Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, mă inund de cele mai minunate parfumuri. Am crescut la casă, înconjurată de o grădină plină de bujori, crini, margarete, lăcrămioare, petunii, boule de neige, zambile, regina nopții, trandafiri și alte simfonii de flori.

Grasse - Riviera Franceza

Când eram mică, ne jucam cel mai adesea ori de-a farmacistele (Alexandra avea un întreg instrumentar pentru joaca asta), de-a “Sailor Moon” (nu întrebați, am doar un moment de sinceritate) ori de-a parfumierii. Ultima alegere o costa pe bunica mea ceva mai multe flori decât prevedeam inițial, devorând straturile în căutare de “esențe”. Mda…

Ei bine, de la căutarea esențelor până la fabricarea primului meu parfum au trecut doar… două decenii și mai bine. Dar nu vă tot repet eu că dorințele se împlinesc? Și se împlinesc exact când trebuie, observ. 

Așadar, iată-mă în Grasse, capitala mondială a parfumurilor!

La 20 km de Cannes si 40 km de Nice, Grasse este capitala mondială a parfumurilor și unul dintre locurile în care mi-am dorit foarte mult să ajung. Ne-am plimbat pe străduțe înguste până după-amiază, când aveam pogramat workshopul de parfumerie. În Cetatea Veche sau Vechiul Oraș Grasse găsești piețe și buticuri cât cuprinde, iar cafenelele sunt chiar pe stradă și nu au mai mult de două mese afară. 

Centrul Vechi Grasse - old Center

Una dintre străzile din Grasse: înguste, colorate, cu miez franțuzesc.

După ce ieși din Vechiul Centru, dai de muzeul costumelor și a bijuteriilor, Muzeul Fragonard și vechea sa fabrică din 1864. Nu ai voie să faci fotografii înăuntru dar intrarea este gratuită așa că, dacă ajungeți în Grasse, neapărat să mergeți să vedeți cum arătau sticlele de parfum la începutul anilor 1900. 

Fragonard - Jasmin eau de toiletteBine de știut!

În fiecare august, Grasse are o sărbătoare numită Fête du Jasmin, care datează încă din 1946. Anul acesta Fragonard a creat și un parfum pentru a celebra iasomia crescută în Grasse, cu o descriere delicioasă: “bergamote et feuille d’oranger en tête, le jasmin de Grasse s’unit au jasmin indien et égyptien sur un fond d’ambre”.

Fragonards Grasse

Musée du Parfum Fragonard, Grasse

Fragonard Grasse

Panorama către Parcul Central din Grasse. În spate se ascunde sfios, Centrul Vechi.

Atelierul de parfumerie Galimard

Pentru crearea propriului meu parfum am ales Galimard, cea mai veche parfumerie din lume, un loc absolut fabulos, la marginea orașului Grasse, care ia naștere în anul 1747. Studio des Fragrances a fost locul în care am amestecat Fève Tonka, Opoponax, note de Tabac, petale de trandafir, piersică sălbatică și bergamotă într-un elixir al frumuseții. Crearea propriului parfum este una dintre acele experiențe pe care vi le doresc din inimă.

Mixul de arome care te conectează la amintirile tale cele mai prețioase, empatia parfumierilor – mentori, proiecțiile fluide pe care toate simțurile tale le creează, te confiscă cu totul din rutina ta.

Astfel, Grasse devine o destinație pe care o simți și o trăiești într-un fel în care nici o altă destinație nu te poate explora. Nu atât de intens.

Galimard - arome Studio de fragrances

Câteva dintre sutele de arome de la Atelierul parfumeriei Galimard

Studio des fragrances Galimard

În plin proces de creație, amestecând notele de mijloc ale viitorului meu parfum.

Fragonard

Shopping într-una din camerele parfumeriei Fragonard.

Ce poți face într-o singură zi în Grasse?

– te poți înscrie la un atelier de creare a propriului parfum;

– poți colinda la pas toate străzile din Centru Vechi al orașului Grasse;

Grasse  -straduta

Una dintre străzile din Grasse, care ascunde un atelier de artă și un butique vintage.

– shopping & shopping la cele mai renumite parfumerii din Franța: Fragonard, Galimard, Molinard sau în buticurile mici ale parfumierilor autentici;

– îți poți exersa nasul în piețele cu fructe și flori;

– poți alege să te pierzi în muzeele de aici (International Perfume Museum, Museum of Provencal Clothing and Jewelry, Museum of Art and History of Provence, etc.);

– poți vedea Notre Dame du Puy, cea mai mare catedrală din Grasse;

– te poți răsfăța cu toate deliciile franțuzesți: Pêche melba, Clafoutis și Pain au chocolat.

Citește și despre Èze – legenda Rivierei Franceze. O vacanță parfumată să aveți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>