Simona Musca
24 / 24 cu Simona Muscă
20 April 2017
Camelia Cavadia - Măștile Fricii
Măștile fricii – Camelia Cavadia
30 April 2017
Show all

27 de pași – Tibi Ușeriu

Tibi Ușeriu - 27 pași
Tibi Ușeriu - 27 pași

Da, în spate este chiar Tibi Ușeriu, în cadrul lansării cărții „27 de pași”, din București.

Pagini: 218

Editura: AQUA FORTE

Nota: 9

”Nu regret niciodată nimic, nici măcar trecutul. Drumul adevărat e mereu cel care stă înainte.”

Povestea lui Tibi Ușeriu a făcut înconjurul lumii și-al țărișoarei noastre într-o sete năucitoare după povești vii. Cartea nu-i nici albă, nici neagră și e departe de a fi gri. E un soi de radiografie transparentă, o secțiune transversală a vieții unui om, de la prima lui bicicletă furată și până la cea mai complexă și grea competiție de alergare din lume.

Viața lui Tibi Ușeriu conține termeni precum jafuri armate, evadări, pedeapsă inițială, tentativă de omor, urmărire prin Interpol, șef de bancă periculos. Vocea care narează (felicitări ghostwriterului, oricare ar fi el: ai făcut o treabă extraordinară!) este caldă, vibrantă, amuzantă, cu chef de viață.

 

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Sinceritatea brutală. 27 de pași este o carte motivațională dacă ți-ai propus să vezi lumea cu alți ochi. Viața din spatele gratiilor și rutina condusă la absurd poate ucide ce este mai frumos și mai creativ, împingându-te să-ți dorești doar să nu te mai trezești a doua zi dimineață. Fiecare zi este o luptă cu tine însuți și cu liniștea care-ți amplifică gândurile, temerile și singurătățile.

Lectura este însă și terapie și încurajare. Și poezie și durere. O mărturie despre posibilitatea reinventării, despre a porni de la zero spre ceva senzațional. Despre sacrificii și dorința de a merge mai departe, indiferent cum. Mi-a rămas imprimată în memorie și morala lui Michael Phelps conform căreia „Doar ceea ce faci în întuneric te poate pune în lumină”.

Ecuația înfiorătoare a cursei pe care Tibi Ușeriu o termină este copleșitoare: „80% din competiția asta ține de psihic, 10% de logistică și abia 10% de fizic, adică de mușchi.” Așa se explică cum, din 200 de aventurieri participați  la 6633 Arctic Ultra doar 17 au terminat cursa, iar doi s-au ambiționat să închieie de două ori. La minus 40 de grade și hăituit de un nesfârșit alb, la ce te poți aștepta?

Tibi Ușeriu - 27 de pași carte

Pasaje preferate

„Avem chiar și un număr record de copii supraponderali. Facem mișcare prea puțină, un popor de leneși. Stăm grămadă pe rețelele sociale având impresia că trăim, că îi pasă cuiva de măruntele noastre postări. Ne plac micii, fotbalul și berea. Și să clănțănim sămânță de bostan. Și, normal, like-urile.”

„În cele din urmă m-am îndurat și de mine și m-am iertat pe de-a-ntregul, așa cum nu o făcusem niciodată. M-am acceptat așa imperfect și cu un trecut ciudat. Și mi-am promis să dau ceasul de la zero și să mă reinventez ca om. Mi-am jurat să devin alergător de cursă lungă și să rămân de partea binelui, până la capăt, cu orice preț.”

„Cursa vieții unui om, mai spectaculoasă decât orice film, fie și cu Van Damme sau Chuck Norris, poate depăși în închipuire cel mai năstrușnic scenariu: conține mirări și uimiri, drame ce par insolvabile, răsturnări spectaculoase de situație, întâmplări mici care pot isca adevărate avalanșe, rateuri prostești, răscumpărări neașteptate, împăcări seninse și fericiri ivite aparent din nimic.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>