Martie e începutul. Toate deciziile luate până acum își demonstrează trăinicia, genunchii juliți de la căzături încep să se vindece și, deși soarele e încă timid, are suficientă putere cât să-ți smulgă zâmbete dimineață. Martie e luna pe care o aștept pentru că-mi permite să inspir adânc și să intru într-o cursă cu mine, pe care o tot amân. Martie a mea e o luna plină, dar e o lună frumoasă: e cu somn puțin, cu semne de exclamare și cu motivații puternice. Martie e prima lună fără puncte de suspensie. Fix așa cum v-o doresc și vouă!

Cărţile lui Martie  

Soția din Paris – mai știți ce recomandare făceam luna trecută? Ei bine, din una în alta, am ajuns la Paula McLain și la biografia lui Hadley – prima soție a lui Hemingway. Despre fresca Parisului, despre amploarea ascensiunii tânărului Hemingway, despre iubirea adevarată şi despre capriciile tinereţii – romanul e un fel de manual al construcţiei personalităţii unui cuplu. Recomand lecturarea lui in zilele leneşe şi melancolice.

The Allure Of Chanel – Paul Morand

N-am cuvinte să exprim cât de mult mi-am dorit să citesc cartea asta în original. Nu s-a putut, dar nici în engleză nu m-a dezamăgit. E biografia lui Chanel, povestită în cuvinte mici, dar atât de mari. Recunoaște că a fost “€œsculptată” de cei pe care i-a iubit, că hazardul și conjunctura au ajutat-o mai mult decât ar fi făcut-o “€œgenialitatea ei” și că n-ar fi ajuns aici dacă n-ar fi “€œbeneficiat” de sărăcia și durerea din copilărie.

Propulsată de o încăpățânare exagerată (“€œYou a€™re proud Coco… you wi€™ll suffer“) și de dorința de a fi independentă, Coco își conturează portretul ca prin spatele unui văl de mister. Coco nu pare datoare nimănui pentru succesul său, dar Boy Chapel rămâne cel care e menționat pe aproape fiecare pagină a cărții. Iar din tonul ei, e ușor să-mi dau seama de ce: “€œHe shaped me, he knew how to develop what was unique în me, at the cost of everything else. For me he was my father, my brother, my entire family“.

Filmele lui Martie  

Martie e luna constrastelor și-a paradoxurilor. Recomandările n-au cum să fie altfel decât  posesoarea lor, așa că și filmele or să vină în cifra magică de la 3 școli diferite de cinematografie:

 Jeune et Jolie (2013) – școala franceză de film nu mă dezamăgeste niciodată. Cu o structură atipică, filmul e de o calitate remarcabilă (că doar nu degeaba a câștigat premiul I cu coroniță la San Sebastian International Film Festival). Povestea e una pe cât de atipică, pe atât de naturală. În rest: analiză psihologică, adolescenţă, mult sex voalat, disecția structurii unei familii, muzică bună și frumos cât cuprinde.

Loverboy (2011) – un film care cade greu. La stomac, în cap, peste degete. Trec peste script (unde sunt erori evidente, neintenționate de limbaj) și ajung în dreptul poveștii iraționale, profund emoționale, peste care n-ai cum să treci. Oarecum previzibil, filmul e unul care arată, din punctul meu de vedere, maturizarea cinematografiei autohtone.

The Pursuit of happyness (2006) – văzut, revăzut și văzut din nou. Și de fiecare dată dă alte lecții.

Muzica lui Martie 

Martie e excentrică și paradoxală: pe de o parte se aude Akua Naru și poezia ei, pe de alta se aude ritmul motivant al melodiilor Wilkinson. Luate în doze dese, ca pe niște pastile de bună dispoziție.

Recomandările mele:

Akua Naru – Poetry: How Does It Feel Now

Wilkinson – Afterglow

Martie e fără obsesii. Ea însăși e o obsesie. O aștept 11 luni și-o valorizez cât pot timp de 31 de zile. Să va bucurați de ea!

Mă’€™nclin.

Surse foto: pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>