Placerile lui ianuarie 2016

“For the travelers the stars are guides. For others they are nothing but tiny lights.” Antoine de Saint-Exupery

Ianuariele lui 2016 s-a trezit greu, s-a dezmorțit, s-a scuturat energic și-a început deja să se apuce de treabă. Îl simt încrezător, voios și plin de idei. Dacă în 2014, ianuarie era puțin cu nasul în vânt, citea clasicele Annei Frank și-ale lui Harper Lee și savura cu ardoare cuvintele reginei Ana a României, în 2015 ianuarie era o lună cu calendarul mâzgălit și umplut până la refuz.

În 2016, Ianuarie e nebun după povești! Marmorat cu țurțuri, generos cu zgribuleala, Ianuarie s-a transformat într-o lista lungă de trebuie-să-fac, adunate cu grijă într-un depozit tainic, într-una din adresele centrale ale minții. Vi-l doresc pe Ianuarie limpede, cu obrajii în palme, luminat uniform și sculptat de un optimism robust!

 

Cărțile lui Ianuarie

1. Terapia – David Lodge

Un Lodge pentru momentele terapeutice, de haz și de necaz, de umor tipic britanic și de uman. O carte care vindecă toate problemele mărunte ale fiecăruia dintre noi, într-o traducere excepțională, cea a lui Radu Paraschivescu. Revin cu recomandarea completă, într-un articol dedicat. Însă, vă recomand să vi-l așezați pe David Lodge pe lista de lecturi ale lui 2016.

2. Dispariția statuii din parc – Rodica Ojog Brașoveanu

Ei, cum altfel să începeți anul decât printr-un limbaj de-o coloratură stridentă, în asamblarea excepțională a unei povești cu parfum bucureștean? M-am cufundat în povestea asta timp de două zboruri cu avionul, lectură în care mi-am mai adus aminte încă o dată de ce posed acest coup de foudre pentru madame Ojog Brașoveanu.

3. Povestea târfelor mele triste – Gabriel Garcia Marquez

O poveste scurtă, cu arhitectura unei nuvele, răscolește ceea ce definesc eu ca fiind credibilitate. Dincolo de titlul cu fractură, Marquez recită, așa cum m-am obișnuit, poeme ale unor obsesii intime, profund umane.

 

Filmele lui Ianuarie

Mi-am încept anul cu 3 personaje speciale: un  majordom, un astronaut și un aviator visător. Și nu în van. Unul predă lecția umilinței, altul pe cea a ambiției, un al treilea pe cea a visării.

THE BUTLER

sursa foto: www.huffingtonpost.com

1. The Butler (2013) – îl văd în fiecare ianuarie de doi ani, fără să-mi propun. Și de fiecare dată e la fel de cuprinzător.

the martian 2015

sursa foto: www.traileraddict.com

2. The Martian (2015) – mi-a plăcut povestea, scenariul, regia, mi-a plăcut jocul, mi-a plăcut lecția, mi-a plăcut subiectul, mi-a plăcut posibilitatea.  

The little Prince

sursa foto: www.screenreels.com

3. The Little Prince (2015) – clasica poveste, adaptată griului unei societăți pe care mă tem că o cunoaștem.

 

Muzica lui Ianuarie

Of Monsters and Men.

Locul lui Ianuarie

Acasă. Știu, călătorului îi șade bine cu drumul, însă Ianuarie e luna care se gustă cel mai bine acasă. Acasă la Piatra Neamț, pentru extragerea energiei vitale, acasă la Iași pentru prieteni și doruri, acasă la București pentru agățarea de privilegii și decorticarea tuturor experiențelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>