TEO
Poveștile unui expat: Teodora Grigorie Ciobanu
1 October 2018
G
Plăcerile lui Noiembrie
11 November 2018
Show all

„Lovește-ți inima” spune Amélie Nothomb

Loveste-ti inima

Loveste-ti inima

„Lovește-ți inima, acolo e geniul.” Alfred de Musset

Sunt foarte supărată. Pe mine. Am avut un blocaj de lectură. Mare. O perioadă în care n-am putut nici măcar răsfoiesc, darămite să citesc și să înțeleg. Și, habar n-am cum, am pus mâna pe cartea asta.

Amélie Nothomb. Nu-mi spunea nimic. Coperta – nu una pe care aș fi ales-o. Și totuși, după 6 cărți începute și părăsite, am „devorat-o” în câteva ore. Ușoară, subțire și… complicată. O radiografie a unei relații mamă – fiică pe care cu greu o poți înțelege, cu toate că ți-e explicată cronologic.

O carte care se citește firesc, povestea lui Diane este scrisă într-un limbaj foarte simplu, potrivit pentru orice stare. Nothomb reușește să creeze un caleidoscop cu toate perspectivele relațiilor unei femei cu celelalte femei din viața ei: cu Marie – mama ei geloasă pe ea, cu Elisabeth – prietena cea mai bună, cu Olivia – profesoara și mentorul ei, cu Mariel – cea pentru care devine un soi de tutore.

Chiar dacă pare o lectură frivolă, „Lovește-ți inima” aruncă pe masă niște subiecte sensibile, de neimaginat pentru unii. Și o serie de întrebări incomode. Poate fi o mamă geloasă pe fiica ei? Poate o mamă să-și iubească diferit și inegal copii? Care sunt limitele unei deconectări de familie? Cum se definește o prietenie adevărată? Ce înseamnă de fapt trădarea? Care e granița dintre întâmplare și destin? Poate să compenseze munca, orice?

Sunt multe întrebări pe care le trezește sau pe care le anulează cartea asta. iar răspunsurile sunt ale cititorului și doare ale lui. Iar mie îmi pare genul de lectură care îți face poftă de „mai mult”. Sunt curioasă să o descopăr pe Amélie Nothomb și să citesc ce altceva a mai scris.

Sursa foto: www.telerama.fr

Sursa foto: www.telerama.fr

Cine e Amélie Nothomb?

Întotdeauna caut să aflu ceva mai mult despre cea sau cel care scrie cartea pe care o citesc. Mi se pare că există o legătură subtilă, însă întotdeauna prezentă între scriitor și cartea sa. În acest caz, Amélie Nothomb (Fabienne Nothomb este numele său adevărat) este o scriitoare belgiană de limbă franceză, fiica unui ambasador belgian și nepoata omului politic Charles-Ferdinand Nothomb. Copilăria și adolescența ei au însemnat o lungă călătorie prin lume, cu scurte șederi în Japonia, China (Beijing), S.U.A. (New York), Bangladesh, Birmania sau Laos.

La 52 de ani, câți are în prezent, Nothomb este o figură excentrică, însă un fin analist al relațiilor umane. Cea mai cunoscută carte a sa este romanul Igiena asasinului (da, evident că am adăgat-o pe lista mea de lecturi viitoare).

Așadar, a mai citit-o cineva pe Amélie Nothomb?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>