'Where'd You Go, Bernadette,' a Maria Semple Novel

Pagini: 390

Traducerea: Mihaela Buruiană

Editura: Litera

Nota: 7.5

Plănuiam o mini-escapadă în Deltă, împachetasem deja cărțile pe care voiam să le iau cu mine, iar într-una din zilele dinaintea plecării am primit de la Raluca, o carte care se potrivea perfect cu peisajul unde aveam de gând să ajung: Unde ai dispărut Bernadette?

Întâi de toate…

Trebuie să vă mărturisesc că nu aveam așteptări prea mari. Adică, povestea pare simpatică (și atât), coperta e frumoasă, dar… cam atât. Sinopsisul copertei patru nu indică chiar genul meu de carte, dar… Am căutat câteva informații despre Maria Keogh Semple, autoarea cărții. O romancieră de peste 50 de ani, cu un backround bogat în industria filmului (a scris scenarii pentru „Beverly Hills, 90210”, „Mad About You”, „Saturday Night Live”, „Suddenly Susan” și „Ellen”).

Sursa foto: www.usatoday.com

Sursa foto: www.usatoday.com

Acesta a fost punctul în care am hotărât să mă apuc de citit (în paralel cu Hygge. Arta daneză a fericirii de Marie Tourell). Și dacă în primele pagini așteptam dispariția lui Bernadette, pe parcurs am lăsat povestea să mă cucerească. Și bine am făcut!

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Mixul de comedie, dramă și mister. Și probabil modul inedit în care autoarea alege să ilustreze povestea, printr-o serie de documente, notițe, faxuri, mailuri, scrisori și bilete pe care fiica lui Bernadette, Bee (Balakrishna pe numele ei întreg) le adună pentru a înțelege unde anume a dispărut mama ei.

Pe lângă tonul jovial al scriiturii, cel mai mult mi-a plăcut puzzle-ul acesta de documente care dezgroapă un trecut splendid în domeniul arhitecturii (sunt o mulțime de referințe încântătoare dacă ești pasionat de domeniu), dar în egală măsură și referințele tehnice la noutățile de care suntem înconjurați – soțul lui Bernadette este un Microsoft-guru.

Adaug pe ultima sută de metri (acum mi-am amintit!) și de tabloul creat în paralel pentru Seattle (absolut perfect dacă am crede-o pe Soo-Lin și incredibil de groaznic dacă am crede-o pe Bernadette). Cartea Mariei Semple îmi pare o lectură de vacanță, care se poticnește pe alocuri în detalii, dar căreia, dacă îi acorzi atenția cuvenită, te va răsplăti cu o analiză frumoasă a unor relații de familie, explorate cel puțin „pe dos”.

'Where'd You Go, Bernadette - Maria Semple

Pasajul preferat

„Salutări din însoritul Seattle, unde femeilor li se zice fete, formula generală de adresare este „oameni buni”, puțin este „nițel”, dacă ești obosit înseamnă că ești „lemn”, dacă ceva e un pic altfel atunci e „necurat”, nu e corect din punct de vedere politic să „stai turcește”, dar poți să stai cu picioarele încrucișate.”

Lectură cu folos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>