viata secreta

Editura: PUBLICA

Traducere: Dana Gheorghe

Pagini: 269

Nota: 9

Am ajuns la cartea lui Peter Wohlleben (pădurar și autor) din curiozitatea stârnită de titlu. (A se observa onestitatea cu care aleg cărțile). Dar acum, sinceri să fim, cine n-ar fi curios să descopere secretele unei păduri, mai ales când afli din subtitlu că este vorba despre „cum comunică și ce simt” copacii?

Despre legăturile dintre copaci, despre canalele de comunicare și despre tainele pe care le ascund pădurile în desișul lor, povestește mult mai bine, autorul. Viața secretă a copacilor e un soi de manual care delectează iubitorii de verde.

De exemplu, știați că arborii folosesc substanțe olfactive ca mod de exprimare, sunt capabili să recunoască primejdiile, sunt sociabili și le place să trăiască în comunități (a.k.a. păduri)?Mai mult, se pare chiar că acest wood-wide-web care străbate pădurile noastre comunică și la nivel optic și electric (fagii care sunt capabili să lege prietenii și chiar să se hrănească reciproc).

Peter Wohlleben Sursa foto: http://www.vonderosten.de/peter-wohlleben-for-la-parisienne/

Peter Wohlleben
Sursa foto: www.vonderosten.de/peter-wohlleben-for-la-parisienne

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Glasul autorului. Nu, nu, serios, mi-a plăcut. Înainte să îl ascult, mi-am închipuit citind Viața secretă a copacilorvocea lui. Și mi-a plăcut. De ce spun asta? Pentru că de fiecare dată există o voce care narează povestea pe care o citesc. Îi pot auzi inflexiunile, îmi pot da seama când minte sau când omite ceva, recunosc momentul în care e emoționată sau entuziasmată, „aud” când plânge sau când râde în hohote. Vouă nu vi se întâmplă?

Revenind la cartea lui Peter Wohlleben, greu de zis ce mi-a plăcut cel mai mult. Evident, descoperirea pagină după pagină a unui univers pe care credeam că îl cunosc (am crescut la munte, într-un oraș înconjurat de păduri).

Fiecare informație e trecută prin filtrul lui de pădurar: „la fagii examinați de mine”, „în pădure am descoperit și”, „din păcate, n-aș putea să răspund”, „în preumblările mele prin pădure”, etc. Informațiile deosebit de tehnice descoperite în studii de specialitate sunt „traduse” în limbajul cel mai simplu pentru a înțelege exact ce anume se întâmplă cu un copac sau altul.

Copacii comunică olfactiv, optic și electric, fagii sunt capabili să lege prietenii, copacii bogați donează, împerecherea copacilor se face primăvara, copacii sunt ființe sociale, și copacii au „epidermă” și așa mai departe.

Pasaje preferate

„Arborii sunt capabili să recunoască primejdia care îi amenință în cazul unor specii diferite de insecte. Saliva fiecărui tip de insecte este specifică și poate fi clasificată atât de bine încât substanțele emanate cheamă ajutoarele care se aruncă asupra prăzii cu plăcere. De exemplu, ulmii și pinii cer ajutorul unor viespi mici.”

„Copacii trăiesc într-un echilibru interior. Ei își distribuie cu atenție forțele și trebuie să fie chibzuiți pentru a putea face față tuturor nevoilor.”

„Este stejarul un papă-lapte? Cum se face că acest copac slab este simbolul stabilității și al trăiniciei? Pe cât de slugarnic se dovedește stejarul, în majoritatea pădurilor, în fața fagului, pe atât de dur este atunci când rămâne fără concurență.”

Lectură frumoasă să aveți! Poate chiar, de ce nu, într-o pădure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>