instagram-fashion
5 conturi de Instagram care m-au cucerit. #fashionspotted
30 July 2016
Placerile lui August
Plăcerile lui August
2 August 2016
Show all

Asupritul și alte povestiri Agatha Christie

Agatha Christie

Vara se impune Agatha Christie. E un soi de lectură recomandată (ori obligatorie) pentru zilele leneșe, pe care, paradoxal le vrei ceva mai incitante, fără să te ridici din pat.

Așa că m-am dus glonț la bibliotecă și-am pus mâna pe ea. Pe o colecție de povestiri simpatice cu Hercule Poirot în rolul principal. Adică detectivul care i-a adus faima internațională Agathei și care este dacă nu cel mai cunoscut atunci unul dintre cei mai bine-știute personaje din literatura mondială. Ah da, și a fost și singurul personaj fictiv care a primit onorantul „cadou”: un necrolog pe prima pagină din New York Times. 

Hercule Poirot e un personaj pe care îl urmăresc de pe la 12 ani și alături de care am crescut. Tot el m-a învățat treaba asta cu cercetatul, tabieturile care implică ceaiul cu lămâie ori cititul dis-de-dimineață.

Agatha Christie

Ce mi-aș fi dorit să învăț e răbdarea lui. Dar mai este încă timp.

Cartea cuprinde 9 povestiri, dintre care mi-au rămas frumos conturate „Misterul de la Balul Victoriei” și „Aventura bucătăresei de la Clapham”Evident savoarea franțuzească a experesiilor lui Poirot face parte din farmecul oricăror în care este protagonist. Aglomerarea lui oui, précisément, vraiment, voilà!, Très Bien, ça marche nu fac decât să glazureze prudent cazurile lui Poirot.

Pasaje preferate

„Atunci când ai ocazia să observi natura umană, timpul nu este niciodată irosit.”

„O tânără este un fenomen extrem de interesant, George, rosti Poirot în timp ce se așeza din nou în fotoliul său și își aprindea o țigaretă. Mai ales atunci când are creier. Să îi ceri cuiva să facă un lucru și în același timp să determini acea persoană să nu facă acel lucru, asta e o operațiune extrem de delicată. Necesită finețe.”

*** Carte de citit în pauzele de vin rosé.

Dacă v-am captat atenția Vis-à-vis de Agatha Christie, mai puteți citi și Ultimele cazuri ale lui Miss MarpleConacul dintre dealuri sau Autobiografia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>