Strada Plantelor, Bucuresti
La pas prin București – partea a 5a
30 November 2015
Pygmalion - George Bernard Shaw
Pygmalion – George Bernard Shaw
4 December 2015
Show all

Cele mai pline 10 piese de teatru la care am fost anul acesta

In plina Glorie

Teatrul. E una dintre bucuriile care-mi răpesc ore bune aproape în fiecare săptămână. Doze de dramatism care se administrează virtuos. Momente – cadou pe care le adulmec de fiecare dată în alt cadru. Anul acesta, recunosc, am fost un promeneur mai mult decât un avid. Dar mi-a prins bine și așa, cu pauze mai lungi ca de obicei. Am simțit fiecare piesă ca o placă veche de ebonită la gramofonul imaginației mele. Deh, dacă atât de mult îmi place teatrul!

Mai jos, colecționate fără număr de ordine, amestecate, sunt experiențele pe care le-am trăit anul acesta și care m-au umplut cu stare de bine. Vă propun ca, în locul unui obiect perisabil să aveți deschiderea să mergeți la un spectacol de teatru. O să vă bucurați.

1. Tartuffe sau Impostorul

O comedie năvalică, scrisă de Molière, pusă în scenă de Victor Ioan Frunză și jucată excepțional la Teatrul Metropolis. Repet: cea mai comedie din câte am văzut!

2. Studii despre iubire

Un spectacol complex în care regizorul Chris Simion îi oferă o replică teatrală lui Ortega y Gasset, într-o minune dinamică și perfect croită pentru prezentul nostru. Este una dintre piesele pe care le-aș putea revedea oricând!

In plina Glorie

Meda Topîrceanu, Simona Stoicescu, Eugen Racoți, Gabriela Popescu și George Mihăiță (sursa foto: www.comedie.ro)

3. În Plină Glorie!

Scrisă de Peter Quilter și descoperită, regizată și coregrafiată de Răzvan Mazilu, această piesă de teatru este unul dintre cele mai vii spectacole la care puteți asista în București.

O nebunie vizuală, o cromatică abstractă și o temă sub a cărei constelație se adună concepte deloc frugale precum curajul, fericirea și fabulosul: „În plină Glorie!”, spectacolul pentru care Răzvan Mazilu semnează regia și coregrafia, spune povestea extraordinară a celei mai… proaste soliste de operă din lume. Florence Foster Jenkins a trăit în realitate, între 1868 și 1944 într-o Americă a libertății totale, o lume a absurdului dar și a generozității, a unui paradox desuet. (fragment din articolul scris în Forbes Life)

4. Țarul Ivan își schimbă meseria

O piesă de teatru simțită tot la Teatrul Metropolis este capodopera lui Mihail Bulgakov, după Ivan Vasilievici, având regia semnată de Gelu Colceag. Cu o distribuție de excepție și o meteorologie fenomenală a imaginarului, povestea te fascinează în două acte spumoase, cu învățăminte subtile.

tarelkin

În prim plan, Vlad Logigan, cel care semnează și coregrafia spectacolului și pe care l-am descoperit într-un interviu pe blog. (sursa foto: www.festinpebulevard.ro)

5. TARELKIN

Inițiată după “Procesul” şi „Moartea lui Tarelkin” de Alexandr Suhovo-Kobîlin, site-ul Teatrului Metropolis descrie piesa de teatru ca fiind “o comedie – glumă în două părți”. Personajele care se perindă în fața ta par inventate tocmai pentru a sublinia lumea deformată de astăzi, megalomană, dramatică, dislocată, spectacolul definind cel mai fin moment al degradării.

6. Love Stories

Desemnată de juriul UNITER ca fiind „Cea mai bună piesă românească a anului 2010”, Love Stories este o poveste despre fiecare dintre noi. Un soi de matrice existențială, într-o matematică în limbaj comun. Distribuția, pe cât de mică, pe atât de mare, cuprinde jocul excepțional al Maiei Morgenstern, Cristian Mircea Rusu, Dan Alexandru Pavel si Dianei Cavaliotti.

Florina_Cercel-Ileana_Stana_Ionescu-Rodica_Popescu_Bitanescu-Gaitele-642x361

Florina Cercel, Ileana Stana Ionescu și Rodica Popescu Bitănescu (sursa foto: www.dolj.radicalonline.info)

7. GAIȚELE

Piesa lui Al. Kiriţescu este deja clasică. ”Cuibul de viespi”, cum se intitula la începutul anilor ’30 este un tablou pe care timp de 2 ore abia de ai timp să-l descoperi puțin câte puțin. Nume mari precum Florina Cercel, Rodica Popescu Bitănescu, Ileana Stana Ionescu și Olga Delia Mateescu sunt alte câteva argumente demne de luat în considerare când alegeți să mergeți la această piesă. O tragi-comedie cu înțelesuri adânci și cu replici care încolăcesc adevăruri valabile și astăzi.

8. Bani din cer

Exemplu promt în care l-am descoperit pe Mihai Bendeac. Știe teatru. Face teatru. Un show-om care se dezice de toate clișeele și te ia cu el în zodia spectacolului.

9. C.E.O. Directorul Executiv

Un joc plin despre un război inter-uman. Sau să fie intra-uman? Oricum ar fi, piesa asta e acel gen de experiență care îți repugnă, te zvârcolește, te îmbie, te depășește doar pentru a-ți arunca în față realitatea pe care o negi, deși ești împresurat de ea.

10. Cinci femei de tranziţie

Dacă nu ați fost martorii celor 5 doamne, vă rog să o faceți. Tipologii feminine din toate timpurile, o petrecere revelatoare care ridică perdele dintre oameni și o comedie cu dublu sens.

 

Șiiiiii, vă mai invit din tot sufletul la o piesă la care am râs cu lacrimi și care se joacă într-un teatru-bar, care se transformă pe durata orelor de spectacol într-o sufragerie conștientă: România În Direct. Regia,  poveștile și pseudo-dramele sunt puse în scenă de Dan Baltag și de Iulia Dinu. (Felicitări, Dan!)

2 Comments

 1. Dana Dumitru says:

  La “5 femei de tranziţie” am fost şi eu chiar săptămâna trecută. Nu mi s-a părut chiar cea mai reuşită comedie. A fost ok, dar majoritatea replicilor amuzante mi s-au părut că le-a avut doar Rodica Popescu Bitănescu.
  La “Gaiţele” aş vrea să merg din ce ai pus tu pe listă :)

  • Georgiana Ciofoaia says:

   Dana, într-adevăr e o pseudo-comedie. Și, deh, dacă doamna Rodica și-a atribuit sieși mare parte din replicile comice, o fi și pentru că o prinde caracterul. Mie mi-au plăcut mult personajele și conturul lor, suficient de ferm pentru o piesă de o oră și-un pic. Gaițele bănuiesc, o să-ți placă mai mult deși, și aici e mai mult tragedia umană ironizată.

   Depinde ce cauți la o piesă. Dacă vrei o comedie bună, plină de umor și teatru în cel mai poetic sens al cuvântului, îți recomand Tartuffe sau Impostorul. Este piesa pe care o recomand oricui vrea să se îndrăgostească de teatru! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>