Teatrul e o fugă spre tine. Am crezut întotdeauna în puterea vindecătoare a acestei arte. În granița dintre film și carte, personajele se transformă în fața ta, la doar câțiva metri distanță. Decorurile pot amplifica scena sau pot să nu existe. Costumele aduc cu ele toată atmosfera timpului în care se petrece acțiunea. Lumina, cadrele, spectatorii, aplauzele de sfârșit, comentariile la ieșirea din sală, haina lăsată la garderobă, cursivitatea unui discurs, bâlbele inofensive, lacrimile, râsetele – toate, dar absolut toate contruiesc experiența teatrului.

Teatrul e tratament. Cu reale efecte, asemenea unei cataplasme psihologice. Așa că, fără ordine, doar cu ochii larg deschiși, urmează 10 piese de teatru pe care să le puneți pe listă pentru când veți dori.

Sursa foto: Teatrul Odeon

Sursa foto: Teatrul Odeon

1. Natură moartă cu nepot obez | Teatrul Odeon

În regia lui Eugen Făt, Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu și Nicoleta Lefter dansează o horă a comediei și-a tragediei umane. Nu e despre obezitate, ci despre bulimie comportamentală, nu e despre comedia aceea „ușoară”, ci despre una a fragilității. O piesă la care râzi, plângi și te gândești mult după ce-ai ieșit din sală…

Sursa foto: Teatrul de Comedie

Sursa foto: Teatrul de Comedie

2. Shylock | Teatrul de Comedie

Ah, iată o piesă E X C E L E N T Ă! Cu un carismatic Horațiu Mălăele și un fantastic George Mihăiță într-o piesă care celebrează tot ce înseamnă teatrul, în doar o oră și-un pic.

Sursa foto: POINT

Sursa foto: POINT

3. Bun de export | POINT

(Să fie asta oare cea mai bună comedie văzută anul acesta?) „Bun de export” e cu siguranță în topul pieselor pe care le recomand. Scrisă de Alex Tocilescu, fiul binecunoscutului regizor Alexandru Tocilescu, piesa asta adună în ea multe: o cronică de familie, adevăruri pe jumătate recunoscute, puțintică istorie și-o doză sănătoasă de comic. Actorii (Crina Ene, Silvana Negruțiu, Costin Dogioiu, Alexandru Zob) reușesc performanța ca, într-un decor minimalist, să „coasă” povești una după alta. Fără plictiseală, fără guri căscate.

Sursa foto: TNB

Sursa foto: TNB

4. Omul care a văzut moartea | TNB

(Sau asta?!) Când am intrat în sală la acest spectacol nu m-am gândit niciodată că Victor Eftimiu poate stârni atâtea râsete, aruncând pe masă un subiect cât de poate de serios. Foarte, foarte bun! P.S.: dacă vreți să convingeți pe cineva care nu a mai fost la teatru, să încerce, asta e cu siguranță una dintre piesele care deschid apetitul.

Sursa foto: Teatrul Odeon

Sursa foto: Teatrul Odeon

5. Republica Melania | Teatrul Odeon

Un monolog cu Rodica Mandache pe care aș fi stat să-l ascult vreo 6 ore. Și-apoi să-l iau de la început. Să fiu sinceră, nu auzisem de piesa asta până când nu mi-a zis Cristina că-i musai să merg. Și i-am dat dreptate. E musai. E o găleată de apă proaspătă aruncată peste noi, cei cu nasu-n telefoane și în „mai e și mâine o zi”.

Sursa foto: Teatrul de Comedie

Sursa foto: Teatrul de Comedie

6. Fierarii | Teatrul de Comedie

Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiță și Valentin Teodosiu într-o sinuoasă poveste cu ecouri vechi. O comedie simpatică (pe textul lui Miloš Nikolić), un decor clasic și câteva personaje care se-nvârt pe scenă într-un joc de-a șoarecele și pisica, pentru amuzamentul publicului.

Sursa foto: Teatrul Nottara

Sursa foto: Teatrul Nottara

7. Balul sinucigașilor | Nottara

… sau despre cum poți transforma o tragedie într-o comedie. (Aș revedea spectacolul ăsta, fie și numai pentru reprezentația indianului). Așadar, în Franța, spectacolul a purtat numele „Père Nöel est une Ordure” și a avut un succes imediat după premiera din 1979, făcându-i celebri pe toți cei șase actori ai trupei Splendid. În 1982, a fost turnat și filmul cu același titlu, având aceeași distribuție. Iar la Nottara puteți vedea adaptarea pusă în scenă de Iulian Furtună.

Sursa foto: Point

Sursa foto: Point

8. My arm | POINT

My Arm este un spectacol atipic bazat pe două procese psihice, de sugestie și auto-sugestie, ce sunt practicate pe viu ca să demonstreze publicului cum îți modifici percepțiile și emoțiie vis-a-vis de lucruri exterioare. O poveste aproape neverosimilă despre cum un gest aparent insignifiant, al unui copil, ajunge să primească o mulțime de semnificații de la cei din jur.

Sursa foto: TNB

Sursa foto: TNB

9. Toți fiii mei | TNB

Am fost să văd „Toți fiii mei” pentru a-l vedea pe Victor Rebengiuc. În regia lui Ion Caramitru. Și nu pot să vă spun despre ce e, c-ar înseamna să iau vălul misterului de deasupra poveștii. Dar vă îndemn să mergeți să-l vedeți.

Sursa foto: Chris Simion Mercurian

Sursa foto: Chris Simion Mercurian

10. Cu ce vă servesc? | Grivița 53

La piesa asta am ajuns după ce m-am întâlnit cu Chris Simion care-mi povestea că o să-și facă debutul ca actriță, în noiembrie. „Cu ce vă servesc?” este prima piesa de teatru scrisă de celebrul eseist și romancier francez Pascal Bruckner (eu am citit și cartea înainte de a vedea piesa) pentru Grivita 53 – Primul teatru construit împreună. Distribuția le numără pe Maia Morgenstern, Rodica Mandache și Chris Simion – Mercurian într-o poveste care o să vă pună pe gânduri.

Știu, nu era în plan, dar mă gândeam că dacă aveți nevoie de o doză de nebunie frumoasă, o puteți inhala la ActOrchestra, un spectacol pe care vreau să-l repet cât de curând.

Cele mai frumoase 10 piese de teatru ale lui 2015.

Cele mai frumoase 10 piese de teatru ale lui 2016.

Ș-am încălecat pe-o șa și ne vedem la teatru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>