Un lucru știu sigur: când am în inbox invitații de la Iulia, îmi deschid agenda și notez. Evenimentele recomandate de ea se aleg mereu cu o confirmare. Asta s-a întâmplat și în cea mai ploioasă, friguroasă, capricioasă zi de joi din noiembrie.

Dacă aș vrea să fac bani mulți din cărți, aș scrie romane polițiste

Am urcat scările înguste până în mansarda Cărturești și l-am zărit pe scoțianul simpatic cu care aveam să încep o relație de 140 caractere pe tema poveștilor. Pe twitter.

Fost silvicultor, jurnalist de peste 35 de ani, tradus în peste 20 de limbi, Andrew Nicoll e un personaj remercabil. Volubil, pasionat și foarte sincer, ne-a povestit spumos despre cele 3 cărți scoase, despre povestea cutremurătoare a celei de-a patra și a subiectelor la care a ajuns mereu, accidental.

Jurnalismul te învață cum să scrii, viață te învață ce să scrii

Andrew Nicoll e primul autor pe care îl aud vorbind despre responsabilitatea scriiturii lui. Despre responsabilitatea presei libere, despre faptul că twitter este un pericol pentru jurnalism, despre faptul că jurnalismul se face acum din fața ecranului, nu de pe teren – să fie triangularea datelor doar un concept esoteric pe care nu îl mai utilizează nimeni? “Munca jurnalistului trebuie să acționeze ca un filtru” îmi rămâne o frază fermă în minte.

Complicitatea lui Nicoll cu tine, cititorul este una fantastică: realitatea se suspendă și fiecare vede altceva: “€œthere are always gaps in my stories“.

Observ în timp ce vorbește că suntem asortați – amândoi purtăm vestă verde, pantaloni bej și ghete maro. Ce ți-e și cu coincidențele astea!

De la alcool la Papanași

Nicoll e un om căruia îi rămân minute nevorbite. Debordează de sinceritate, de incredibil. E un culegător fantastic al poveștilor cu și despre oameni. Și, apropo de asta, mi-a plăcut mult o frază: “băutura este un fel de lupă: te face cum ești, dar un pic mai mult”.

După întâlnire, în timpul autografelor, strecurate printre fotografii s-au tot afișat întrebări. Una, cu al ei răspuns cu tot m-a izbit: cu ce rămâi din România? “Cu Universitatea, cu traficul și… cu întâlnirea cu voi!” a venit răspunsul lui Nicoll. Cum? Doar cu atât? Nu, nu, și mintea mea a început să scormonească după delicatese de amintiri care să-l lege de București.

L-am întrebat în timp ce-mi scria autografele, ce autor ar vrea să cunoască dacă s-ar inventa mașina timpului. Pe Platon. Woow. Apoi am strigat, amintindu-mi de lucrurile care îi vor rămâne din România: papanași! “Trebuie să încerci papanasii!

Nu știu de ce papanași. Dar am simțit cu toată convingerea că trebuie să-i încerce, ca să rămână cu gustul corect al României: dulce, acrișor, pufos, călduț – o gogoloață simpatică pudrată cu zahăr vanilat.

2 Comments

 1. Imi place mult cum scrie Nicoll, am citit cu pare placere si surpriza cele doua romane care au fost traduse si publicate de Editura All.
  Am fost si eu la aceea intalnire din noiembrie de acum aproape doi ani de care imi amintesc cu mare placere.
  Cand am publicat pe blog recenzia despre romanul sau “Daca citesti asta inseamna ca am murit” am avut mare surpriza sa-mi scrie un comentariu chiar autorul (surpriza asta s-a reeditat doar in numai alte doua ocazii, legat de alti doi autori din Romania).
  Ma intreb daca a terminat cea de-a treia carte, despre care ne-a vorbit atunci ca o are in pregatire.

 2. Georgiana Ciofoaia says:

  Antoaneta, îți dau dreptate întru-totul. Dacă ai fost și tu în acea seară, cu siguranță ne-am intersectat. Mi-au rămas aproape vorbele lui Nicoll și cele despre scris și cele despre viață. Și da, e foarte activ, mie mi-a mulțumit într-un post pe twitter pentru recomandarea de aici http://www.georgianaciofoaia.ro/placerile-lunii/placerile-lui-decembrie/.

  Însă chiar sunt curioasă dacă a terminat a treia carte, despre care, mărturisesc, nu-mi aduc aminte foarte multe – dacă afli ceva, rogu-te dă-mi de știre. Lecturi cu folos să avem și soare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>