Placerile lui octombrie
Plăcerile lui Octombrie
16 October 2017
Fistic
Plăcerile lui Noiembrie
8 November 2017
Show all

Madlena Aurorei Liiceanu

Madlena - Pus Cocea - Aurora Liiceanu

Madlena - Pus Cocea - Aurora Liiceanu

Aveam stivuite pe noptieră și-n minte vreo douăzeci de titluri pe care îmi propusesem să le citesc în viitorul apropiat. Făcusem o selecție destul de dură, pentru că altfel, dacă m-ai lăsa, aș citit toată ziua, până la amorțire. Dar ce să fac dacă îmi place și să muncesc? Așa că, în spiritul muncii, am ajuns la interviul cu Otilia (care mi se pare de-a dreptul fantastică, o iubesc pe femeia asta frumoasă și puternică!) și, din aproape în aproape, au început să curgă și câteva nume de scriitori alături de titluri de cărți. Una s-a lipit însă foarte tare de mine, mai ales că Otilia mea o cunoscuse pe protagonista poveștii, Pusi Cocea, ba chiar avea și o poveste care mă încuraja să merg după interviu și să caut cartea. Ceea ce am și făcut.

Aurora Liiceanu, Pusi Cocea și o prietenie… altfel

Am început să citesc Madlena chiar în seara acelei zile și am adormit cu greu, gândindu-mă la Pusi, acest personaj pe cât de abstract și de fantastic, pe atât de real și bucureștean. Cartea, radiografia unei relații de prietenie speciale, este de-a dreptul delicioasă, chiar dacă primele pagini sunt puțin cam descâlcite. Pentru mine a fost întocmai ca madlena lui Proust: a declanșat o mulțime de amintiri, cu efecte pe care nu le voi evoca aici.

„Înserările au ceva din frumusețea unor halucinații.” Mi-a plăcut atât de mult fraza asta, încât, atunci când am găsit-o, m-am oprit puțin și-am reluat-o de câteva ori.

Pe Aurora Liiceanu am citit-o de multe ori, în multe forme. În Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor am descoperit-o analitică și închegată, în Supuse sau rebele -“ Două versiuni ale feminităţii am dezvoltat o obsesie literară pentru modul în care se-așază în fața problemei, iar în „Patru femei, patru povești” mi-a stârnit pofta de biografii feminine. De data asta, Aurora Liiceanu face parte din poveste. Vocea naratoarei se aude de undeva de pe umărul stâng și își amintește, într-un stil lejer, de șezătoare, câteva dintre elementele care au însoțit-o în prietenia ei cu scultorița Pusi Cocea.

P.S.: în această carte l-am întâlnit pe Jules Pascin, ale cărui acuarele mă fascinează și, pentru că încă sunt amorțită de culorile lui, vă invit să privim:

Jules Pascin

Portretul lui Hermine David, (1910) – Jules Pascin

Jules Pascin

 

„Lecture au cafe”, (1917) – Jules Pascin (1885-1930)

Pusi, noblețea îndrăgostită de artă

Știu de la Otilia că Pusi era o femeie voluptuoasă, dar frumoasă, relaxată, dar cochetă. Cu o istorie familială ieșită din tipare, Pusi Cocea este a treia fată și al patrulea copil la părinți (N.D. Cocea și Gina Cocea), cu o personalitate efervescentă pentru care, mărturisesc am făcut un coup de foudre

Aurora o zugrăvește pe Pusi în câteva paragrafe foarte amuzante, pe care le redacu aici, în toată frumusețea lor: „Am învățat de la ea să mă uit la culori. Nu cred că exista vreo culoare care sa nu-i placă. Pentru ea, fiecare culoare avea lumea ei. Gândea în nuanțe, nu în culori fixe.”

„Pusi, în indiferența ei cronică, nu se agita, găsise o soluție. Nu știu dacă să spun indiferență, mai degrabă aș spune nepăsare. Dar o nepăsare primăvăratecă, mai primăvăratecă decât primăvara însăși, ar spune Iris Murdoch.”

„Ne-am așezat fericite să bem un nescafe. Ea l-a făcut. În ceașca mea am văzut o amestecătură neagră ca de zaț și i-am reproșat că nu a amestecat bine. Mi-a spus binedispusă, că nu era nescafe, ci furnici, pentru că îndulcise nescafeul cu miere și în borcanul cu miere neacoperit intraseră furnici. Mi-a dat o linguriță să scot furnicile, ea l-a băut cu furnici cu tot.”

Pam pam! Să aveți lectură frumoasă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>