Stoner - John William
John Williams – Stoner
21 March 2016
Eric Schmitt - Otrava Iubirii
Otrava iubirii – Eric Emmanuel Schmitt
25 March 2016
Show all

#Foodspotting. Deliciile pe care le-am încercat în Mercado de San Miguel, Madrid

Mercado de San Miguel, Madrid

Madrid, am sosit! Ce-i drept cu o simfonie specială orchestrată de stomac, căreia vrem să-i plătim bilet, imediat ce ne cazăm. Plimbarea în Lavapiés ne descoperă la fiecare pas un Madrid de care ne îndrăgostim în toată deplinătatea cuvântului. Muzicieni la fiecare colț de piață, baruri pline, vitrine cu fructe de mare și pahare îmbietoare ciocnite în zgomote articulate latin. Așa arată Madridul seara. Aglomerat, viu, strălucitor, plin, agitat, efervescent, clocotitor, dezlănțuit. Ne decidem cu greu unde să intrăm să luăm cina așa că alegem varianta centrală, însă rafinată, cu „de toate”: Piața San Miguel.

Mercado de San Miguel, Madrid

Lavapiés, cartierul plin cu baruri de tapas

Mercado de San Miguel, Madrid

Atmosfera în Mercado de San Miguel

N-ai cum să ratezi spațiul ăsta, pentru că pare un univers cu viață proprie în mijlocul unui oraș. Dincolo de istoria impresionantă (piața a fost construită pe ruinele unei biserici care a ars), San Miguel este un monument culinar și experimental, cu personalitate proprie și-un autentic de care mi-e mai mare dragul să- mi leg amintiri.

Pentru că madrilenii iau cina foarte târziu, piața începe să se aglomereze începând cu ora 22:00, punct de la care începe spectacolul! Oameni care discută și mănâncă în picioare, copii care fug de la o vitrină cu tarte la alta, tineri care-și fac poze nestingheriți de traficul nebun.

Încetez cu descrierile romanticoase și pun punctele de punctuație pe mâncare. Doamne, cum se mănâncă aici! De fapt, toată Spania este o revoluție culinară, dar aici e ca și cum s-ar întâlni toate „bunătățurile lumii”, cum ar zice bunica mea. Ne învârtim aproape toată seara printre cele mai seducătoare arome. E drept, aici bucuria mă asaltează și datorită sangriei bogate în portocale. Nu știu ce mă amețește mai intens: gusturile noi, sangria, veselia primei seri în Madrid. Nu ne dăm înapoi de la nimic! Și încercat tot ce ne face cu ochiul așa că, pe lista celor mai apetisante gusturi, ajungem să îngrămădim:

Maslineee

1. ❤ Pinchos de aceitunas

Aș putea să mănânc (doar) măsline până la sfârșitul vieții, fără nici un fel de problemă. Iar deliciile astea cu măsline în diverse combinații, cu ton, cu somon, cu brânză, condimente speciale, roșii confiate, ardei, pește uscat și alte încă îmbinări creative, îmi lasă gura apă chiar și acum când scriu. Da, cu siguranță, măslinele astea sunt primele pe listă, la revenirea pe meleaguri madrilene.

Jamon

2. ❤ Jamón ibérico de bellota

Adică jambonul tradițional, the finest quality Spanish jamón, un secret culinar păstrat cu sfințenie și îndârjire de producătorii spanioli. Vă garantez, așa ceva nu ați mai încercat! Un spectacol al papilelor gustative (și eu nu sunt un fan al „cărnii”).

Sangria

3. ❤ Sangria

Am făcut cunostință cu Sangria pentru prima dată în Barcelona și mi-am închipui că un gust mai intens decât acela n-o să mă încerce. Ei bine, aveam să mă înșel amarnic! În San Miguel am încercat, ca de obicei, fiecare câte un tip de Sangria (părerea de rău vine de la ne-făcutul de fotografii demonstrative). Alegerile ne-au luat prin surprindere pentru că s-au potrivit de minune… invers! Silviu a luat o Sangria frizzante, un soi de vin spumant cu miros de trandafiri iar eu am ales Red Sangria, punch-ul tradițional, cu portocale, gheață și vin de fructe.

Pastel de nata

4. ❤ Pastel de nata

Ah, Pastel de nata! N-aș putea să v-o descriu. Mai degrabă să-mi vedeți privirea și mă fac înțeleasă. Contrar așteptărilor, desertul ăsta delicios nu-i nici pe departe tradițional spaniol ci este împrumutat de acum vreo 3 secole de la vecinii portughezi, ulterior ajuns celebru în toate coloniile în care au ajuns imigranți portughezi, precum Canada, Australia, Luxembourg sau Statele Unite. Nu știu cât de complicată este rețeta dar vă asigur, gustul este ultra-sofisticat și texturat. O minunăție!

Baclava

5. ❤ Baclava cu ciocolată

Deloc tradițională, baclavaua cu pricina arăta atât de bine încât nu m-am putut abține să nu gust măcar un sortiment. De-li-cios! Dacă vă poartă pașii pe aici, nu săriți peste.

Fructe - San Miguel Madrid

6. ❤ Fructeeeeee

Spania este raiul fructelor! Și vă spun cu mâna pe inimă că am impresia că aici căpșunele și strugurii au un gust nepământesc. Da, (aviz amatorilor) am mâncat și mango până ne-am săturat.

Suc de fructe

7. ❤ Sucuri de fructe

Au spaniolii (îmi permit să extind concluzia dat fiind că am băut sucurile astea și în Barcelona) niște fresh-uri din fructe care aduc cu o licoare magică destinată zeilor. Un nectar ținut în gheață care arată delicios și se soarbe mai repede decât ai crede. Pe mine curiozitatea m-a împins la un mix roz, cu zmeură, cocos și… încă ceva de care nu-mi aduc aminte. Cel mai bun fresh pe care l-am băut!

Evident, am testat și tapas-urile cu brânză, stick-uri cu somon și tartine cu 4 tipuri de icre. Da, recunosc că mi-am întins curiozitățile pentru mai multe deserturi și-am gustat și dintr-o tartă tradițională de Paște – Mona de Pasqua,

Mercado de San Miguel, Madrid

Nelipsita marmeladă de mango. Yumm!

Mercado de San Miguel, Madrid

Iaurt cu fructe. Sublim.

San Miguel, Madrid

Suveniruri ne-culinare.

San Miguel mi s-a lipit de suflet, mult după ce-am plecat din Madrid, ca un abțibild încăpățânat. Să suferim de amatorismul călătoriilor frumoase, la nesfârșit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>