plăcerile lui septembrie

A venit toamna! În fiecare an aștept să treacă de miezul nopții de 31 august ca să pot articula această afirmație (în gând uneori). Cred că mi-o repet în gând în fiecare zi pentru primele săptămâni ale lui septembrie. De ce? Pentru că îmi place mult toamna. Mult, mult, mult de tot! Îi îmbrățișez toate gesturile, îi iubesc toate clișeele, îi plimb (aproape) toate zilele.

Toamna e o bucurie care mă revigorează și care mă așază, în același timp. Mă așterne în fața mesei de scris, dar mă duce și în parcuri să casc gura la frunzele care cad, mă compromite în bucătărie în fața unor rețete (aparent) ușoare, dar mă duce și la teatru, căci abia acum se deschide stagiunea nouă. Pare abstract, dar mie toamna mi se pare că are cele mai lungi zile și cele mai frumoase nopți.

Septembrie e un început. Unul fără temperaturi care te topesc, cu dimineți care-ți dau ghes să te apuci de muncă, cu seri topite într-un pahar de vin sau într-o cană cu ceai, depinde de companie. Pe 1 septembrie, Mihai Șora scria pe pagina sa Facebook un lucru care m-a emoționat și care m-a tras (delicat) de-o ureche: de fiecare 1 septembrie își face ordine pe birou și își scrie pe un cartonaș special, două-trei lucruri pe care își dorește să le învețe (anul acesta, limba japoneză). De gândit. Și făcut. Până atunci, mă ocup de plăcerile lui Septembrie.

Cărțile lui Septembrie

1. Skin in the Game: Hidden Asymmetries in Daily Life – Nassim Nicholas Taleb

2. Lapte fierbinte – Deborah Levy

3. Mica Enciclopedie Ikigai. Metoda japoneză de descoperire a scopului în viață – Ken Mogi

4. Casa de lângă lac – Kate Morton

Filmele lui Septembrie

1. The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018)

2. Gilmore Girls (din nou, pentru a câta oară?!)

Locul lui Septembrie

Viscri, ca în fiecare septembrie. Pentru că acolo mi-e liniște și de fiecare dată, oricât de puțin aș sta, sunt. Și am timp să-mi beau cafeaua în tihnă și să mă așez la masă cu oameni buni, să vorbim despre viață.

În 2014 citeam jurnalul Oanei Pellea, în 2015 citeam autobiografia Agathei Christie, în 2016 ajungeam pentru prima dată în Viscri, iar în 2017 citeam primul roman semnat de Kate Morton (până acum le-am citit pe toate traduse la noi). Mai multe despre plăcerile lui Septembrie în 2014, 2015, 2016 și 2017.

O toamnă senină să avem!

2 Comments

  1. Ioana Soare says:

    Și mie îmi place luna septembrie mult de tot. Aud lumea în jur, zilele astea, plângându-se că a trecut vara. Nu știu ce să le răspund, nu sunt în asentiment cu ei. M-am împăcat cu vara, am simțit-o din plin, acum să trecem mai departe, zic 😀

    • Georgiana Ciofoaia says:

      Ioana, gând la gând cu bucurie. Din câte am înțeles, mai vine vara și anul viitor, așa că să lăsăm toamna să se desfășoare în toată splendoarea ei, nu-i așa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>