Bunica mi a zis sa ti zic
Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău
19 March 2018
Plăcerile lui aprilie
Plăcerile lui Aprilie
5 April 2018
Show all

Povestea Slujitoarei. O cronică de carte.

Povestea Slujitoarei

Povestea Slujitoarei

Pagini: 401

Traducerea: Diana-Marin Caea

Editura: Paladin

Nota: 8

(Articolul conține informații spoiler.)

Mai întâi a fost filmul. Adică, înainte să citesc cartea, am văzut serialul The Handmaid’s Tale.

Și nu le-am suprapus deloc. Acțiunea este aceeași cu cea din film, însă personajele sunt cu totul altfel. N-am reușit nici o clipă să o suprapun pe Offred peste personajul lui Elisabeth Moss sau să găsesc vreo asemănăre între Serena Joy Waterford-cea-din-carte cu Serena Joy Waterford-cea-din-serial.

Să fiu sinceră, multă vreme nu am știut dacă mi-a plăcut sau nu. Nu știu dacă e de vină subiectul prea dur sau poate stilul sacadat al gândurilor protagonistei. De contrariat, m-a contrariat. Și, ceea ce mi-a lăsat un gust amar este că, deși se vrea o distopie, acțiunea cărții este inspirată de fapte care s-au petrecut în istoria omenirii. Ba chiar a României, pentru că autoarea scriitoarea amintește la un moment dat și de Decretul Antiavorturi din 1966 pentru creșterea populației.

Așadar, o distopie și nu prea. Dar, dacă ne ghidăm după absurdul întâmplărilor și rapiditatea de care drama se folosește pentru a escalada (să nu uităm de revoluția iraniană din 1979), cartea asta se cere citită, indiferent de categoria în care o așezi. Un detaliu care m-a pus pe gânduri cel descoperit într-un articol din New York Times, în care autoarea declară că titlul inițial al cărții era Offred, care, pe lângă sensul primar de „proprietate a lui Fred”, în limba engleză „offered” înseamnă și „denoting a religious offering or a victim offered for sacrifice”. Grăitor, nu?

Margaret Atwood Sursa foto: lithub.com

Margaret Atwood
Sursa foto: lithub.com

Prima mea întâlnire cu Margaret Atwood

Povestea Slujitoarei este prima mea întâlnire cu scriitura lui Margaret Atwood. A fost binevenită.

Este o autoare cărei îi place să se joace cu detaliile (primele litere pe care Offred și căpitanul le văd când încep să joace Scrabble sunt M și A, adică inițialele lui Margaret Atwood), care explorează și suprafețe și adâncuri.

Pasajul care mi-a plăcut

„Există mai multe feluri de libertate, zicea Mătușa Lydia. Libertatea de a face un lucru și libertatea de a nu mai avea de-a face cu un lucru. În vremurile de anarhie, aveam libertatea de a face lucruri. Acum ni se dă libertatea de a nu mai avea de-a face cu anumite lucruri. Nu subestimați acest tip de libertate.”

Nu voi enumera aici diferențele dintre serial și roman, însă vă invit să le descoperiți. Spor la lectură!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>