J5AQI42431
Nu cred în scurtături
11 March 2019
30 de cărți pentru 30 de zile
30 cărți pentru 30 de zile
31 March 2020
Show all

Cât durează o prietenie?

FireFly Lane Aleea cu Licurici Kristin Hannah

FireFly Lane Aleea cu Licurici Kristin Hannah

„Cea mai bună oglindă este un vechi prieten.” George Herbert

Și acum vorbesc cu intensitate despre Privighetoarea lui Kristin Hannah (publicată în 43 de limbi). Am dăruit-o de-a lungul timpului, pentru că e una dintre puținele cărți de beletristică din care îmi aduc aminte detalii și secvențe, de parcă aș fi luat parte cu adevărat la ele.

Aleea cu Licurici, cel mai nou roman semnat de Kristin Hannah (pe care l-am citit eu) este, după cum mărturisește autoarea într-un post scriptum al cărții, „o experiență foarte personală”. Născiută în 1960, Hannah își petrece copilăria și adolescența în anii ’70, asemeni protagonistelor sale.

Începută în anii 70, pe ritmurile muzicii celor de la Bee Gees, Rod Stuart, Eagles, Queen, Stevie Wonder sau Iggy and The Stooges, în era pantalonilor evazați și a tricourilor mulate pe corp, acțiunea romanului reprezintă rezumatul a peste 30 de ani de prietenie dintre Kate și Tuly, două adolescente, aparent nepotrivite una pentru cealaltă.

P.S.: Aleea cu licurici (Firefly Lane, în original) este numele străzii unde cele două tinere își încep povestea pe care autoarea o cartografiază cu delicatețe, fără a intra în profunzimi.

Kristin_Hannah_credit-Kevin-Lynch

Un titlu prea subțire pentru o poveste densă

#1 New York Times Bestselling Author, Kristin Hannah are o voce simplă, dar foarte specială. Și în Aleea cu licurici reușește să creeze o poveste reală, cu miez și densitate, fără să apeleze la fracții gramaticale sau la dantelării inutile. Doar că simt că… titlul este o alegere mai degrabă comercială decât una real descriptivă a poveștii.

Aleea cu licurici e o carte care se citește foarte ușor și care, pagină după pagină, te absoarbe tot mai mult în atmosfera ei. Personajele nu sunt dezvoltate în profunzime (poate mai degrabă orizontal decât vertical), dar poate exact pe acest lucru a mizat autoarea: scrierea unei povești ușoare, pentru „ochi” care vor să asculte. Și e bine de menționat că Hannah are puterea de a ajunge la emoțiile tale și că suprapune acțiunea fără efort peste personajele ei.

1472878 firefly-lane original_400_600

Tully & Kate și o prietenie care durează „până când moartea ne va despărți”

Romanul acesta are o miză mai mare decât prietenia dintre două adolescente, mai târziu femei. El vorbește deschis despre cauza pentru care autoarea și-a pierdut mama (cancerul de sân inflamator), dar și despre resursele la care ne întorcem întotdeuna, indiferent care sunt „steagurile” pentru care alergăm în viață.

O carte despre normalitate, despre alegerea dintre carieră și familie, despre relația mamă-fiică, despre pierdere și despre curajul de a-ți asuma să fii cine ești. Până la capăt.

Lecturi cu folos!

Editura: Litera

Traducere: Valentina Georgescu

Pagini:  496

Nota: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>