Aida Ashor
24 / 24 cu Aida Ashor
15 March 2017
Sursa foto: www.sapientnitro.com
Cele mai bune cărți de storytelling
23 March 2017
Show all

Din Liverpool În Carpați – Arabella McIntyre – Brown

Arabella McIntyre-Brown you are awesome!

Arabella McIntyre-Brown you are awesome!

Pagini: 381

Traducerea: Monica Mitarcă

Editura: ALL

Nota: 10

Cu un subtitlu copleșitor – „Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei”, cartea Arabellei pare o mostră de laborator a României. Scrisă cu acuratețe și migală, povestea este una actuală, modernă, sinceră, vie.

Descrierile jurnalistice dezvăluie o Românie în oglindă cu toate frumusețile și imperfecțiunile ei, cu generozitatea și drumurile imposibile, cu livezile bogate și oamenii ei. Fiecare pagină are o poveste de spus. Iar Arabella reușește (cum oare?) să spună poveste fiecăruia, croind-o pe-a ei.

România a adaptat o englezoaică zdravănă, merituoasă, creativă și-a mutat-o în inima ei, într-o casă în satul Măgura, aproape de Bran și de legenda lui Dracula. 

„Se spune că mutarea este unul dintre evenimentele cele mai stresante din viața unui om, pe locul 3 după decesul cuiva apropiat și după divorț. Eu, una, m-am mutat de multe ori în viață și pot confirma că stresul ăsta întrece multe. Însă de fiecare dată, momentul așezării întrece orice altă bucurie.”

Mutarea în Transilvania a însemnat un nou absolut: limbă nouă, loc nou, oameni noi, obiceiuri noi, pisici noi. O viață cu iz trist, povești dramatice, părinți cu vicii care alterează și viața copiilor. Asta ne dezvăluie Arabella, fără subtilități și fără ocolișuri: „sunt copilul unui cuplu de alcoolici”.

Arabella McIntyre

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Scrisul Arabellei cucerește. Desenarea unui echilibru plăpând ține loc de intrigă însă fiecare capitol are sursa sa de comic, tragic sau extraordinar. 

Ce îmi place cel mai mult este puterea imaginilor pe care Arabella McIntyre – Brown reușește să le deseneze în imaginația mea: „Eu, una, mă simt norocoasă că mă aflu aici acum, cât încă mai există aceste obiceiuri din străbuni, că pot să văd pajistile în floare și să privesc balansul coaselor, să simt mirosul florilor de câmp după plaoie și al fânului care se usucă pe jos.”

Enciclopedie a vieții la țară, „Din Liverpool În Carpați” este o colecție de povești reale despre case și construcții, despre vecini amabili și generoși, despre profitori lacomi, despre natură și etapele ei, despre muncă, despre sărbători. „Fiecare an pare să tracă în zbor, cu viteza unui avion cu reacție; ciclul anual al vieții, al morții, al somnului, al renașterii pare că trece și mai repede cu fiecare aniversare a încă unui an de viață.”

O lectură confortabilă care cuprinde un capitol întreg dedicat într-o pledoarie fără echivoc, pisicilor Hobbs, George, Buster și Mouse.

Măgura îi oferă autoarei noastre veritabile momente de întoarcere în timp, la melancoliile copilăriei, sub tufele de agrișe, când bunicile trăiesc o frenezie a coptului și o viziune ancestrală asupra sărbătorilor românești, Arabella notând despre toamnă, despre „Focul lui Sâmedru”, Crăciun și aniversări.

Concluzia? „Când ajungi la vârsta mea – aproape 60 de ani – și viața se întinde ca o sfoară în urma ta, corpul începe să te lase bucată cu bucată, mintea îți e plină de tot felul de prostii, dar poți încă să-ți retrăiești copilăria.”

Lectură cu folos!

2 Comments

  1. Arabella says:

    Many thanks, Georgiana! Can’t believe I’ve only just seen your kind review. So glad you enjoyed the book…

    • Georgiana Ciofoaia says:

      Thank you for writing this book! I can t wait to read a new one signed by you! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>