Placerile lui noiembrie
Plăcerile lui Noiembrie
10 November 2016
Cele mai bune piese de teatru 2016
Teatru: cele mai frumoase 10 piese ale lui 2016
14 November 2016
Show all

Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr – C.S. Lewis

Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar. Editia 2016 C.S. Lewis

Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar. Editia 2016 C.S. Lewis

Editura: Humanitas

Număr de pagini: 181

Traducerea: Sorana Corneanu

Notă personală: 10

„Durerile și plăcerile au însușirea că sunt incontestabil reale.”

The Screwtape Letters (în original) este una dintre puținele volume pe care le așez în raftul cu lecturi de reluat. O colecție de scrisori de citit în liniște, cu caiet și creion aproape.

Pentru o carte scrisă în 1941, este înfricoșător de actuală. Sfredelin, diavolul bătrân care redactează scrisorile, este de un pragmatism covârșitor atunci când descrie stările și îndoielile cele mai adânci ale oamenilor. Amărel, novicele căruia nu-i reușesc păcatele, pare a fi în imposibilitatea de a converti sufletele umane către negrul veșnic. Iar de aici se nasc povețele seniorului către mai tânărul său ucenic.

Mă așteptam cumva ca C.S. Lewis să fi scris un manual habotnic al creștinului extrem, însă fiecare rând al lui acționează asemenea unui escavator subtil în adâncurile conștiinței. „Curajul este forma pe care fiecare virtute o ia în momentul încercării” este o definiție pe care mi-am însușit-o, cu asumare.

C.S. Lewis, omul despre care vă invit să citiți mai multe în The Odd Story of C.S. Lewis, an Extremely Odd Man Sursa: www.thedailybeast.com

C.S. Lewis, omul despre care vă invit să citiți mai multe în The Odd Story of C.S. Lewis, an Extremely Odd Man
Sursa: www.thedailybeast.com

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Nu seamănă cu nici o altă carte pe care am citit-o. Nu e o poveste, deși toate scrisorile sunt legate de aceleași personaje și de un fir narativ, însă construcția este departe de o clasică pledoarie cu happy ending. Și, contrar așteptărilor nu este o declarație religioasă ci o prezentare coerentă și, pe alocuri amuzantă, a binelui și răului, la un nivel mai subtil, mai transparent.

Pentru mine nu a fost o lectură ușoară ci una, mai degrabă de studiu – de la compoziție până la tema aleasă, de la epistolele în sine până la sarcasmul fin, lui Lewis îi reușește o capodoperă care merită toată atenția.

Iar concluzia ei, una umană, este simplă: „Cu adevărat, cel mai sigur drum spre Iad este cel treptat – panta ușoară, moale la călcat, fără curbe bruște, fără kilometraj, fără indicatoare.”

Pasajele preferate

„Dacă e suficient de nătărău îl poți face să deosebească bobul de neghină doar atunci când prietenii nu sunt de față; în prezența lor nu va crâcni. Dacă îți merge asta îl poți convinge să trăiască, și cazuri sunt multe, două vieți paralele pe perioade lungi de timp; nu doar că va părea ci chiar va fi alt om în fiecare dintre cercurile frecventate.”

„Disting mai multe specii de râs uman, după cum urmează: există bucuria, distracția, gluma propriu-zisă și zeflemeaua. Pe prima ai s-o vezi reunind prieteni și îndrăgostiți în ajunul unei sărbători. Adulții obișnuiesc să se veselească la auzul de tot felul de cuvinte de duh, dar ușurința cu care cel mai mic caraghioslâc provoacă râsul în astfel de ocazii arată că nu aceasta este cauza adevărată.”

„Cele mai profunde preferințe și impulsuri ale unei creaturi umane sunt materialul brut, aresenalul minim, cu care a dăruit- o Dușmanul. E întotdeauna un punct câștigat să o putem despărți de ele; chiar și în chestiunile cele mai lipsite de importanță, e oricum de dorit să înlocuim preferințele reale ale unui om cu standarde ale lumii, ale conveției sau modei.”

„Omul nu poate nici să creeze, nici să țină pe loc o singră clipă; timpul îi este în întregime dăruit; la fel de bine ar putea să socoată soarele și luna drept acareturi personale.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>