
Sursa foto: www.sapientnitro.com
Zilele trecute, Oana mă întreba ce cărți de storytelling îi recomand. Care ar fi cele mai bune, care pot bune baze, care ar fi pentru… avansați într-ale povestitului. Care sunt „manuale” ce conțin exerciții și care sunt exemple veritabile de #storytelling. Și-au început să mi se-adune titlurile de-a valma, pe măsură ce mi se buluceau în minte toate ideile pe care le-am citit de-a lungul vremii.
Am scris destul de mult despre storytelling, dar mai mult am aplicat. Fie în conținutul de social media al conturilor de care m-am ocupat, fie în articolele scrise, fie în materialele explorate pentru Forbes Life sau UP by Forbes.
Recunosc, nu sunt foarte multe cărți despre storytelling sau despre arta de a povesti. Există în schimb foarte multe conferințe, evenimente, workshopuri și, nu în ultimul rând, cursuri online de storytelling. Eu am făcut un astfel de curs acum 3 ani la o Universitate din Germania (The Future of Storytelling) și vi-l recomand cu toată inima.
Însă, revenind, scopul acestui material este să identifice cărțile de storytelling care v-ar putea ajuta, sârni idei sau contura „aha!”-uri, așa că haideți să le descoperim!
Notă: cărțile de storyelling se pot împărți în foarte multe categorii, însă voi aborda în cele ce urmează numai titlurile care mi s-au părut relevante.
1. Storyscaping: Stop Creating Ads, Start Creating Worlds – Darren McColl & Gaston Legorburu
În fruntea topului, cea mai completă, comprehensivă și utilă carte, o colecție simpatică de experiențe și perspective personale ale celor 2 autori. (Ca să vă dau câteva subtitluri: The Storyscaping Model, Power of Why, In Their Shoes, Meet your Storyscape sau Shock Your Culture).
2. The Storytelling Animal: How Stories Make Us Human – Jonathan Gottschall
Exerciții de imaginație asta ne propune autorul în ceea ce, cumva, se vrea o carte explicativă a apariției poveștilor în lume. Nevoia umană de a explica socialul și provocările lui în toată complexitatea. Mai găsiți aici o paralelă interesantă între ficțiune și non-ficțiune, pe aceasta din urmă oamenii fiind singurii care reușesc să o comunice.
3. Improving Your Storytelling: Beyond the Basics for All Who Tell Stories in Work and Play – Doug Lipman

Sursa foto: www.publica.ro
4. Tested Advertising Methods – John Caples
Sau Metode testate care este și cea mai bună carte de copywriting pe care o poți avea în bibliotecă dacă ești publicitar, și pe care mi-a recomandat-o Raluca Gavrilescu încă de la primele exerciții de copywriting pe care le făceam împreună cu ea. De mare folos, cartea mea e subliniată și colorată, precum un manual din liceu. Dar mi-a prins bine, e un mustread pentru oricine vrea să învețe mecanismele unui conținut articulat și atrăgător!

Sursa foto: www.33voices.com
5. Trust Me, I’m Lying: Confessions of a Media Manipulator – Ryan Holiday
Director de Marketing pentru American Apparel, Ryan Holiday te duce în spatele cortinei, pentru a-ți arăta cum anume se creează o știre, ce elemente compun povești credibile și cum poți transforma o poveste în favoarea ta. Multe insight-uri aflăm și despre peisajul mediatic, cu toate frustrările, josniciile și ciudățeniile lui.

Sursa foto: www.germmagazine.com
6. Big Magic: Creative Living Beyond Fear – Elizabeth Gilbert
Tradusă la noi prin Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea, cartea lui Gilbert este un adevărat ghid în universul magic al ideilor. Nu este o carte de storytelling ci este mai mult, o colecție de idei și resurse. Am scris mai multe despre ea, aici.
7. The Storytelling Method: Steps To Maximize a Simple Story and Make It Powerful, Inspiring, and Unforgettable – Matt Morris
Un how to ceva cam mecanic dar util dacă vrei să începi să înțelegi cum anume poți crea „economic” o poveste. Pentru exemplificare, câteva capitole din cuprins sună așa: How To Easily Talk To Anyone, How To Tell An Inspirational, Hilarious, or Scary Story That People Will Not Forget, The 2 Best Ways To Begin A Story And Get The Listener Immediately Hooked. #decitit dacă ești la început.
Și, pentru că nu puteam recomanda doar cărți tehnice, vă propun o tetralogie, aparent fără nimic în comun cu storytelling-ul – Tetralogia napolitană de Elena Ferrante. Aparent. Dar citiți-le și vorbim după aceea.
Lecturi cu folos!
2 Comments
Merci de recomandari. La numarul 4 citesc acum si mi-a rupt capul sa zic asa, imi pare rau ca n-am gasit-o mai devreme. Este un must have, o carte pe care ar trebui s-o citeasca oricine.
Bună,
Mă bucur mult dacă ți-s de folos. Caples e într-adevăr plin de epifanii copywriterești, dar îți recomand cu dragă inimă și Storyscaping – o să-ți placă mult mai ales dacă ești în căutarea unor noi unghiuri sau perspective.
Lecturi cu folos!