Ann Cleeves - Harbour Street
Secretele din Strada Portului – Ann Cleeves
22 January 2019
attitude pilates
1 Martie nu e (numai) despre flori
1 March 2019
Show all

Ann Cleeves: „Îmi place să scriu despre comunitate, despre familii, despre oameni care trăiesc în locurile în care s-au născut și au crescut.”

Photo © Liz Martin
Photo © Liz Martin

Photo © Liz Martin

Pe Ann Cleeves am cunoscut-o anul trecut, la Gaudeamus și, în strângerea de mână de care m-am bucurat, am simțit acea iubire specifică pentru cuvânt, carte și scris. Am avut câteva emoții bune pentru că habar nu aveam ce referință isteață să fac vis-a-vis de romanele ei. Dar, până la urmă, am vorbit. Și am căpătat și un autograf cu dedicație, pe una dintre cărțile ei.

Ann e o prezență delicată, cu consistență de cristal. Înaltă, tunsă scurt, cu păr grizonat și strângere fermă. Mă uitam la ea în timp ce-mi semna autograful și mă gândeam cum poate o astfel de persoană să scrie romane polițiste cu episoade violente și atât de stratificate? Ei bine, aveam să aflu.

De vorbă cu Ann Cleeves

Înainte de toate, Ann, e musai să te întreb cine ești. Cine e femeia și cine e scriitoarea? Trăiesc aceste două identități în armonie sau există vreo luptă între ele?

Cred că femeia și scriitoarea sunt aceeași entitate. Am fost întotdeauna un storyteller. Chiar și atunci când eram copil, aveam în permanență o voce în mintea mea care nara totul la persoana a treia, descriind activitățile de peste zi. Ficțiunea a fost mereu modul meu în care lumea avea un sens. Aș continua să scriu chiar dacă nu aș fi publicată.

Ann, care e momentul tău preferat de peste zi?

Dis-de-dimineață. Mă trezesc în jur de 6. Câteodată îmi fac un ceai și mă întorc în pat, alteori mă apuc de lucru imediat. Este cea mai bună perioadă de scris pentru mine, timpul în care sunt cu adevărat plină de creativitate. Așa că mă așez la masa din bucătărie, beau ceai și spun povești.

Spune-mi cinci lucruri pe care crezi că oamenii nu le știu despre tine.

Am lucrat odată ca gardă de coastă.

Nu sunt deloc interesată de istoria naturală – în ciuda faptului că păsările și birdwatching-ul apar adesea în cărțile mele.

Urăsc să fac cumpărături.

Am lucrat odată într-un call-center unde vindeam bilete de zbor pentru o companie aeriană renumită – nu a fost angajatorul meu preferat!

Îmi doresc foarte mult să vizitez India.

Care crezi că este cea mai mare realizare a ta?

Fiicele mele.

Am fost întotdeauna un storyteller. Chiar și atunci când eram copil, aveam în permanență o voce în mintea mea care nara totul la persoana a treia, descriind activitățile de peste zi.

Te-ai născut în Hereford, un mic oraș aproape de granița cu Țara Galilor, în vestul Angliei. Cum a fost copilăria ta?

Am avut o copilărie foarte așezată, care m-a inspirat cu această dragoste de peisaje rurale și „de țară”.

Știu că îți place să citești, așa că vreau să-mi spui care sunt cele 3 cărți preferate pe care le-ai citit recent și pe care le recomanzi.

Da, iubesc să citesc, mai ales ficțiune polițistă. Ce am citit recent și recomand sunt The Guilty Party de Mel McGrath – este un roman care îți provoacă o furtună de ipoteze și este foarte bine gândită. Scrublands de Chris Hammer este un roman de debut uimitor a cărui acțiune este stabilită în căldura intensă din Australia. Kingdom of the Blind de Louise Penny, în contrast, este un roman de iarnă, dar intrigant și interesant ca toate cărțile lui Penny.

Ce te bucură în materie de stil de viață? Ai o rutină sau un lucru special pe care îți place să îl faci?

Soțul meu a murit acum un an și a trebuit să dezvolt ritualuri noi. Sunt foarte norocoasă să am prieteni foarte apropiați și familia care să mă susțină. În ultima vreme, am început să merg tot mai des la filme – există un cinematograf independent simpatic, aproape de locul în care locuiesc – așa că mă bucur de asta.

Prima întâlnire cu Ann Cleeves.   Și da, sunt cocoșată - la propriu - de „captura” de cărți a acelei zile.

Prima întâlnire cu Ann Cleeves.
Și da, sunt cocoșată – la propriu – de „captura” de cărți a acelei zile.

Care este cartea ta preferată scrisă de Ann Cleeves?

Oh, este ca și cum ai cere unei mame să aleagă între copiii ei! De obicei este cel mai recent roman, iar în cazul de față acesta ar fi The Long Call, prima carte dintr-o nouă serie, care va fi publicată în Marea Britanie și SUA în septembrie.

Care este cea mai mare bucurie și cea mai mare frică a lui Ann?

Cea mai mare bucurie a mea? Familia mea, desigur. Cea mai mare frică? Cred că lăcomia celor câțiva va spori inegalitatea și divizunea țării mele.

Îți place Shetland, nu există nicio îndoială. Dar care sunt elementele care fac acest loc atât de special pentru tine?

Shetland are o frumusețe sumbră care mă captivează de îndată ce ajung cu feribotul de la Aberdeen. Îmi place sentimentul de a fi pe margine. Și am atât de mulți prieteni în Shetland, încât îl simt cam ca acasă.

În timp ce citeam Negru de corb și Secretele din strada Portului simțeam cumva că mă dizolvam în aceste povestiri care păreau a fi investigații reale. Cum dai naștere poveștilor tale? Care este procesul creativ din spatele lor?

Încep cu o idee vagă, o voce sau o scenă inițială, apoi încep să scriu. Povestirile se dezvoltă de la sine, în timp ce scriu. Niciodată nu planific și nu complotez în avans.

Cum ai recomanda cărțile tale cuiva care nu a citit niciodată vreuna?

Un reviewer mi-a spus la un moment dat că ceea ce scriu eu ar putea face parte dintr-o categorie numită „Village Noir”. Îmi place descrierea pentru că îmi place să scriu despre comunitate, despre familii, despre oameni care trăiesc în locurile în care s-au născut și au crescut.

Mulțumesc, Ann!

Abia aștept să citesc următoarea carte semnată de tine. Pescărușul urmează pe listă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>