Micul infinit by Dominique Loreau, Adriana Bădescu

Editura: Baroque Books & Arts

Număr de pagini: 181

Traducerea: Adriana Bădescu

Notă personală: 8

„Am gusturi simple: mă mulțumesc cu ce e mai bun.” Oscar Wilde

Tout sur la simplicité. Asta ar fi sinteza cărții pe care tocmai am terminat-o de citit. După Arta esenței de Dominique Loreau curiozitatea m-a împins către „Micul Infinit”. Aveam nevoie de o carte ușoară, cu lecții de descătușare și senin și-am găsit-o!

O carte ușoară, o pledoarie în favoarea simplității, pe care o puteți citi în câteva ore și cu un efect detoxifiant.

Care sunt cele 9 lucruri pe care le-am luat cu mine din cartea lui Dominique?

1. Frugalitatea – o lecție pentru fiecare zi.

2. „O treime din mâncarea pe care o consumăm servește pentru a ne hrăni. Celelalte două treimi îi hrănesc pe medici.” – proverb egiptean, gravat pe zidul unei piramide.

3. Odihna. Regula de aur a celor două minute în care ne golim mintea de absolut orice grijă.

4. „De cele mai multe ori nu ne rezolvăm problemele, ci doar le plimbăm, așa cum facem și cu praful.” – Aymont D’Alost

5. Refuzul politicos dar ferm: „Timpul pierdut este acel timp în care te afli la mila altora.” – Boris Vian.

Nu, nu vreau să mă transform în sclavul propriei neputințe de a refuza deși, mărturisesc că au fost câteva sesiuni de mustrare a conștiinței din pricina asta.

6. Obiceiurile nedorite se schimbă pe rând, nu toate deodată: „Întotdeauna, apa învinge piatra. Nu prin forță ci prin perseverență.” – Confucius

Răbdarea și perseverența sunt instrumentele zen pe care Dominique Loreau le identifică a fi de neprețuit la poporul japonez.

7. Știți vorba aceea veche conform căreia nu ne împiedicăm de-un munte, ci de o piatră? Ei bine, manualul lui Loreau vorbește despre urmărirea unui scop pas cu pas, secvență cu secvență. Nimic durabil și cu adevărat prețios nu se naște pur și simplu, peste noapte.

8. Elogiul banalității, al pedanteriei și al modestiei – asta reprezintă „Micul Infinit” al lui Loreau. Ea vorbește pe scurt despre banalitate și simplitate, ca garanție a autenticității, despre grandoarea micilor bucurii zilnice, despre rafinamentul fiecărei zile.

9. Un elogiu adus tăcerii și ascultării – „Cine tace spune mult mai multe decât cine vorbește fără contenire” – Octave Mirbeau.

DOMINIQUE LOREAU

Dominique Loreau, autoarea cărții „Micul infinit”

Dacă Aristotel spunea că principala calitate a stilului este claritatea, Loreau crede că a transmite în cuvinte puține mesajul pe care îl vrei ajuns la ceilalți este cheia către o viață mai relaxată. Desigur, franchețea are un șarm irevocabil, însă mi-aș permite să o contrazic aici pe autoare și să accept cele spuse de ea, doar în anumite situații și nu ca regulă general valabilă.

În principiu, „Micul infinit” este o carte în care găsești primii pași pentru eliberarea de haosul material și emoțional cu care ne confruntăm înviața de zi cu zi. Câteva principii pentru zâmbete mai relaxate și timp mai prețios cu noi înșine.

Loreau vorbește și despre o frugalitate intelectuală, despre nonșalanță și despre chibzuința de a alege o masă, un prieten sau cuvintele dintr-o întâlnire. Da, sunt de acord că și detașarea este o artă, însă ultima parte a cărții, cea în care se vorbește despre economia propriei persoane, a emoțiilor și a sentimentelor, ei bine, aici nu prea suntem pe aceeași undă.

Lectură cu rost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>