File_002
Plăcerile lui Aprilie
5 April 2017
Elena Oglindă
24 / 24 cu Elena Oglindă
12 April 2017
Show all

Eric Emmanuel Schmitt – Noaptea de foc

Noaptea de foc

Noaptea de foc

Pagini: 193

Traducerea: Marieva Ionescu

Editura: Humanitas

Nota: 10

 

În decembrie 2015, în sala Ateneului Român, Eric Emmanuel Schimtt a vorbit despre multe lucruri, de la iubire, la răbdare, de la scris la oameni și de la filosofie la… Dumnezeu. A povestit atunci fără să intre în amănunte, că l-a întâlnit pe Dumnezeu într-o seară, cu mulți ani în urmă, în timp ce s-a rătăcit la propriu și la figurat, în deșertul Sahara.

Lui Schmitt i-am citit toate cărțile. Mai puțin două (dar recuperez). În toate cărțile lui atinge cumva, într-o formă sau alta subiectul divinității, și-abia „Noaptea de foc” m-a făcut să înțeleg pe deplin, de ce.

Mantra cărții e una simplă, dar cu mare însemnătate: „Adevărata mea față mă așteaptă pe-acolo, pe undeva.” Aplicabilă și pentru unii dintre noi, în alte situații, nu-i așa?

Personajul – autor are 28 de ani când pleacă într-o călătorie de descoperire a celui care a fost Charles de Foucauld, „marele marabu alb”: „Timp de zece zile  aveam să fac parte dintr-o turmă, să merg necontenit,  să mănânc afară, să-mi fac nevoile pe pământ,  să mă spăl pe apucate și să mă culc sub cerul liber amenințat de scoprioni și alte pericole ale sălbăticiei. Ca un nomad.”

Într-una din mărturisirile pe care le face în acest jurnal biografic, Schmitt afirmă că s-a născut de 2 ori: o dată la Lyon și a doua oară în deșert, experiență pe care cuvintele o pot descrie doar superficial.

Ce am învățat din cartea lui Schimtt?

Pe lângă poveștile și învățăturile spirituale, cărțile lui Schmitt ascund în general, multe informații care demască o cercetare profundă. Din „Noaptea de foc” am aflat, de exemplu, că:

  • tuaregii nu-și dezvăluie niciodată vârsta (în general viața lor nu e încărcată de cifre);
  • Tamasek este limba vorbită de tuaregi;
  • un citat celebru îi aparține lui „Fontenelle”: „Un trandafir n-a văzut niciodată un grădinar murind”;
  • „La tuaregi, femeile dețin funcțiile nobile, păzitoare ale legilor, preotese ale scrisului, paznici ai culurii. Puține popoare respectă atât de mult femeile”;
  • Dassine Oult Yemma a fost poetă și muziciană tuaregă supranumită „sultana deșertului”;
  • Teoria Big Bangului sugerează că nu suntem decât praf de stele.

Eric Emmanuel Schmitt

Pasajele preferate

„După o seară petrecută la lumina blândă și limpede a lămpii cu ulei, neonul verzui care răspândea o lumină murdară și umbre urâte, mi s-a părut nu o dovadă de progres, ci o excrescență, un neg… Strălucirea lui fosforescentă mă deranja. O strălucire care-ți ia ochii, fără să-ți dezvăluie de fapt, mai nimic!”

„O călătorie adevărată constă întotdeauna în confruntarea unor plămădiri ale imaginației cu o anumită realitate, situându-se între aceste două lumi.”

„De fapt, pământul nu duce lipsă de minunății, ci de oameni care să se minuneze.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>