Cărțile lui Ianuarie

1. Jurnalul Annei Frank

Una dintre cele mai emoționante povești pe care am citit-o. Știi de la bun început ce se va întâmpla, cunoști toate personajele din primele 10 pagini și totuși stilul Annei te captivează într-un mod hipnotizant. Tradusă în peste 65 de limbi, “€œJurnalul” unei copile de 13 ani va face cunoscută o parte a războiului mai puțin cunoscută: cea a refugiaților care se ascund de ororile raboiului, deși iau parte la ele în fiecare zi. Despre gândurile unei adolescențe în plină transformare, vă invit să citiți în “€œJurnalul” Annei. O să aveți senzația “€œînfloririi” unei personalități și a unui stil. O să fiți martorii unor gânduri intime ale unei inimi captive într-o lume căreia nu-i aparținem nici unul dintre noi.

2. Harper Lee – … să ucizi o pasăre cântătoare

Tot despre jurnalul unei copile voi vorbi. Cartea asta e mărturia unor vremuri care dezmint orice idee de umanitate. Probabil vă este foarte cunoscut titlul și poate și povestea. Corelat cu subiectul din carte e și tema filmului “€œThe Butler” apărut la sfârșitul anului trecut. Cum poate cinva să abuzeze, înșele și respingă pe motive de culoare sunt fapte pe care nu le considerăm rezonabile astăzi.

Cu toate acestea, discriminarea rasială a condus la Războiul Civil, moment de cotitură petru America. În timp ce citeam, am avut impresia că asist la un monolog cald și amuzant al unui copil un pic prea matur pentru vârsta sa. Mi-e ușor să înțeleg de ce romanul asta a luat atâtea premii, de ce a fost tradus în toate colțurile lumii și de ce e lectură obligatorie în școlile din America. Și-o să va fie și vouă clar încă de la primele pagini.

3. Ana a României -€“ Un exil, un război, o viață

Biografia Reginei Ana de Bourbon – Parma, ulterior devenită Ana a României, spusă în cuvinte atât de simple, dar cu o intensitate demnă de personalitatea Majestății Sale. Povestea de viață a Reginei este una din care înveți să definești corect conceptul de “€œdemnitate”, “eleganță”, “€œimplicare”. O femeie puternică pe care doar lupta continuă cu viața și cu sine însuși au format caracterul care a inspirat un popor întreg.

Mă așteptăm să citesc o istorie a celor mai tandre gesturi și o înșiruire a celor mai faimoase gustări, a celor mai pretențioase rochii și bijuterii. Am descoperit în schimb o lista întreagă de sacrificii, de pierderi, de răni care au continuat să sângereze de-a lungul anilor.

Pe lângă acestea am găsit și o suita de călătorii grațioase povestite cu entuziasm și descrieri mărunte impregnate cu respect și recunoștință. Regina Ana a României nu e deloc așa cum m-aș fi așteptat să fie. E cu mult mai… adevărată. Și unde mai adaug și cele câteva poze cu Regina și familia regală care sunt de-a dreptul fermecătoare?

p.s.: o să înțelegeți și de ce anume am ales fotografia asta

Filmele lui Ianuarie

Unele văzute pentru prima dată, altele revazute (și toate astea pentru că lecțiile, dialogurile sau emoțiile merită o reluare). Vă invit să le urmăriți și să aveți răbdare să le cuprindeți în toată frumusețea lor. Vizionări plăcute!

1. The Butler (2013) – povestea unui om, a unei societăți și a unei națiuni

2. The Perks of being a Wallflower (2013) – încă un argument pentru care e bine să investești în prietenii adevărate

3. The Iron Lady (2011) – cum poate ambiția unei femei să reformeaze sistemul britanic de guvernământ

4. Coco Chanel (2008) – există un  singur motiv pentru care doar unii oameni reușesc să aibă succes și vă las pe voi să-l descoperiți

5. L’amour duree trois ans (2011) – o comedie, creație a iubirii mele dintotdeauna, Frédéric Beigbeder

Muzica lui Ianuarie

De data asta vreau să vă molipsesc cu două albume cu emoție, nu cu muzică.

Ambele ale aceleași voci, una care mă inspiră pe mine să stau trează și să scriu sau să citesc în neștire. Și uite așa, nici nu știi când trece noaptea.

1. Birdy (2012)

2. Fire Within (2013)

Obsesia lui Ianuarie  – Coco Chanel

Cu toate ale ei: viață, personalitate, calități, defecte, cerc social, creativitate, inovație. Și, pentru a gusta din obsesia mea, vă invit să urmăriți 9 video-uri scurte despre fenomenul “€œChanel” – Inside Chanel

Un ianuarie în care să vă colectionați pe voi!

Sursa foto: pinterest.com

2 Comments

  1. Georgiana Vieru says:

    Georgiana draga, esti o adevarata inspiratie, ti-am mai spus?:) Iti doresc un an minunat in care sa te bucuri de tot ce ti-ai propus, dar si de surprize care sa-ti aduca multe zambete si voie buna! Te imbratisez!

  2. Georgiana says:

    Georgiana, asa ca de la o Georgiana la alta, sa stii ca ma bucura mult cuvintele tale. Sper sa-si gaseasca toata lumea care trece pragul buticului meu de placeri lunare cate o sursa de inspiratie. In particular, dau si mai multe. Te imbratisez si spor la citit si vizionat :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>