Am făcut cunoștință cu Jonathan Coe atunci când o amică dragă mi-a recomandat “€œCasa somnului”, carte pe care am savurat-o în mai puțin de 24 de ore, în ciuda volumului înțesat de intrigi, personaje complexe și analize psihologice.

Am decis imediat că Jonathan Coe are un stil care face mintea și inima mea de cititor să vibreze în cele mai sălbatice acorduri. Dar să nu mai zăbovim în generalități și să ne așezăm cu cartea în brațe la lumina lămpii.

Coe e un autor cerebral, extrem de actual și a cărui prezență nu poate fi ignorată. Eu îl consider pluricelular, ceea ce înseamnă că e extrem de prezent în fiecare acțiune pe care o scrie și parcă îl pot vedea mulându-se după personajele sale aparent în sfera normalitaii, însă depășind-o cu mult.

Îl consider pe Coe inclus perfect în raftul pentru permanentizarea marii literaturi și asta numai datorită puterii sale de a putea pătrunde atât de adânc în psihologia umană, lăsând totuși elementul surpriză pentru ultimele pagini pe care le devorezi ca un sălbatic înfometat de “€œa ști ce s-a întâmplă până la urmă”.

Romanul “€œCe hăcuială!” e rețetă perfectă pentru o lectură totală care amestecă istoria cu politică și tehnicile jurnaliste și care poartă drept scut de apărare o poveste captivantă. Personajele sunt croite individual, pentru a le regăsi la un anumit moment dat împreunate de o situație care constituie intriga unei mini-povești în cadrul marelui ansamblu.

Romanul se prezintă sub forma unei cronici de familie, pe care scriitorul Michael Owen este abordat pentru a o scrie. Intriga acțiunii o constituie o crimă, însă laitmotivul este o scenă dintr-un film. Iar dacă vi se pare că propoziția precedentă nu are logică, vă invit să citiți cartea și să vedeți cum naște Coe povești la orizontul contemporaneității, în timp ce “zappează” între realitate și ficțiune.

Tema romanului e aceea de a proiecta. Cu riscul de a mă repeta, voi puncta faptul că autorul pare că scrie scenarii de film pe care le poți vizualiza clar în timpul lecturii. Dar mai multe, nu vă spun.

 

sursa foto: pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>