Martie, luna fericirilor mele! Bine-ai revenit!

De-o blândețe și de-o gingășie magică, asta este luna în care toate zâmbetele îmi par de pandișpan, în care obrajii ies din gulerele înalte și se lasă mângâiate de soare. Luna în care ieșim din întunericul bocancilor (Carmina, ți-am zis!). Martie e luna în care am apărut pe lumea asta și-n care simt că renasc în fiecare an. Așa cum spuneam și în Martiele lui 2014, aceasta e luna cu somn puțin, cu semne de exclamare și cu motivații puternice. Prima lună fără puncte de suspensie. Martie e poezia începutului, e senzația aceea seducătoare de mătase pe piele. 

Martie e un zumzet, o pereche de șosete colorate ieșind de sub pătură, eliberarea unei păsări, senzația de scufundare în înaltul cerului, momentul de evrika! pentru ceea ce-ți dorești de mult timp, energia magnetică care-ți transformă starea de spirit. Martie e ca o pereche de bilete spre o nouă aventură. Sau un borcan nou, plin cu marmeladă de mango! Sau o pledoarie pentru a dărui flori în toate culorile pământului. Martie e un țipăt de bucurie și-un pic mai mult! Martie e… undeva la est de rai.

Yasunari Kawabata - Vechiul oraș imperial

Cărțile lui  Martie

1. Adina Nanu – Călătorie în jurul casei mele

Cartea – album care m-a fascinat prin prezența unei personalități despre care aș vrea să aflu mai multe. O carte în care clocotește sensibilitatea. Lectură de primăvară, în toată regula!

2. Yasunari Kawabata – Vechiul oraș imperial

Pe Kawabata l-am cunoscut prima dată în rândurile lui Marquez și mi-am dorit să-l descopăr personal, așa cum se cuvine pentru un laureat al premiului Nobel. Ei bine, întâmplător sau nu, a ajuns la mine cea mai frumoasă carte a sa, The Old Capital, care spune povestea… unei primăveri japoneze. E o carte molcomă, a cărei acțiune aproape că nu există. Ceea ce o desăvârșește însă este descrierea într-un stil atât de diferit a unui parc, a unor copaci înfloriți sau a unui caracter. O carte-poem, pentru momentele de liniște.

“Put your soul in the palm of my hand for me to look at, like a crystal jewel. I’ll sketch it in words…” ― Yasunari Kawabata

3. Fausto Brizzi – One Hundred Days of Happiness

Un cadou cum nu se poate mai potrivit, primit de la Diana și despre care abia aștept să vă povestesc pe larg. O carte-experiență pe care aș introduce ca lectură obligatorie pentru cei care își plâng soarta. O carte despre banalitatea frumoasă a tuturor lucrurilor care ne înconjoară.

 

Filmele lui Martie

1. Frida (2002)

Film de văzut și de căpătat încredere.

2. Sliding Doors (1998)

Film de trezit mintea și de practicat visuri.

3. DeadPool (2016)

Film de hilizit, împreună cu toată sala de cinema.

4. In the Heart of the Sea (2015)

Film de prins curaj și de citit/ recitit Moby Dick – Herman Melville.

 

Muzica lui Martie

Mă întorc la nuanțele vocale ale Zellei Day. Si spre cele ale lui ZAZ

tempul lui Debod, Madrid

Templul lui Debod, Madrid – Spania.

Palatul de cristal, madrid

Palatul de Cristal, Madrid

Locul lui Martie

Spania. Madrid. Toledo. O învârteală de aventură, în căutarea unor frumuseți cum n-am mai văzut. Găsit, umplut mintea, întors acasă. Deși o bucată de inimă tot în piața San Miguel, la sangria bogata în portocale și la Pastel de Nata a rămas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>