David Sedaris - Eu o sa vorbeste dragut candva

Editura: Publica

Număr de pagini: 282

Traducerea: Ruxandra Tudor

Notă personală: 9.83

„Nimeni nu visează la lucruri pe care le are deja.” Mi-a rămas amprentat bine în minte. De altfel, toate vorbele lui Sedaris și-au găsit ecou în lectura mea. Povești ușor de citit, cu substraturi, unele cu ceva mai multă esență decât lasă să se vadă aparent.

Povești care construiesc un om, care-l deconstruiesc pentru a-l clădi iar. Pe scurt, un puzzle din care aș mai fi vrut să citesc câteva volume.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Amuzant în totalitate, sarcastic pe alocuri, Me Talk Pretty One Day este o biografie cu potențial de film. Mărturisile sunt extrem de personale, de parcă cineva le-ar fi rupt dintr-o viață de om, noaptea, pe întuneric.

„Timpul meu nu are un zbor lin, ci unul cu turbulențe, ceea ce înseamnă că cifrele se schimbă grație unei rotițe care funcționează ca mecanismul unei cremaliere.” Îmi place mult tonul intim cu care Sedaris își deapănă bucăți din viață, unele memorabile, altele cu totul banale. Și-mi place și mai mult lejeritatea cu care vorbește despre homosexualitatea lui, despre durerile legate de familia care se întâmplă să nu fie una de afișat pe postere, despre incapacitățile lui, depsre vulnerabilități. De fapt, colecția asta de eseuri exact despre asta este vorba – despre vulnerabilitate și curajul de a o prezenta.

Două părți compun volumul – Sedaris copilul, familia și emoțiile de atunci și o a doua parte îl suprinde pe Sedaris adult, mutat în Franța împreună cu iubitul lui, în căutarea unei identități care să traverseze imposibilitățile unei limbi necunoscute. În cea de-a doua parte, tonul umoristic preia controlul și oferă motiv de zâmbete, neîncetat.

Undeva se strecoară și câteva subtilități decente dar dure despre artă și adoratorii ei, despre artiștii „neînțeleși” și operele ad-hoc. „Asemenea mie, și ei caută ceva frumos pe care să i-l poată spune actorului care, la finalul reprezentației, se postează la ușa de la ieșire. Cel mai potrivit comentariu va fi făcut sub formă de întrebare: „Pentru numele lui Dumnezeu, ce te-a determinat să faci așa ceva și de ce nu te-a oprit nimeni?”.

În rest, Sedaris are tandrețe, sensibilitate și un realism pe care le îmbină, numai el știe cum, în anectode care pătrund ușor sub piele.

 

Pasajele preferate

„Dădusem foc la un costum de Halloween care, conform etichetei, era ignifug, furasem un clește de friptură de pe veranda nesupraveghetă și modificasem cuvântul a lovi dintr-o listă cu reguli postată pe ușa școlii; n-am pretins niciodată c-aș fi înger.”

„Nu aveam voie să bem Mountain Dew, iar vocabularul ne era atent monitorizat ca nu cumva să apară nici cea mai mică urmă de accent specific orașului Raleigh. Dacă erai prins folosind apelativul <Mă, aștia> erai trimis în șură și obligat să săruți franțuzește un ied.„

„În ziua de azi mâncarea este poziționată într-un mod absurd, sub formă de turn. Alimentele nu mai sunt așezate pe farfurie ci se înalță spre cer, exact ca zgârie-norii care străjuiesc străzile din oraș. Este ca și când farfuria ar fi împărțită în parcele extrem de valoroase, din care bucătarul șef n-a achiziționat decât una, cu acces nelimitat către cer.”

”Dat fiind că fostul meu iubit arată foarte bine, am susținut întotdeauna că trebuie să fie și foarte prostănac, din simplul motiv că mi se părea nedrept ca cineva să fie binecuvântat atât cu niște trăsături fine, cât și cu aptitudini conversaționale rafinate. Evident că tipul era mult mai deștept decât credeam eu și a demonstrat acest lucru în momentul în care a rupt-o cu mine.”

 

P.S.: fotografiile sunt făcute în ultimul week-end cu soare, când un pahar de #rosefarniente trebuia servit în compania unei cărți efervescente. Le recomand pe amândouă, cu aceeași încântare!

Lectură cu zâmbet! Mă’nclin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>