Darul lui Serafim - Simona Antonescu
Darul lui Serafim – Simona Antonescu
15 May 2017
Paris
Plăcerile lui Iunie
23 June 2017
Show all

Ștefan Câlția. Locuri – Victor Neumann, Dan C. Mihăilescu

Stefan Caltia - Locuri

Stefan Caltia - Locuri

Pagini: 130

Editura: Curtea Veche

Nota: 10

 

L-am citit în prima zi, răsfoindu-i paginile, într-o sete de care nu mă credeam în stare. A doua zi l-am luat de la capăt, cu tot cu texte și imagini. Și-acum îl țin pe noptieră, și-l mai răsfoiesc o dată la câteva seri, în căutarea „preferatei”. Sunt într-un proces de „rafinare” ce-a ajuns la cifra 17 acum. 

Albumul „Locuri” este precedat de o incursiune în atelierul și în grădina artistului Ștefan Câlția, scrise de Dan C. Mihăilescu, într-un soi de film pe care-l revăd cu ochii închiși.

Cât despre personaj, ce-ar fi de spus? Condeiul fastuos al lui Dan C. Mihailescu notează: „Suflet răscruce, Ștefan Câlția este un sanvin melancolic – sau, dacă vreți, un coleric fantast, deopotrivă contemplativ și ziditor. Un meșter insuflat de ethosul breselelor de altădată, dar subtil alcătuitor de himere, cultivând cu hâtră sobrietate estetica ambiguității”.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Lucrările lui Ștefan Câlția îți „meduzează” privirea și sufletul (ca să folosesc un verb al domnului Mihăilescu), într-un fel în care doar arta poate conversa, te poate poseda. Mi-e greu s-aleg, dar unele lucrări vorbesc cu mine, altele mă rabdă doar să le privesc, fără a-mi împărtăși secretele lor. Personaje de carnaval care levitează permanent prin fața ochilor mei, care călătoresc si care mă fascinează. 

Într-un soi de decriptare subiectivă, aleg pagină duă pagină, lucrările pe care le simt aproape. „Zburătorul cu mantie roșie” – cat 6, „Fata cu ierburi” – cat 14, „Măr înflorit” – cat 27, „Primăvara” – cat 35, „Icar” – cat 60, „Negustorul de vase” – cat 16, „Fetița și cântărețul la flaut” – cat 66 – toate abundă în emoții, în nostalgii, în idei care călătoresc de la ele la tine și invers.

La sfârșitul albumului, o scurtă biografie descifrează câteva taine pentru înțelegerea mitologiei personale a artistului. De exemplu, așa îmi este prezentat Șona, „un sat de pe Ardeal”, locul vacanțelor copilăriei. dar mai multe, vă invit să descoperiți în cartea-album.

Lecturi cu rost! Mă’nclin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>