Placerile lui Septembrie
Plăcerile lui Septembrie
5 September 2016
Micul infinit by Dominique Loreau, Adriana Bădescu
Micul infinit – Dominique Loreau
12 September 2016
Show all

Chemarea Cucului – Robert Galbraith

Chemarea cucului - Robert Galbraith

Chemarea cucului - Robert Galbraith

Editura: TREI

Număr de pagini: 613

Traducerea: Constantin Dumitru Palcus

Notă personală: 8

O lectură de-o răsuflare! Deși, voi fi sinceră, mi-a plăcut mai mult experiența lecturii în sine comparativ cu finalul, de la care aveam așteptări nejustificate. Da, n-a mai reușit nimeni să le întreacă pe Agatha Christie sau pe Rodica Ojog Brașoveanu în scriitură, până acum.

Primul roman polițist al scriitoarei J.K. Rowling scris sub pseudonimul Robert Galbraith este unul care te ține treaz și atunci când pleopele tale îți cer să le lași să se odihnească. Îți promiți că mai stai „puțin, până dai pagina”, însă de fiecare dată cu aceeași întârziere.

„Chemarea cucului” face parte dintr-o trilogie care mai cuprinde și volumele „Viermele de mătase” și „Carieră malefică”.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

Aparent o lectură solidă, „Chemarea cucului” se citește totuși foarte ușor. M-a întrebat cineva de unde vine titlul și-am încercat să-i explic că e doar o parafrazare a titlului original scris în limba engleză (The Cuckoo’s Calling) și care aduce în prim plan porecla victimei pe care o anchetează Cormoran Strike, detectiv particular și protagonistul seriei. La nivel simbolic avem de-a face și cu legendarul stil de creștere al puilor de cuc.

Povestea este una în care simți că s-a muncit. Îmi aduce puțin cu serialul polițist Marcella (2016), ca ritm de întâmplare a faptelor, poate și ca deznodământ. Nu-i un roman polițist care să te facă să transpiri de emoție sau care să-ți stârnească acei „goosebumps” însă e genul de lectură de „pauză”, când vrei să te deconectezi fără să te afunzi în ceva prea serios.

Cât timp am citit, puteam să aud clar accentul britanic și zgomotul străzilor londoneze, să miros lemnul din pub-urile din East End și să fiu așezată pe canapeaua din fața biroului lui Robin. E un soi de lectură care șmirgheluiește orice realitate, doar pentru a te face să te simți ca în culise.

De Cormoran Strike recunosc, nu m-am atașat. În prima jumătate a romanului. Asta nu m-a împiedicat să-l respect și să mă las convinsă ulterior de personalitatea lui profund imperfectă, umană, nedezirabilă pentru un erou aclamat. M-a impresionat și Robin, personajul care luminează cu energia ei pozitivă, întregul gri al cărții.

 

Pasajul preferat

„Rămăsese aproape la fel cum își amintea: intim, agreabil și prăfuit, pereții acoperiți cu oglinzi reflectând mesele din pal melaminat care imitau lemnul, dalele pătate de gresie roșu-închis și albe și tavanul de culoarea făinii de manioc acoperit cu tapet presat.”

„Armata te modelează aproape iperceptibil, cu anii. Te uzează aducându-te într-o conformitate superficială care te face să fii mai ușor de manipulat de forța uriașă a vieții militare.”

„Buticul zugrăvit în alb pe care îl căutau era situat în zona cea mai scumpă din Londra, pe Conduit Street, aproape de intersecția cu New Bond Street. Pentru Strike, vitrinele sale colorate etalau o multitudine de lucruri nenecesare vieții. Erau acolo pernițe cu mărgele și lumânări aromate în suporturi de argint. Bucăți de șifon aranjate artistic; caftane țipătoare care îmbrăcau manechine fără chip; genți voluminoase, de o urâțenie ostentativă; toate răspândite pe un fundal pop-art, într-o celebrare stridentă a consumerismului, care lui Strike i se părea iritantă și pentru retină și pentru spirit.”

„Somé arăta de parcă ar fi fost sculptat din abanos moale de o mână măiastră care, la un moment dat, se plictisise de propria dexteritate și începuse să vireze spre grotesc.”

Așadar, în concluzie, Rowling continuă să impresioneze. Mă’nclin și ne citim după al doilea volum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>