“Adevărul nu te învață să-ți cunoști semenii”

Graham Greene - Al zecelea Om

Nu cred că am subliniat de mult atâtea rânduri într-o carte. Greene are o voce conștientă, limpede și cumva, înțeleaptă. Un tip de înțelepciune al experienței, al supliciului și-al suferinței. Abia aștept să văd ce discuții iscă la Clubul de Carte Litera! E prima carte semnată de Graham Greene care-mi ajunge în mâini dar începutul este unul cu tentă ușor romantică – am de gând să citesc La drum cu mătușă-mea și Ministerul Groazei

Ce mi-a plăƒcut cel mai mult?

Simplitatea. O carte în 140 de pagini îți propune incursiuni adânci în tenebrele conștiinței umane.

Graham Greene are superputerea de a transpune în imagini vizuale întregi procese de conștiință: “Fata consimți cam în silă să ridice un colț al fricii care-o învăluia, întocmai ca un copil care dezlipește marginea mototolită a unui abțibild.”

Meritムrecitit�

Nu aș reciti-o pe asta, însă mi-am deschis apetitul pentru alte eseuri de-ale lui Graham Greene.

Pasajul preferat?

“Un artist nu-și pictează pânză doar în câteva ore, ci în toți anii de experiență care preced mișcarea penelului: la fel se întâmplă și cu eșecul.”

“Prăvălia n-avea nici un viitor, dar doamna Mangeot nu-și făcea griji din pricina asta. Când ajungi la o anumită vârstă, nu-ți mai pasă de viitor: e destul că trăiești – în fiecare dimineață te trezești cu un sentiment de triumf.”

“Fata nu-i răspunse, dar tăcerea ei îi plăcea: nimic nu poate fi mai intim decât tăcerea. Avea chiar convingerea că, dacă ar rămâne tăcuți îndeajuns de mult, totul s-ar rezolva între ei.”

“Pastorul făcu gestul binecuvântării, ca un notar care-ar fi pus o ștampilă și plecă. Rămas doar cu fata, Charlot simți că nu mai fuseseră niciodată atât de singuri. Era că și cum bătrâna ar fi murit, lăsându-i față în față.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>