Anul trecut scriam despre 10 piese de teatru care m-au umplut cel mai mult. Anul acesta, amatorul din mine s-a dat peste cap să-și aleagă cele mai frumoase spectacole de teatru și cred c-a reușit! Am adunat 10 reprezentații, într-o ordine strict cronologică, așa cum le-am văzut de-a lungul acestui an și pe care vă invit să le urmăriți, după pofta inimii.

Sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro

Sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro

1. Fantoma, dragostea mea! (Teatrul Metropolis)

L-am văzut în ianuarie și încă mai am în minte scenele spumoase ale Gabrielei Popescu (o ador absolut și incontestabil!) și ale inegalabilului Marius Florea Vizante. Realizat dupa piesa „Blithe Spirit“ de Noel Coward, piesa s-a bucurat de un succes răsunător pe Broadway, unde s-a jucat inițial. Povestea este simpatică, atipică și presărată cu momente comice care-mi ridică și acum zâmbete. Mărturisesc sincer c-aș vrea să îl revăd.

Sursa foto: www.emilcalinescu.eu

Sursa foto: www.emilcalinescu.eu

2. Domnul Ibrahim și florile Coranului (Teatrul Metropolis)

Pe Eric Emmanuel Schimtt îl plac și-n teatru, cum îl ador și-n literatură. Am citit Domnul Ibrahim…, am văzut și filmul din 2003 așa că piesa de teatru era urmarea firească. Iar dacă e și mâna lui Chris Simion acolo, atunci e o invitație pe care nu o pot refuza!

Unde adaug și distribuția splendidă cu Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ, Lia Bugnar, Magda Catone?

Sursa foto: www.comedie.ro

Sursa foto: www.comedie.ro

3. Îmblânzirea scorpiei (Teatrul de Comedie)

Sigura piesa văzută în martie. Că mi-a fost suficientă. Dorina Chiriac (căreia i-am luat un interviu savuros pentru ForbesLife) și Alex Bogdan sunt un fenomen. Mai ales dacă aveți alergie la Shakespeare vă invit cu drag, căci vă veți vindeca.

Distribuția, în strălucirea ei îi conține pe Dorina Chiriac, Alexandru Bogdan, Mihaela Teleoacă, Gloria Găitan, Dragoș Huluba, Dan Rădulescu, Ion Chelaru, Marius Drogeanu, Lucian Ionescu, Smaranda Caragea.

Sursa foto: www.ileanaandrei.ro

Sursa foto: www.ileanaandrei.ro

4. Mă tot duc (Teatrul Metropolis)

Teatru în forma lui cea mai pură. Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu. Doi oameni mari care interpretează pe acest pământ doi actori cu-atingere de geniu. Amândoi împreună și separat.

Țin minte că am plâns. Am plâns în timpul piesei și după. Impulsul mi-a cerșit atenție câteva zile mai târziu, pentru a-i scrie Oanei Pellea. Am amuțit cu totul după „Mă tot duc”. Am plâns că atingerea mâinii ei m-a cuprins cu o tandrețe infintă. Am zâmbit la gândul că-s o norocoasă eu și toți cei care au privilegiul de-a-i vedea jucând pe oamenii ăștia. O emoție pe care cei doi reușesc să o vibreze în celulele paralizate de atât… modern și contemporan.

Sursa foto: www.tnrs.ro

Sursa foto: www.tnrs.ro

5. FAUST / Sibiu (Teatrul Național Radu Stanca Sibiu)

Silviu Purcărete nu-i de pe lumea asta! În cel mai plin, bun și viu sens al cuvântului. Puține sunt piesele de teatru de care-ți aduci aminte peste ani, și mai puține sunt detaliile scenografice, costumele ori povestea. Faust-ul care se joacă la Sibiu însă, trece de toate baierele și ți se cuibărește în memorie, fără să mai plece vreodată.

E un spectacol la care-aș vrea să merg și la anul și-n celălalt an. Și tot așa. Pentru că de fiecare dată locurile vor fi altele, înțelegerea va fi alta, detaliile pe care le voi cuprinde vor fi altele. Un spectacol cum altul nu-i. Și în care am făcut cunoștință cu una dintre cele mai bune actrițe ale timpului nostru: Ofelia Popii, să ne trăiești în cât mai multe spectacole!

N-am găsit o fotografie care să ilustreze piesa, așa cum am văzut-o eu.

6. 7 DINTR-O LOVITURĂ (Teatrul Metropolis)

Undeva prin luna mai asistam la o poveste tip reality show, un „big brother” stilizat, în care personajele ar face orice ca sa câștige. Sau ar fi trebuit să facă. Lia Bugnar a avut multe de spus prin piesa asta. Și le-a spus cu fiecare intrigă și prin vocea fiecărui personaj.

Un spectacol al cărui decor nu este reprezentat decât de scaune și cuvinte, de gesturi și de pași. Un episod dintr-o lume din care facem parte și pe care o construim din păcate, împreună. Din distribuție fac parte: Marius Manole, Ilinca Manolache, Maria Obretin, Letiţia Vlădescu, Lia Bugnar, Alexandru Bogdan, Anghel Damian.

jake-si-femeile-lui

7. Jake si femeile lui (Teatrul Metropolis)

Curiozitatea. Ăsta a fost motivul pentru care am luat biletele la spectacol. Îmi doream să văd cum joacă Ștefan Bănică Jr. Auzisem laude și-am vrut să mi le justific. Și-am făcut-o, cu vârf și îndesat. Povestea lui Jake e una bună, bună de tot, care te ține lipit de scaun, cu ochii la Jake și cu inima la tine. Un personaj bântuit de trecut, de prezent și de viitorul pe care îl poate controla numai în scrierile sale. iar dacă mergeți, să-mi spuneți vă rog cum ați înțeles că se încheie povestea.

Din distribuție fac parte: Ştefan Bănică Jr., Andreea Vasile, Anca Dumitra, Carmen Tănase, Luminiţa Erga.

Sursa foto: www.comedie.ro

Sursa foto: www.comedie.ro

8. La Pulce (Teatrul de Comedie)

Ei bine, asta-i o piesă la care am deja biletele pentru a doua oară! O comedie completă, de nume, de scenă, de joc actoricesc, de limbaj, de gesturi. Aproape două ore de culoare și de zâmbete datorate unei comedii subtile, în care Ştefan Bănică Jr. își demonstreazăă măiestria interpretând simultan două roluri.

Bucurie pentru ochi și urechi, mai ales dacă vă place Georges Feydeau ori punerile în scenă ale lui Horațiu Mălăele. Decor, muzică și fum și una bucată Emilia Popescu împreună cu una bucată Gabriela Popescu = desertul absolut!

Sursa foto: www.comedie.ro

Sursa foto: www.comedie.ro

9. O scrisoare pierdută (Teatrul de Comedie)

Pe la mijloc de toamnă mi s-a făcut poftă de clasic. Și-am ales cu ochii închiși piesa lui Caragiale, atât de actualul nostru dramaturg. 3 ore fără prea puțin de comedie. Actori unul și unul, drag de românesc cât încape, decor minimalist, contrastant cu starea vremurilor. De văzut și de revăzut, mai ales când Marcel Iureș se plimbă nestingerit prin fața ta. Notă: a se alege locuri în primul rând, garantez emoții frumoase.

Distribuția, delicioasă: Marius Florea Vizante, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Florin Dobrovici, Eugen Racoţi,  Marcel Iureş,  Dragoş Huluba, Dorina Chiriac, Mihaela Teleoacă, Dan Rădulescu.

Sursa foto: www.tnb.ro

Sursa foto: www.tnb.ro

10. Tectonica Sentimentelor (Teatrul Național București)

Eric Emmanuel Schmitt. Ca să nu spun mai multe. Piesa asta este un escavator pentru săpat adâncimi. Nu foarte convenabil de digerat, cu topping de comedie, spectacolul este radiografia unor alegeri pe care le facem deși poate nu le simțim. Un puzzle de orgolii care nu-și găsesc locul, o poveste de dragoste care naște o alta. „Trebuie să acceptăm să trăim în complexitate. Niciodată să nu simplificăm! Niciodată să nu amputăm! Cei care pretind că pot suprima dificultăţile sau contradicţiile existenţei, aceia sunt impostori!” declara Schmitt într-un interviu.

Un joc excepțional semnat de Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Tamara Creţulescu, Carmen Ionescu și Valentina Zaharia.

Ce altceva?

Alte piese de teatru pe care le recomand: Recviem – Matei Vișniec (la Teatrul Național), Ivanov – A. P. Cehov (la Bulandra), O femeie draguță cu o floare și ferestre spre nord – Edvard Radzinski (la Teatrul Metropolis), Steaua fără nume – Mihail Sebastian (Teatrul de Comedie), Acasă la tata – Mimi Brănescu (Teatrul de Comedie), Aglaja – Aglaja Veteranyi (Unteatru), Avarul îndrăgostit (Teatrul de Comedie).

05

Cea mai bună interpretare o puteți vedea în MĂSCĂRICIUL, după A. P. Cehov, jucat la Teatrul Bulandra într-un joc cutremurător a lui Horaţiu Mălăele și a lui Niculae Urs.

Iar dacă sunteți în căutarea unei nebunii vizuale, conceptuale și organice, vă invit să vă ieșiți din toate zonele de confort și să mergeți la „Între noi e totul bine” în regia lui Radu Afrim, la Național.

Vizionări, simțiri și audiții cu folos! Mă’nclin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>