carolina-herrera
Oameni: Carolina Herrera
16 March 2016
Stoner - John William
John Williams – Stoner
21 March 2016
Show all

Artă. Enrique Ochoa și seducătorul feminin

La mujer Ochoa

Acesta este primul articol dintr-o nouă rubrică despre care o să scriu din perspectiva unui amator, îndrăgostit de frumusețe. Un neștiutor într-ale artei, însă un ascultător și-un privitor cu înțelegere și răbdare. Țin minte și acum câte emoții am avut la întâlnirea cu celebra pictoriță Alma Redlinger (pentru interviul din Forbes apărut în iunie 2015) sau câte impresii am schimbat cu artista Ileana Dana Marinescu (pentru interviul din Forbes Life apărut în februarie 2015).

Nu am terminat facultăți de arte însă am un dar special (îi mulțumesc lui Dumnezeu) de a mă conecta cu mesajul, cu forma, cu emoția dintr-o creație. Așa că, dacă tot mă umplu de frumos de fiecare dată când descopăr arta care vorbește cu mine, de ce să nu o dau mai departe? Cred mult că darurile pe care le primim trebuie împărțite și cu ceilalți dacă vrem să fie într-adevăr valoroase.

Așadar, acesta este primul material dedicat artei. De fiecare dată când voi face o astfel de descoperire, o voi trimite mai departe. Când nu voi avea nimic de spus, voi tăcea și vă voi lăsa pe voi să mă inspirați.

Enrique Ochoa. La mujer Ochoa.

Pe Ochoa l-am descoperit în muzeul în Muzeul Cerralbo, din Madrid. Este vorba despre o expoziție adusă omagiu pentru 125 de ani de la nașterea pictorului spaniol. Cunoscut pentru stilurile sale inovatoare și colaborările cu reviste precum Blanco y Negro, La Esfera și Nuevo Mundo de la începutul secolului XX, Ochoa mi-a transmis o senzualitate pe care cu greu aș putea-o descrie. O fragilitate a rapsodiei închinate femininului, într-o manieră suavă, rafinată, elaborată în jurul muzelor care l-au inspirat pe artist.

Supranumit și „pictorul muzicii”, Ochoa transformă cu ușurință culoarea în vibrație și sunetul în emoție. Mi-ar fi plăcut să am acces la mai multe resurse, dar vă îndemn ca atunci când îi descoperiți vreo expoziție, să nu o ratați.

Dama Chic - Ochoa

Dama Chic (París). 1929. 115×200 cm. Colecția Estévez Martín.

004bb

Gala Federova. 1939. 88×115 cm. Colecție Privată, Madrid.

ochoa

N-am absolut nici o idee despre numele acestei lucrări, dar știu că s-au derulat minute bune până m-am urnit din fața ei.

paris_cest_une_blonde

París c’est une blonde. La Esfera

Ochoa

Cosmopolita.

Cosmopolita.  155×165 cm. Colecția Academiei de Arte Frumoase, Madrid

Ilustraitie Ochoa

LA MUJER OCHOA. MODERNISMO Y MODERNIDAD

pedrera

Pedrería. Revista Blanco y Negro, nr. 1.576. 31 iulie 1921. Museo ABC, Madrid.

Lucrările de mai sus sunt doar o parte din expoziția la care am avut norocul să particip. Deși, recunosc, este o rubrică ivită dintr-un egoism pur și anume acela de a-mi păstra un soi de jurnal vizual al celor mai frumoase opere de artă pe care le-am mângâiat cu privirea, sper să fie și altora spre inspirație. Iar dacă n-o să închideți pagina aceasta cu inima tremurându-vă, așa cum am ieșit eu din Muzeul Cerralbo, măcar un strop de frumusețe sper că am reușit să vă adun.

Surse foto: arhiva personală, www.enriqueochoa.esisabelaguilera.es, abc.es, artevalladolid.blogspot.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>