Rose - Marius Constantinescu
Rosé-ul lui Marius Constantinescu
24 July 2018
Scandalul
Scandalul lui Backman
12 August 2018
Show all

Jurnalul de călătorie în Japonia și China al lui Nikos Kazantzakis

Nikos Kazantzakis

Nikos Kazantzakis

Editura: Humanitas

Traducere: Ion Diaconescu și Elena Lazăr

Pagini: 339

Nota: 10

„Fiecare călător adevărat creează întotdeauna țara pe care o vizitează.”

Aceasta este premisa cărții. Începutul, ipoteza. Demonstrabilă, desigur, într-un periplu extraordinar (tare mi-aș fi dorit să văd un film ecranizat după povestea asta). Kazantzakis scrie foarte bine, nu trebuie să o mai spun. Ce poate face el însă, e să te ia de mână și să te conducă pe unde merge el, să-ți arate ce vede el, să te provoace, să te cheme, să te invite.

„Călătoria e ca o partidă de vânătoare fascinantă, pornești fără să poți ghici ce pasăre o să-ți iasă în bătaia puștii.” 

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Faptul c-am simțit cu adevărat că sunt un călător alături de narator.

Cartea asta este și o enciclopedie pentru universul asiatic. Aici am aflat că există 8 milioane de zei șintoiști. Că sensul cuvântului „Fudōshin” este „să-ți stăpânești inima, s-o ții neclintită. Neclintită în fața fericirii și a nefericirii. E un cuvânt japonez. Nici o altă limbă nu-l are. Made în Japan!” Din cartea asta am aflat mai multe despre sakura, despre Kobe, Osaka și Nara, despre grădinile japoneze și despre Chanoyu, ceremonia ceaiului. Despre supersițiile chinezești și despre teatrul chinezesc.

Mai mult decât un jurnal de călătorie, volumul de față este un soi de hartă, de ghid de aventură, de portativ pentru cultura asiatică. Un miros de stridii, de flori de cireș și de pudră te însoțește pe tot parcursul lecturii.

Nikos Kazantzakis cu soția lui, Eleni, la Cademario, Lugano, Elveția (1953). Sursa: www.kazantzakispublications.org

Nikos Kazantzakis cu soția lui, Eleni, la Cademario, Lugano, Elveția (1953).
Sursa: www.kazantzakispublications.org

Pasaje preferate

„Tot ce are bun lumea asta, tot ce s-a salvat din furnicarul de lume, este luxul: un tablou, o floare sculptată, un cântec, o idee dincolo de gândirea comună. Luxul este cea mai mare necesitate a omului superior. Prisosul inimii, iată adevărata inimă.”

„Odată, în urmă cu ani buni, m-am aplecat deasupra unei fântâni împreună cu o femeie. Chipurile noastre, lipite unul de altul, s-au mișcat o clipă pe apa întunecată, lucitoare, tremurândă. Și deodată am simțit c-o iubesc pe femeia aceea. Mi se pare că încep să iubesc cu adevărat Japonia.”

Lecturi și aventuri cu rost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>