Snapseed
În atelierul de magie al doctorului J. Doty
21 May 2018
Elena ferrante
Iubirea amară a Elenei Ferrante
16 June 2018
Show all

Hygge. (Tot) despre arta daneză a fericirii.

hygge

hygge

Pagini: 224

Editura: Lifestyle Publishing (TREI)

Nota: 8

 

Anul trecut pe vremea asta citeam Mica enciclopedie Hygge scrisă de Meik Wiking, alături de care, mai târziu am avut ocazia să povestesc pe îndelete despre ce înseamnă hygge, într-un interviu pentru Forbes.

Anul acesta am descoperit o nouă perspectivă a conceptului hygge, care vorbește despre același lucru, dar… altfel. Marie Tourell Søderberg este o actriță daneză care pornind de la propria ei definiție a stării hygge, ajunge să descrie printr-o sumă de acțiuni „ceea ce contează cu adevărat în viață”.

Aflăm așadar că fenomenul a evoluat într-un creuzet în care s-au contopit clima daneză, tradiția micilor dimensiuni, cultura căminului și egalitarismul, rezultând o emoție pe care o căutăm cu toții: sentimentul de apropiere. Ceea ce reușește Marie foarte bine, este să creioneze bazele unei schimbări în bine în casa și în viața ta, într-o lectură ușoară, de vacanță.

Sursa foto: nordicnoir.tv

Sursa foto: nordicnoir.tv

Ce înseamnă Hygge pentru Marie?

Când îți petreci timpul cu prieteni apropiați, cu familia sau cu cel/ cea pe care îl/ o iubești;

Când lucrezi pentru un proiect care te inspiră;

Când citești o carte bună sau ai un mic proiect de bricolaj;

Când călătorești și simți că toată lumea e a ta;

Când gătești ceva pentru că vrei să împarți cu alții;

Când râzi, meditezi, faci o baie fierbinte, te uiți la un film care te bucură, ș.a.m.d.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Marie reușește să colecționeze mai multe mărturii de la danezi și să construiască pas cu pas conceptul hygge. Rețetele de clătite ale mătușii Ina, de chiftele ale lui Palle sau de sendvișuri cu cartofi ale lui Louise sunt culese o dată cu poveștile celor care le pregătesc. Ideile despre amenajarea căminului sunt strânse laolaltă cu fotografiile locatarilor lor. Pe scurt, Marie definește hygge prin ochii danezilor pe care îi provoacă la definit această stare.

În concluzie, potențialul conceptului este unul uriaș și este nevoie de foarte puțin pentru a ne face viata puțin mai frumoasă, mai liniștită sau mai luminoasă. Iar cartea asta, alături de o cafea cu lapte este doar primul pas.

Lectură cu folos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>