Octombrie. Acum 2 ani, în 2013 începeam categoria Plăcerile lunii și-mi propuneam un proiect ambițios: să amețesc mințile luminate care nu înțeleg plăcerea orgasmică a lecturii să mi se alăture în procesul prin care dobândim mai multe vieți. Anul trecut, în 2014, Octombrie mă prindea într-un parc din București, unde scriam despre cărți, muzică și filme cu parfum de anticariat.

Anul ăsta, octombrie poartă cu el o oboseală plăcută, plină de satisfacții și de energii tămăduitoare. Octombrie al meu e cu agenda făcută, cu portofoliul umplut de întâlniri și pus la punct cu definiția “bucuriilor mici”. E un octombrie firesc, pe a cărui coloană sonoră aud ploaia londoneză, veverițele hoațe din St. James’s Park și “Good morning & Hello, Love” de care mi-era atât de dor!

Veverita St. James

Shea, una dintre veverițele mele confidente din St. James Park (2011)

Cărțile lui Octombrie

1. Aurora Liiceanu – Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor

Una dintre cărțile care te coboară cu picioarele în realitatea autohtonă și de prea multe ori imposibil de tristă.

2. Samuel G. Freedman – Letters to a young journalist

Lui Freedman îi reușește o istorie a jurnalismului american și, probabil fără să-și  dea seama, reușește să portretizeze încurajarea jurnalismului și a unei etici specifice, doar prin puterea exemplului. Ce-i drept, e o carte care pare antică, scrisă înaintea boom-ului Social Media dar în proporție de 80% sfaturile și înțelepciunea lui sunt aplicabile și în 2015, unde toți suntem jurnaliștii propriilor realități.

Wild Tales

sursa foto: imdb.com

Filmele lui Octombrie 

Octombrie e fără prea mult răgaz, așa că poveștile lui cinematografice sunt scurte. Fie sub forma unor seriale care jonglează cu povești interconectate, fie dispuse în forma unor scurtmetraje cu aceeași temă. Oricum ar fi, octombrie are filme terapeutice și personaje care merită atenție.

1. Wild Tales (2014)

Recomandare de la singurul Brand Stylist pe care-l cunosc, a mea Raluca Gavrilescu ca fiind “de neratat alături de dușmanul preferat”. Filmul ăsta e o comoară vizionabilă de multe ori. Mărturisesc, tema este una delicioasă pentru creierele însetate de răzbunare dar eu am preferat să-l văd drept tratament pentru realități posibile. Pfff, l-am complicat mai mult decât e cazul. Reiau. Uitați-vă, că-i dintre cele mai bune!

2. Luther (încă din 2010)

Idris Elba a devenit pentru mine revelația actoricească a anului. L-am urmărit creând un personaj atipic, un anti-erou căruia nu-i prea poți refuza o oră pe zi. Luther nu-i nici CSI, nici Sherlock și nici un alt serial de televiziune care aduce pe masă cazuri de investigat. Luther este despre compromisuri, despre rațiuni care te conduc spre marginea prăpastiei și despre reacții… mai puțin controlate. Și da, recunosc, are cadre care nu-s puse la punct și scăpări de scenariu. Dar tot îmi lasă întrebări fără să-mi servească răspunsuri predefinite.

3. Sense8 (2015)

O altă recomandare (iau recomandările foarte în serios) e “furată” de la Christian, în timpul interviului pentru ForbesLife (pe care apropo, îl puteți citi în ediția de octombrie). Sense8 e un… altfel de serial. Nu l-aș pune în sertarul SF și nici în cel de aventuri. Cred că Sense8 e o subtilitate televizată pentru cei cărora le place să creadă în mai mult decât putem vedea. Sense8 e un soi de medicament pentru vindecarea indiferenței și tratează foarte bine ceva ce noi numim popular și rudimentar telepatie.

Motivul suprem: este 100% creația fraților Wachowski. Atât.

Locul lui Octombrie

Londra. Fără dubii.

London Bridge

Londra și-al ei Big Ben. (2011)

 

Muzica lui Octombrie

Jazz. Ray Charles, Frank Sinatra, Nat King Cole, Louis Prima, Nina Simone, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Dinah Washington, Dave Brubek ori Dean Martin. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>