Simona Musca

Pe Simona am cunoscut-o chiar înainte de a mă muta în București și am lucrat împreună la câteva proiecte de care sunt foarte mândră. Simona este unul dintre puținii oameni pe care îi cunosc care trăiesc parcă, pentru a munci. Nu face nimic doar pentru că trebuie, ci pentru că îi place să muncească și aici, trebuie să recunosc, împărțim același aluat. Simona a dezvoltat un Azil privat pentru bătrânii din București, ține cursuri de bune maniere și joacă în spectacole de teatru, în timp ce studiază actoria.

Are timp să-și iubească pisicile, îți face timp să călătorească, să citească și… să scrie. Tocmai de aceea am acceptat să-i citesc rândurile încă dinainte de a avea copertă și cuprins și-am decis că are peniță, voce și idei, numai bune de scos în lume.

 

1. Simona în doar 5 cuvinte: Emoție, Putere, Echilibru, Iubire, Noroc.

2. Cum ți-ai descrie pe scurt, cartea de debut: Cred că e perfect valabil ce-am spus și pentru cei curioși să o descopere: este un discurs pentru femeile de pretutindeni. Un discurs adresat temerilor, iubirilor, visurilor, ambițiilor, deznădejdilor sau planurilor oricărei femei pe care am întâlnit-o sau nu până acum. „Conjugat la feminin” este un discurs subiectiv, relatat cu cerneala sincerității și a asumării totale.

3. Filmul pe care l-ai vedea de 1002 de ori: Parfum de femeie (Scent of a women) creația regizorului Martin Brest.

4. Dacă nu ai fi antreprenor, ți-ar plăcea să: fiu designer de încălțăminte.

5. Cel mai frumos loc în care ai ajuns până acum: insula Madeira, Portugalia.

6. 5 cărți care te-au inspirat de-a lungul timpului: Despre omul frumos (Dan Puric), Privighetoarea (Kristin Hannah), Am să te iubesc până la sfârșitul lumii (Marius Tucă), 12 creatoare care au schimbat istoria (Bertrand Meyer-Stabley), Vremea întrebărilor (Octavian Paler).

7. Fragmentul tău preferat din „Conjugat la feminin” este: greu de ales. Dar zilele astea îmi place: „Cred cu tărie că nu mai știm să vorbim unii cu alții. Nu mai știm să ascultăm, nu mai știm să argumentam, nu mai știm ce înseamnă bunele maniere, cum să interpretăm gesturile sau cum să abordăm delicat un subiect. Ce-i drept, e mai simplu să stai cu degetele-n taste decât să privești drept în ochii celui din fața ta. Și cu mult mai dificil să-ncerci să pui mâna pe umărul unei persoane ori s-o iei în brațe decât să-i arunci un emoticon plin de empatie digitală.”

8. Ce te face să te simți bogată: Știu că este posibil să pară un clișeu, însă cel mai bogată mă simt atunci când sunt sănătoasă, atunci când familia mea este împlinită, atunci când îmi petrec timpul alături de oamenii dragi sufletului meu, când îmi găsesc resursele ascunse și potrivite pentru fiecare necesitate în parte.

9. Cum ar suna titlul unei cărți biografice: Autopsia unei femei fără vânătăi.

10. Cea mai covârșitoare și ascunsă teamă: Cele mai mari temeri ascunse ale mele sunt legate de eșec. Îmi este teamă să nu dezamăgesc, să nu eșuez sau să nu pot face ceea ce îmi doresc în viață. Am permanent o astfel de frică ascunsă în adâncul minții.

11. Obsesia pe care ți-e greu s-o recunoști public: Sunt obsedată de artă, de povești, de fantezie, de frumos. Nu îmi place sub nicio formă existența banală și anostă de zi cu zi, așa că sunt obsedată să mă refugiez în ficțiune pentru a putea supraviețui fericită.

12. Cea mai mare provocare atunci când decizi să te apuci de scris o carte: cred că efectiv momentul începerii. Stabilirea acelei idei căreia vrei să-i dăruiești zeci de pagini.

Simona Musca - Conjugat la feminin

13. Parfumul pe care îl lași în urma ta: Amor Amor – Cacharel.

14. Cea mai mare bucurie de până acum: apariția primei mele cărți, „Conjugat la feminin”.

15. 3 dorințe pe care i le-ai șopti peștișorului de aur: De mult timp îmi doresc să prind peștișorul auriu și să îl clonez pentru ca toți să aibă parte de peștișorul său. Îmi doresc să servesc multe cauze nobile, având viziunea unei lumi mai bune și îmi doresc să am alături cât mai mulți oameni care să îmi împărtășească idealurile. Îmi doresc să am libertate de opinie, de expresie, de mișcare, de gândire și acțiune. Nu îmi doresc libertatea doar pentru mine ci și pentru toți oamenii. Am depășit de mult cele 3 dorințe, nu-i așa?

16. Cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată: Țin minte că, la un moment dat, am cerut un sfat unei persoane în care credeam, pe care o admiram și care mi se părea cea mai potrivită pentru a mă îndruma în acel moment. S-a uitat la mine, mi-a zâmbit și mi-a spus: „Cel mai bun sfat este să nu dai sfaturi!”

17. Știu că nu promiți rețete de fericire, dar ce ingrediente conține rețeta ta intimă pentru o zi perfectă: Am înțeles, de curând și am devenit conștientă de faptul că suntem mai mult decât măștile pe care le purtăm, motiv pentru care încerc să înteleg și să descopăr oamenii din jur înainte de a le pune etichete.

18. Cea mai bună faptă pe care ai făcut-o: Am grijă de cățeii de la un adăpost de animale din București și, de anul trecut am și adoptat un cățel la distanță. Din păcate nu îl pot lua acasă pentru că deja locuința mea este populată de animăluțe. Bineînțeles că nu acestea sunt cele mai „mărețe” fapte bune pe care le-am făcut. Mă implic activ în numeroase acțiuni de sprijinire a persoanelor cu diverse afecțiuni, persoane abandonate în diverse centre sociale, însă prefer să le păstrez „secrete”, având cortina trasă.

19. Ți-ar fi plăcut să fii tu cea care a inventat: Gențile pentru femei.

20. O piesă de teatru și un rol pe care ți-ar plăcea să-l joci: Mona în Steaua fără nume (Mihail Sebastian).

21. N-ai putea renunța niciodată la: Wow! Până nu de mult au existat destule lucruri sau persoane la care nu puteam renunța. Sau doar aveam această impresie. Nu îmi creea deloc o stare confortabilă și cu atât mai puțin una de libertate. Astfel, am observat și învățat că cea mai mare provocare, aceea de a rămâne sănătos, o reprezintă relațiile de atașament, întrucât atașamentele suflești produc dependențe reciproce. Un atașament sufletesc poate servi ca sursa de iubire și forță, dar poate duce și la mai multă suferință și nefericire, decât la fericire și mulțumire. Astfel încât, pot spune ca aș putea renunța la orice și la oricine (dacă acest lucru este spre binele ambelor părți), însă nu aș putea renunța la mine.

22. O perioadă de care îți este dor: Hmmm… greu de spus, nu strâng regrete, însă cred că mi-e dor câteodată de vremea când scriam pentru revista VIP – toate pregătirile, interviurile, întâlnirile cu celebrități.

23. Unul dintre mentorii care te-au format: Fără îndoială, pe lângă părinții mei îl așez pe regretatul Geo Saizescu.

24. Întrebarea fără răspuns care te obsedează? Se schimbă de la o vreme la alta.

 

Până una, alta, pe Simona o puteți vedea la Teatrul Metropolis în piesa Hagi Tudose sau îi puteți citi cartea, disponibilă pe Bookzone sau în librării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>