bun film de la Moromeții încoace.

2. Flipped (2010)

Mi-a plăcut teribil Jeux d’Enfants. Atât de mult încât l-am căutat în multe filme, după aceea. Până l-am găsit într-altul. Comedia asta proaspătă mi-a plăcut așa cum îți place în mijlocul verii un pahar cu limonadă proaspătă și rece. E fresh, amuzantă, bună de dospit sâmbătă.

3. Red Dog (2011)

Nu căutați trailerul. Nu citiți pe imdb synopsis-ul. Nici măcar eu nu vă spun nimic. Hai să încercăm să vedem un film fără să știm nimic despre el! Să fie ăsta!

Muzica lui Noiembrie

De data asta inspirația lui noiembrie a venit sub forma unei recomandări către mine. Vorba aia, să ascult și eu muzică bună. Și bine mi-a prins, căci a fost dragoste la primul minut. Creedence Clearwater Revival poartă cu ei un întreg playlist pe care îl tot ascult pentru inspirație, pentru energizare, pentru atmosferă. E genul de muzică pe care vrei s-o iei peste tot cu tine, melodii care te aduc împreună la masă cu o vreme în care lumea se bucura pur și simplu de viață!

Locul lui Noiembrie

Sunt întrebată mereu “ce loc recomand?” pentru o sâmbătă aniversară, pentru ieșirea lunară la birou, pentru o după-amiază relaxantă cu prietenii sau pentru ieșirea cu fetele de la clubul de carte. Așa că, începând de luna asta voi face câte o recomandare bazată pe descoperirile din plimbările întortocheate prin capitală.

Noiembrie s-a hotărât să stea sub specificul raw-vegan! Mi-am dorit mult să încerc acest tip de restaurant și, cum în București sunt multe astfel de alegeri, m-am bazat pe recomandarea unei prietene de încredere. Și tare bine am făcut! Barca se numește descoperirea mea și vă invit și pe cei care ați mai încercat astfel de bucate dar și pe cei curioși să vă lăsați fascinați de un spațiu atât de proaspăt și energizat că nu-ți mai vine să pleci. Vă las să descoperiți un meniu simplu, dar cu gusturi care îți vor schimba total opinia despre mâncare (apropo, trebuie neapărat să încercați brânza de floarea soarelui, rulourile de dovlecel, prăjitura Delicia și pâinea din migdale).

Cam asta-i cu Noiembrie. De aveți idei sau recomandări pentru mine, le aștept cu mare drag căci îmi doresc să le descopăr poveștile! Un noiembrie sănătos, dulce și manufacturat cu drag. Mă’nclin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>